Εκδήλωση στη Πάφο με τίτλο:” Για ποιά ομοσπονδία;”

Φίλες και Φίλοι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση, με τίτλο «Για ποια ομοσμπονδία». Δύο πολύ γνωστές προσωπικότητες, με εξίσου γνωστές διαφορετικές γνώμες επί του θέματος, θα πάρουν το λόγο, θα συζητήσουν και θα απαντήσουν στα δικά σας ερωτήματα. Ο ΟΠΕΚ από την ίδρυσή του επιδιώκει να συνεισφέρει ορισμένες σημαντικές έννοιες στο δημόσιο διάλογο όπως τεκμηρίωση, ορθολογισμός, επιχειρήματα, αντιπαράθεση επιχειρημάτων, ανάλυση, πρόβλεψη, στρατηγική. Με τη δράση μας συνεισφέρουμε στη διεύρυνση του πολιτικού διαλόγου, στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, στην ανάγκη να βρούμε νέες κατευθύνσεις στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο ΟΠΕΚ εργάζεται για να ευαισθητοποίησει περισσότερους πολίτες στο να λάβουν μέρος στο δημόσιο διάλογο και να συμβάλει –στο μέτρο του εφικτού- στην καλλιέργεια μιας νέας πολιτικής πρακτικής. Θέλουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες της πολιτικής συζήτησης. Μας ενδιαφέρει ο πολίτης με γνώσεις, με κριτική άποψη, με δυνατότητα να συνθέτει πάνω στα δύσκολα, να συγκρίνει, και, κυρίως να διαθέτει αυτονομία σκέψης.

Στο κυπριακό ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή διευθέτηση βασισμένη στις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί την κατεύθυνση που μπορεί να οδηγήσει στην ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Το πεπρωμένο της Κύπρου άλλαξε από την 1η Μαίου 2004 με την ένταξη στην ΕΕ. Η εξέλιξη δείχνει ποιο είναι το ευρύτερο, το Κοινό μας Σπίτι. Γι’ αυτό η αξιοποίηση της αλλαγής αυτής ώστε η ΕΕ να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του κυπριακού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία.

Μαζί ΟΗΕ και ΕΕ μπορούν να δώσουν περισσότερα. Σε μια σειρά από κεφάλαια η ΕΕ προσφέρει το επιπλέον κίνητρο, αυτό που είναι σε θέση να δώσει βιώσιμες λύσεις:

  1. Στην οικονομικό τομέα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Οι κανόνες της οικονομικής δραστηριότητας όπως τους διαμορφώνει η ΕΕ να λειτουργούν σε όλη την Κύπρο.
  2. Ασφάλεια, εγγυήσεις, μέσα στο ευρωπαίκό πλαίσιο. Οι εγγυήσεις του 1960 δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους- μέλους της ΕΕ. Τα επεμβατικά δικαιώματα συγκρούονται με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η ΕΕ μπορεί να δώσει τη λύση.
  3. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία μπορεί να αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αμμόχωστος είναι ένα καλό παράδειγμα. Η ΕΕ μπορεί να δώση τη λύση.
  4. Σε περίπτωση που για να φτάσουμε σε λύση, απαιτηθούν ορισμένες εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτές να είναι ορισμένου χρόνου και στο τέλος του χρονοδιαγράμματος να εφαρμόζεται πλήρως ο ευρωπαϊκός νόμος. Η ΕΕ μπορεί να δώσει τη λύση.

Φίλες και Φίλοι,

Στην πολιτική χρειάζεται να ξέρεις τι θέλεις, να έχεις καθαρούς στόχους. Όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει ούριος άνεμος για ένα πλοίο που δεν ξέρει τον προορισμό του. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι τίποτα στην πολιτική δεν λειτουργεί με έναν αυτόματο τρόπο. Χρειάζεται πυξίδα. Σχέδιο. Πειθώ. Αξιόπιστα πρόσωπα. Συμμαχίες. Η ΕΕ παρέχει το πλαίσιο. Είναι στη δική μας ευθύνη να το αξιοποιήσουμε, να ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες συγκεκριμένα σημεία και να κάνουμε την ΕΕ να λειτουργήσει ως ο καταλύτης για την επίλυση του κυπριακού.

Τ δίκτυο ασφαλείας για την Κύπρο οικοδομείται με τη δραστήρια συμμετοχή μας στην ΕΕ, με τους χειρισμούς και την παρουσία μας, με τις πρωτοβουλίες μας, με δίκτυα ανάπτυξης κοινών συμφερόντων.

Είναι δική μας πατριωτική υποχρέωση να αρνηθούμε το δρόμο που οδηγεί στη διχοτόμηση και στη συρρίκνωση του ελληνισμού της Κύπρου.

Είναι χρέος κάθε κύπριου να δώσει περισσότερες δυνάμεις στην προσπάθεια να εντάξουμε όλη την Κύπρο στο χάρτη της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΟΠΕΚ

ΟΠΕΚ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ «ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ;»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ, ΤΕΩΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ

ΠΑΦΟΣ, 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010,