ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
Τεχεράνη

ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

Λάρκος Λάρκου

Στις 2 Απριλίου οι «έξι» παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το αθηναϊκό «Βήμα γράφει: «Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο ιρανός ΥΠΕΞ με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φρ.Μογκερίνι, τονίστηκε ότι υπήρξε συμφωνία για τις βασικές παράμετρους του τελικού κειμένου. Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι η τελική συμφωνία -οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές μέχρι τις 30 Ιουνίου- θα εγκριθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Ζαβάντ Ζαρίφ, τόνισε ότι μετά την 30ή Ιουνίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη και σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, θα πάψουν να ισχύουν και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές από ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, είτε θα διαλυθούν είτε θα σταλούν σε άλλη χώρα. Συνολικά θα «χαθούν» τα 2/3 της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα θα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.


Στο ίδιο ρεπορτάζ του «Βήματος» ο Μ. Ομπάμα εκτίμησε ότι η συμφωνία -την οποία χαρακτήρισε ιστορική- θα εμποδίσει τελικά το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Μ. Ομπάμα προειδοποίησε ακόμα ότι η Μέση Ανατολή θα ήταν πιο επικίνδυνη, αν δεν υπήρχε συνεννόηση με την Τεχεράνη, ενώ αναφέρθηκε και στις γνωστές αντιδράσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, λέγοντας: «Η κίνηση αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για το Ισραήλ». Στο Ισραήλ ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια κακή (τελική) συμφωνία».

 Στο Ιράν, σύμφωνα με το «Βήμα», «οι ιρανοί   υποδέχθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία την είδηση του ιστορικού πρώτου βήματος για συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ελπίζοντας σε χαλάρωση των κυρώσεων και αναζωογόνηση της οικονομίας. ...Οι Ιρανοί ελπίζουν ότι η συμφωνία θα φέρει γρήγορη άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που έχουν βυθίσει την οικονομία σε τέλμα και έχουν γίνει αισθητές στην «τσέπη» όλων με έναν εντονότατο πληθωρισμό. Ο ιρανός πρόεδρος Χ. Ρουχανί συνεχάρη, μέσω Twitter, τον υπουργό Εξωτερικών Τ.  Ζαρίφ λέγοντας πως η συμφωνία είναι «καρπός της ακούραστης προσπάθειας» της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας».

 

Η αφήγηση του «Βήματος» βοηθά να κατανοήσουμε τις εξελίξεις: μια συμφωνία που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική, ένας συμβιβασμός που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης. Οι έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία) βοήθησαν αποφασιστικά στην ουσιώδη πρόοδο. Η Τεχεράνη με την εκλογή Ρουχάνι στην προεδρία  βλέπει τις εξελίξεις με διαφορετικό τρόπο. Πιο ρεαλιστικό. Η διπλωματία  Ομπάμα-Κέρι πέτυχε γιατί δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Ρεπουπλικάνων και (σωστά) αγνόησε την κινδυνολογία Νετανιάχου.  Αν ολοκληρωθούν οι τελικές ρυθμίσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου, τότε μπορούμε να μιλούμε για μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Μ. Ανατολή καθώς η Τεχεράνη στηρίζει διάφορες εξτρεμιστικές δυνάμεις  στη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη με σιιτικό προσανατολισμό. Η σταδιακή ένταξή της στο κανονικό σύστημα των διεθνών σχέσεων μπορεί να βοηθήσει σε μια νέα ανάγνωση των πραγμάτων και η επικοινωνία βοηθά. Η ηγεσία Ρουχάνι φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η εποχή Χομείνί πέρασε ανεπιστρεπτί. Οι διαδηλώσεις υπέρ του συμβιβασμού στη Τεχεράνη δείχνουν πολιτική δεξιοτεχνία:  εμφανίζει το συμβιβασμό ως νίκη, κάτι που δείχνει έγκυρη ανάγνωση της ανάγκης για επιστροφή στην κανονικότητα....                                          


AmazingCounters.com