ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
κομματ

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

 

Λάρκος Λάρκου

 

Οι ζυμώσεις για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέδειξαν μια ακόμα φορά ότι η πολιτική μας ζωή παραμένει σταθερά επιφανειακή. Η πολιτική ως προγραμματική σύγκλιση, ως συγκερασμός διαφορετικών ιδεολογιών απόψεων, ως συμβιβασμός θέσεων για να προκύψει πλειοψηφία,  είναι, δυστυχώς,  απούσα. Από την μεριά ορισμένων κομμάτων κυριάρχησαν, για μια ακόμα φορά, οι μικροκομματικές επιδιώξεις. Τι θα πάρω αφού θα σε ψηφίσω, όχι πώς θα δημιουργήσω. Τι θα διορίσω, όχι ποια πολιτική θα συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε αφού είχαμε, έως χθες, άλλες απόψεις και υποστηρίζαμε άλλον υποψήφιο. Αυτή η πρακτική που εκ συστήματος εφαρμόζουν ορισμένα κόμματα είναι ο «ορισμός» που δίνουν στην πολιτική διαπάλη. Να ανεβαίνουν σε κάθε τρένο, έστω και ως ναυαγοί, φθάνει να «περισσεύει» κάτι και γι’ αυτούς. Κάποιος διορισμός, κάποιος ημικρατικός οργανισμός, φθάνει να διατηρούνται στο πολιτικό προσκήνιο, έστω και ως «συμπλήρωμα» του πολιτικού αγώνα.

 

Είναι εντυπωσιακό ότι αλλάζουν απόψεις και αναλύσεις με χαρακτηριστική άνεση. Χωρίς καμία τεκμηρίωση πάνε από τη μια πολιτική στην άλλη, την πολιτική που χθες θεωρούσαν ακόμα και «ολιγότερον πατριωτική», σήμερα τη βρίσκουν «ρεαλιστική». Δυστυχώς, κάτω από την  «ανένδοτη» ρητορεία στο κυπριακό  επιχειρούν να συσκοτίσουν την πραγματική αγωνία τους να είναι παρόντες στο μικροκομματικό παίγνιο, εκφωνώντας δεκάρικους για τη σωτηρία της πατρίδας και κατά της «απαξίωσης» της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι κορυφαίοι του είδους αγαπούν –από άδολο πατριωτισμό- το Υπουργείο Άμυνας.

 

Ο λεγόμενος «ενδιάμεσος χώρος» είναι αυτός που εκφράζεται με έργα, όχι αυτός που δηλώνεται με λέξεις. Εννοιες όπως μετριοπάθεια, συνεννόηση, συνεργασία συνδέονται με τις πολιτικές ιδέες, με την αντίληψη που αναπτύσσει κάθε κόμμα στην καθημερινή του πολιτική δραστηριότητα, και όχι με το τι δηλώνει στον τίτλο του.

 

 

Η αξιοπιστία κατακτιέται με ανάλυση, με έργα, με συνέπεια. Το κύρος συνδέεται με την επιδίωξη σημαντικών στόχων, την ευπρέπεια στον πολιτικό αγώνα, τη συμβολή στην πολιτική αντιπαράθεση που διαπαιδαγωγεί και ανοίγει νέους δρόμους για τη μεγάλη πλειοψηφία των κυπρίων.

 

Χάριν τεκμηρίωσης, χάριν της υπενθύμισης ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ασκείται η πολιτική, ας θυμηθούμε δήλωση στελέχους του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος όταν το κόμμα τους συζητούσε πλαίσιο συνεργασίας με τους χριστιανοδημοκράτες: «συμφωνήσαμε σε πέντε σημεία, τις διαφορές μας τις βάλαμε στο ψυγείο...». Προηγήθηκαν διαπραγμεύσεις, συμφώνησαν, ανακοίνωσαν τα

κείμενα. Με ότι σημαίνει πέντε σημεία, με ότι σημαίνει ψυγείο.

 

 

www.larkoslarkou.org.cy

 

 


AmazingCounters.com