ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ

 

Λάρκος Λάρκου

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στις 22 Νοεμβρίου 2007 το βασικό πυρήνα της πολιτικής του στο κυπριακό. Δήλωσε στα ΜΜΕ: «Όπως είναι γνωστό εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου 2006 η οποία προνοεί ότι τα θέματα ουσίας του κυπριακού θα γίνουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Από αυτές τις συζητήσεις θα προκύψει η συνολική λύση του κυπριακού. Για εμάς αυτές είναι οι σημαντικές αποφάσεις και μας δίνουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε το κυπριακό μετάξύ των δύο κοινοτήτων...»

 

Το βασικό ερώτημα είναι το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία όταν εδώ για ενάμιση χρόνο δεν έγινε απολύτως τίποτα. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 είναι όπως ήταν στις 9 Ιουλίου 2006. Πώς εξηγεί ο πρόεδρος αυτή την απόλυτη ακινησία;

Αναμφίβολα η τ/κ πλευρά, αν και υπέγραψε τη συμφωνία, στη συνέχεια εμφανίστηκε διστακτική και εν τέλει οδήγησε τα πράγματα στην απραξία. Η ε/κ ηγεσία εδώ και καιρό είχε μπροστά της δύο επιλογές: είτε να καταγγέλλει ασταμάτητα την τ/κ ηγεσία, είτε να δημιουργήσει νέα κινητικότητα με βάση τα δεδομένα που η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει δημιουργήσει. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προτίμησε το πρώτο. Στην Κύπρο εκτιμώ ότι συμφέρει το δεύτερο.

 

Το ερώτημα αφορά την ουσία της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.  Πώς μια συμφωνία θα πάει μπροστά όταν (όπως προνοούν οι προτάσεις των δύο ηγετων), θα σχηματιστούν σχεδόν 100 Τεχνικές Επιτροπές για να συζητούν σχεδόν 100 διαφορετικές πτυχές του κυπριακού; Η 8η Ιουλίου είναι διαδικαστική πρόταση που εκ των πραγμάτων έδειξε ότι δεν οδηγεί πουθενά. Το κυπριακό δεν είναι υπόθεση κάποιων τεχνοκρατών. Είναι πολιτικό θέμα και μόνο σε επίπεδο συναντήσων στο πιο υψηλό επίπεδο  μπορεί να ανατρέψει το σημερινό αδιέξοδο. Το παράδειγμα είναι ενδιαφέρον: στις 25 Νοεμβρίου στην Αννάπολη των ΗΠΑ συναντώνται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ε. Όλμπερτ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Μ. Αμπάς με οικοδεσπότη τον  Τ. Μπους με σκοπό να συζητήσουν την πορεία για την επίλυση του μεσανατολικού. Αυτό δείχνει ένα δρόμο για την Κύπρο  πέρα από εκείνο της αδράνειας. Σήμερα θα μπορούσε να βλέπουμε -εάν εμείς είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων- μια ανάλογης  βαρύτητας συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο με τον Τ. Παπαδόπουλο και τον Μ. Α. Ταλάτ. Αυτή θα ήταν η ευρωπαϊκή απάντηση στις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της σημερινής συγκυρίας. Είχαμε και έχουμε τις δυνατότητες να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους του αγώνα μας στο ευρωπαϊκό γήπεδο και να ζητήσουμε το διορισμό Συντονιστή της ΕΕ στο κυπριακό. Δηλαδή να διεκδικήσουμε την πλήρη εμπλοκή της ΕΕ σε ένα κατ’  εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα, το κυπριακό.

                                                         

 

 

 

 


AmazingCounters.com