Λάβετε θέσεις

Το σημερινό μας συνέδριο έχει ένα βαθύτατο πολιτικό νόημα. Επιδιώκουμε με τη συμμετοχή και τον διάλογο, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο θέσεων για την Κύπρο της ελπίδας. Η θεματική Οργάνωση του κινήματος, οι Τοπικές Οργανώσεις, όλη η οργανωτική μας δομή έχουν ρόλο και λόγο στην προσπάθεια για τον σύγχρονο, τον επεξεργασμένο, τον πειστικό, εναλλακτικό μας προσανατολισμό. Ειδικά, στον Τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε επεξεργαστεί – από το περασμένο καλοκαίρι – ένα πλαίσιο θέσεων για τις μεγάλες προκλήσεις που είχαμε μπροστά μας. Αποδοχή και στήριξη μιας διαρκούς εμβάθυνσης του ομοσπονδιακού τρόπου ανάπτυξης της Ε.Ε. Αυτό το πλαίσιο συμφέρει στην Κύπρο, είναι κοντά στις επιθυμίες των πολιτών για περισσότερη Ευρώπη, και λιγότερα διευθυντήρια. Διαμορφώσαμε μια θετική στάση για το ρόλο και την αποστολή της ΚΕΠΠΑ. (Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλεια). Η Κύπρος πρέπει να δίνει το παρόν της, να έχει ρόλο στην οικοδόμηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού έως το 2003. Επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο ΔΕΚΑ θέσεων για την Εταιρική Σχέση Τουρκίας – Ε.Ε. Με μια μόνο εξαίρεση, τα 9 αυτά σημεία είναι ήδη – 4/12/2000 ψηφισμένο κείμενο των «15».

Ο Τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Κινήματος, έθεσε τις βάσεις, με συστηματικές συνεδριάσεις, παραγωγή προτάσεων, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, και με ανοικτές μαζικές εκδηλώσεις, να οργανώσουμε τις θέσεις μας με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του Κινήματος Β. Λυσσαρίδη, τον αντιπρόεδρο Γ. Ομήρου και το βουλευτή Τ. Χατζηδημητρίου – εκπρόσωπο της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης – για να αξιοποιούμε εμπειρίες και προτάσεις.

Συναγωνίστριες , στες.

Σε μια Ευρώπη υπό συνεχή μεταμόρφωση, τίποτα δεν είναι στατικό και δεδομένο, και κυρίως τίποτα δεν χαρίζεται. Χρειαζόμαστε νέες απόψεις, νέες προσεγγίσεις, και προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτω και τις πιο κάτω εισηγήσεις.

1. Πρώτος, κυρίαρχος στόχος μας η ενεργός, η σοβαρή παρουσία της θεσμικής Ε.Ε. στις διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού. Σήμερα η Ε.Ε., απουσιάζει σε εντυπωσιακό βαθμό. Το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα, γι’ αυτό και διεκδικούμε το διορισμό Συντονιστή της Ε.Ε. για το Κυπριακό.

2. Παρουσία του Συντονιστή στις συνομιλίες, με ευθύνη του οι βασικές προτεινόμενες ρυθμίσεις να είναι εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Συντονιστής, μπορεί να προέρχεται από το Επιτελείο του Επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν, καθ’ ύλη αρμοδίου για τη Διεύρυνση.

3. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Κυπριακό. Αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες του ΟΗΕ, και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της λύσης. Και ο διορισμός Συντονιστή και η Ευρωπαϊκή διάσκεψη έχουν ως βασική επιδίωξή τους τη βαθμιαία μεταβολή των συσχετισμών ισχύος στο διεθνές σύστημα υπέρ των αξιών της ευρωπαϊκής προοπτικής. Γνωρίζουμε πως αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν. Πολλοί ευρωπαίοι διστάζουν, άλλοι σιωπούν και άλλοι κρύβονται πίσω από τον Χάνεϊ. Εάν η Ε.Ε. επιδιώκει σοβαρή ανάμειξη στη διεθνή σκηνή (λ.χ. Μ. Ανατολή) πρώτα και κύρια σημαίνει Κυπριακό. Κανένα εγχείρημα της ΚΕΠΠΑ δεν θα αποκτήσει αξιοπιστία και ισχύ, εάν αρνηθεί το αυτονόητο. Δηλαδή συμμετοχή και δράσεις στην Κύπρο, όπου ένα υποψήφιο μέλος, η Τουρκία, κατέχει το 37% του εδάφους μιας υπό ένταξη χώρας. Η ΚΕΠΠΑ αξίζει εάν αντιμετωπίζει το δύσκολα.

4. Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης μια Σύνοδος Κορυφής στη Λευκωσία, των 6 χωρών του Α’ κύματος διεύρυνσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5. Αποτελεί μείζονος σημασίας εθνικό στόχο, να ολοκληρωθεί – ως το τέλος του 2001 – το κλείσιμο των φακέλων των διαπραγματεύσεων Κύπρου – Ε.Ε. Η Κύπρος να είναι πρώτη σε κάθε περίπτωση, σε κάθε φάκελο. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από έλλειμμα σε πολιτικές πρωτοβουλίες, συχνά αρκείται στις προσπάθειες της Αθήνας. Για το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, η ένταξη στην Ε.Ε. είναι η ιστορική ευκαιρία για την κοινωνία μας, για τη δική μας ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, για την ενσωμάτωσή μας σε ένα σκληρό, ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Συναγωνιστές, στριες.

Το τρένο της Ε.Ε. είναι η πιο δυνατή ευκαιρία για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Οι κοινωνικοί εταίροι, όλες οι παραγωγικές τάξεις έχουμε την ευθύνη της συμμετοχής. Προτείνουμε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης, που να αφορά την προετοιμασία, τη γνώση, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες σε ένα νέο περιβάλλον. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας – το 2004 – επιτάσσει ενότητα και κοινές δράσεις. Το δικό μας κίνημα είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες του, να πάρει πρωτοβουλίες, να οργανώσει και να δράσει. Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε – για ακόμα μια φορά – την Τ/Κ ηγεσία να αποδεχθεί την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να λάβει μέρος στις ενταξιακές συνομιλίες. Το Κίνημα μας θεωρεί την ενταξιακή διαδικασία ως τον καταλύτη για την επίλυση του κυπριακού. Εάν, όμως, το 2004 η τουρκική αδιαλλαξία εμποδίζει τη λύση, είναι επιλογή μας η ένταξη και χωρίς τη λύση. Η Τουρκία, εάν ενδιαφέρεται σοβαρά για να έχει μέλλον ο ευρωπαϊκός της δρόμος, έχει την ευκαιρία να το πράξει. Η αποχώρηση του Αττίλα και η επίλυση του κυπριακού στην βάση του ψηφίσματος του Ο.Η.Ε., είναι η λυδία λίθος για τις τουρκικές προθέσεις.

Οι προτάσεις μας, αφήνουν παγερά αδιάφορα την κοινωνία μας, εάν δεν είμαστε σε θέση να τις εφαρμόσουμε. Οι πολίτες θα ενισχύσουν την προσπάθεια μας, επειδή το «λάβετε θέσεις, σημαίνει πλήρη συμμετοχή, πρωτοβουλίες για τον εναλλακτικό συνασπισμό εξουσίας. Να δώσουμε στις εκλογές του Μάη, τον καλύτερό μας εαυτό. Να κτίσουμε τις προϋποθέσεις για το ισχυρό σοσιαλιστικό κίνημα. Η ενότητα και οι κοινές δράσεις, είναι η δική μας ευθύνη.

Λάρκος Λάρκου
Μέλος ΠΓ ΚΙΣΟΣ, Υπεύθυνος της Τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΣΟΣ/ΕΔΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ».