ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
ΜΑΤ για κυπριακό

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

 

Λάρκος Λάρκου

 

Το κυπριακό πάντα είχε την άλλη του διάσταση, δηλαδή τη μάχη των εντυπώσεων, ποια πλευρά θα έπειθε διεθνώς ότι ψάχνει την πρόοδο και την επίλυση. Όσο ο Ρ. Ντενκτάς κυριαρχούσε στην τ/κ κοινότητα, σχετικά εύκολα η ε/κ πλευρά έπειθε για τις καλές της προθέσεις. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι ίδια, καθώς και η τ/κ πλευρά ενδιαφέρεται και εκείνη για την εικόνα της στον έξω κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο ο τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ θέλησε να κερδίσει εντυπώσεις μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή» στις 5 Ιουλίου. Ζήτησε  κυπριακή λύση συν διεθνή βοήθεια. Ζήτησε να υπάρχει διεθνής γέφυρα στη διαδικασία, αλλιώς είναι αδύνατη η επίτευξη λύσης. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με τέτοιες παρεμβάσεις ο τ/κ ηγέτης επιχειρεί να δώσει ρόλο στη διεθνή κοινότητα, να πείσει ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω στο κυπριακό. Αυτό, δημιουργεί θετικές εντυπώσεις διεθνώς και μόνο όσοι δεν βλέπουν τα αυτονόητα αγνοούν τα κίνητρα του τ/κ ηγέτη.

 

Στην ε/κ κοινωνία οι πολιτικές δυνάμεις χωρίς να προβαίνουν σε προσεκτική μελέτη, χωρίς να απαντούν στο γιατί αυτής της παρέμβασης Ταλάτ,  κάνουν καταγγελτικές δηλώσεις, χωρίς κεντρική ανάλυση.  Η διαφορά, δυστυχώς, είναι σαφής: ο Μ. Α. Ταλά επιχειρεί να κερδίσει εντυπώσεις στη διεθνή σκηνή, ενώ οι ε/κ δυνάμεις απευθύνονται στο δικό τους εσωτερικό ακροατήριο, χωρίς διεθνή στόχευση.  Έτσι με δηλώσεις κενές περιεχομένου προβαίνουν σε δηλώσεις που δεν ενδιαφέρουν λ.χ. τους εταίρους μας στην ΕΕ ή τον ΟΗΕ και εν πάση περιπτώσει δεν ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της ε/κ θέσης σε μια δύσκολη μάχη ουσίας και εντυπώσεων. Είναι πολύ σημαντικό για την ε/κ πλευρά να δίνει συνολικά τη μάχη της επίλυσης τόσο επί της ουσίας όσο και των εντυπώσεων. Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι συχνά τόσο εμφανές: απαιτεί προσεκτική μελέτη, διασταύρωση στοιχείων και ορθολογική κρίση. Σήμερα η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε αφού το παιχνίδι πλέον έχει περισσότερους του ενός παίκτες.


AmazingCounters.com