Η Κύπρος και ο “κύκλος” της γεωγραφίας

Η φράση έχει γίνει πλέον κλασσική: η Κύπρος να αξιοποιήσει τα δικά της πλεονεκτήματα με στόχο να αποκτήσει ένα πιο καίριο ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά της. Η θέση αυτή παραμένει βάσιμη, ελκυστική, και, κυρίως στρατηγική. Η Κύπρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί και επιβάλλεται να αναπτύξει έναν στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο να θέσει τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη ανάπτυξη σχέσεων με τη μεσογειακή και μεσανατολική γειτονιά της. Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στο επίπεδο της οικονομικής της βάσης, στη γεωγραφική γειτνίαση αλλά και στις δυνατότητες που παρέχουν οι χώρες αυτές στο πλαίσιο ενός αμοιβαία επωφελούς πλαισίου οικονομικής συνεργασίας.

Το χαρτί της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια για νέα οικονομικά ανοίγματα της Κύπρου, καθώς οι χωρες της περιοχής αναγνωρίζουν αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα της νήσου και το ίδιο παρέχει μια ασφαλή προστιθέμενη αξία στις διαπραγματεύσεις που επιχειρεί η Λευκωσία. Χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, το Κατάρ, ο Λίβανος και η Ιορδανία αποτελούν ενδεικτικά έναν κύκλο χωρών που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, επιτρέπουν εμπορικές δραστηριότητες και παρέχουν έναν ασφαλή προορισμό για τα κυπριακά προϊόντα, την ίδια ώρα που το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, κάτω από ορισμένες προύποθέσεις, μπορεί να ελκύσει περισσότερο κόσμο από τα γειτονικά κράτη. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τη δημιουργία ενός σχεδίου, στηριγμένου πάνω σε μια πολιτική απόφαση, συνεργασία ανάμεσα σε διάφορα Υπουργεία, συνεργασία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την βιομηχανική κοινότητα, κινητοποίηση πρεσβειών και προξένων, αεροπορικές πτήσεις, έλεγχο κάθε απόφασης κατά πόσο υλοποιείται στον κατάλληλο χρόνο, συνέπεια, αξιοπιστία σε κάθε στάδιο εφαρμογής μιας συμφωνίας.

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου επίσης βοηθά. Η πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια, επίσης. Η Κύπρος χρειάζεται να ενεργήσει συντεταγμένα τώρα γιατί αν δεν κάνει η ίδια τα βήματα, ενδεχομένως να το κάνουν άλλες χώρες με περισσότερη ικανότητα και ποικιλία δράσεων και αυτό θα δυσκολέψει τα πράγματα.

Ο οικονομικός χάρτης της περιοχής διαρκώς και επανασχεδιάζεται-κράτη, εταιρείες, μεταφορά τεχνολογίας, επενδύσεις. Ο αραβικός κόσμος αποτελεί μια επιλογή στρατηγικής για την κυπριακή οικονομία. Η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι γειτονικές της Κύπρου χώρες τα αναγνωρίζουν. Αναζητούν εταίρους για να βρουν νέα αναπτυξιακή ταυτότητα, να κάνουν επενδύσεις, να βρουν γέφυρες συνεργασίας με ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, το πιο γειτονικό στην περιοχή τους. Το επίπεδο της κυπριακής οικονομίας «ταιριάζει» στις δικές τους αναζητήσεις.

Αν διαπιστώνεις τη φράση «η Κύπρος να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση» είναι μια καλή σκέψη. Αν την υλοποιείς, αυτό συνιστά μια ουσιώδη αναπτυξιακή πρόοδο.