Κύπρος – ΕΕ, 1 Μαΐου 2004, πέντε χρόνια ένταξης.

Η επιλογή μας να οργανώσουμε αυτή την επετειακή εκδήλωση σήμερα, 4 Μαίου 2009, δείχνει τη σημασία που διαχρονικά δίνει ο ΟΠΕΚ στα θέματα της ΕΕ. Με τις δημόσιες εκδηλώσεις μας, με βιβλία, με ανακοινώσεις στηρίξαμε όλες τις μεγάλες στιγμές της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Από τις αποφάσεις στο Ελσίνκι μέχρι τις εκδηλώσεις για το ευρώ. Από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας μέχρι την εξέλιξη της ΕΕ σε πολιτική και οικονομική Ένωση.

Η 1 Μαίου υπήρξε όπως όλοι αναγνωρίζουμε η πιο μεγάλη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Με μέρα που φέρει μια σφραγίδα. Αυτή του Γ. Κρανιδιώτη. Του αρχιτέκτονα και οραματιστή της 1ης Μαίου 2004.

Η δική μας ανάλυση συμβάλλει στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας. Για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η ΕΕ θέτει το πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας, δίνει περισσότερα οφέλη στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτά δεν συντελούνται έτσι με κάποιο αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται συμμετοχή, προτάσεις, συμμαχίες και κυρίως πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης ΕΕ, κοντά στους πολίτες της. Γνωρίζουμε τα κενά ή τις αδυναμίες της. Η ΕΕ ποτέ δεν ήταν πρόσκληση σε έτοιμο γεύμα. Ήταν και είναι πρόκληση για δράσεις, για διεκδικήσεις, για να πετύχουμε βήμα βήμα την πολιτική και οικονομική της ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μετά το επιτυχές εγχείρημα του ευρώ και τη δημιουργία της ευρωζώνης χρειάζεται η επόμενη σελίδα, η οικονομική διακυβέρνηση. Η Επιτροπή λ.x. ενέκρινε σημαντικά ποσά για την αντιμετώπισή της κρίσης αλλά την εφαρμογή των μέτρων ανέλαβε το κάθε μέλος ξεχωριστά. Αυτό δεν βοηθά στην αντιμετώπιση παγκόσμιας σημασίας προβλημάτων γι’ αυτό και η ΕΕ δεν έχει επιτύχει σημαντικά πράγματα στον τομέα αυτό. Χρειάζεται συντονισμός, οικονομική διακυβέρνηση.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ένταξη, η κοινωνία μας αξιοποιεί τα νέα δεδομένα, συντελείται πρόοδος, υπάρχουν αλλαγές. Στους θεσμούς, στην οικονομία, στην παιδεία, στη τεχνολογία. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα μιλήσουν κορυφαίοι ειδικοί που έχουμε σήμερα μαζί μας.

Εκτιμώ ότι επί της ουσίας προοδεύουμε. Για παράδειγμα στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Φεβρουαρίου 2009 έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία: το 75% των κυπρίων από τα ψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 63% των κυπριών ζητά από την ΕΕ να δώσει περισσότερο βάρος σε θέματα προστασίας του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το στοιχείο που ακολουθεί δώστε περισσότερη σημασία: το 48% των κυπρίων που είναι το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, πιστεύει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της κοινότητας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κρίσεις. Ακολουθούν οι Σλοβένοι με 47% , και οι Ρουμάνοι με 45%.

Θέλω να κλείσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου με μια αναφορά στο κυπριακό. Είχαμε και έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει καταλύτης της λύσης, μπορεί να γίνει το προνομιακό μας «γήπεδο» έτσι που να επιτύχουμε τη λύση με εγγυητή το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Οι λαοί αλλάζουν τη μοίρα τους με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με εφικτές δράσεις και κοινωνική κινητοποίηση. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευρωτουρκική σχέση ώστε η Κύπρος να κερδίσει αυτό που όλοι προσδοκούμε, την επίλυση του κυπριακού σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας.

Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΟΠΕΚ

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΕ. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΙΟΥ 2004

ΟΠΕΚ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 4 ΜΑΙΟΥ 2009