Μια άλλη ανάγνωση της υπόθεσης Λοϊζίδου

Το θέμα Λοϊζίδου αφορά και διαπλέκεται με ότι είναι το ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό πλαίσιο. Έτσι και η απόφαση. Άριστη στο νομικό πεδίο ,με ισορροπίες στα πολιτικά όργανα του Σ.Τ.Ε. (καταβολή αποζημιώσεων-Τουρκία, Κύπρος). Κατά συνέπεια μόνο όσοι ζουν στη σφαίρα του μεταφυσικού ανέμεναν τελικό θρίαμβο εφόλης της ύλης. Στο νομικό πεδίο η Τ. Λοϊζίδου δικαιούται το δημόσιο έπαινο (θάρρος, πρωτοπορία, επιμονή). Η  νομική πλευρά της υπόθεσης είναι και πολιτική (καθεστώς Ντενκτάς  υποτελές  στην Τουρκία), αποζημίωση, πολιτική ήττα της Άγκυρας, για να αποφύγει χειρότερα. (κυρώσεις, απομόνωση).

Στο πολιτικό επίπεδο τα πολιτικά όργανα του Σ.Τ.Ε. κράτησαν ορισμένες ισορροπίες. Αυτό έπρεπε να ήταν προβλεπτό, και η Λευκωσία να χειριστεί μια μεταβαλλόμενη πολιτική μάχη με περισσότερο ρεαλισμό (συμμετοχή μέχρι τέλους στη διαμόρφωση του κειμένου). Και τελική υπερψήφιση του, «ναι» σε μια ουσιαστική πολιτική και νομική καταδίκη της Άγκυρας μέσα στο φόρουμ του Σ.Τ.Ε.

Οι αρχές εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα από τη μάχη της ουσίας και των εντυπώσεων. Κερδίσαμε την ουσία, και αδικήσαμε τον εαυτό μας στο επίπεδο των εντυπώσεων (Κύπρος, Ελλάδα, Ρωσία).

Σε μια τέτοια στιγμή οι τακτικές ισοδυναμούν με στρατηγικές βάθους: η Τουρκία την ήττα της, την εμφάνισε ως ενδιάμεσο  συμβιβασμό και η Κύπρος την μεγάλη πρόοδο έπρεπε να την εμφανίσει σε νίκη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού στον οποίο η Τουρκία πρέπει (επιτέλους!) να δείχνει θεσμικό σεβασμό. Η απόφαση του Σ.Τ.Ε. υπηρετεί το μείζονα και διαχρονικό αυτό στόχο.

Άρα στο ευρύτερο πεδίο των εντυπώσεων (κυρίως σε ότι αφορά την ουσία του Κυπριακού ενόψει του 2004) ο τελικός χειρισμός θα μπορούσε να ήταν πιο σύνθετος. Μπροστά σε δύο «παράγοντες» (εκλογές Τ/Κ, επανέναρξη συνομιλιών) οι εντυπώσεις έχουν ουσία  Ετσι ο Ρ. Ντενκτάς αξιοποιεί όλες τις ιδιομορφίες στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και κάνει τη δική του «αντεπίθεση», με τέσσερεις στόχους:

  1. Να καταστρέψει την πολιτική αξία της 1ης Μαϊου 2004.
  2. Να οδηγήσει την Άγκυρα σε πιο σκληρές επιλογές.
  3. Να δυσκολέψει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας γιατί είναι ένας από τους ηγέτες του αντιευρωπαϊκού μπλοκ.
  4. Κερδίζοντας κάποιο χρόνο να ετοιμάσει το τουρκικό σχέδιο λύσης, δηλαδή να ακυρώσει την πρωτοβουλία και το σχέδιο Ανάν.

Μια υποβολή ενός νέου τουρκικού σχεδίου  τον Ιανουάριο κάνει ένα νέο γύρο

συνομιλιών χωρίς νόημα και ο Κόφι Ανάν πιθανώς να μην είναι παρών σε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία ευτελισμού του κύρους του.

Γι’ αυτό είναι από κάθε άποψη σημαντικό να νικήσουν οι δυνάμεις της Τ/Κ αντιπολίτευσης στις εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου. Θα είναι ένα μοχλός αλλαγών σε Κύπρο – Τουρκία. Θα βοηθήσουν στην πρόοδο, θα επιτρέψουν σε δυνάμεις μέσα στην Τουρκία να κινηθούν πιο θετικά.

Οι δυνάμεις της τ-κ αντιπολίτευσης θέλουν λύση, κατανοούν τη μεγάλη αξία του ευρωπαϊκού μας δρόμου. Άρα είναι σύμμαχοί μας στον κοινό αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία, ανάπτυξη. Σημαντικές προσωπικότητες μέσα στην τ-κ κοινωνία βλέπουν μπροστά, θέλουν να βγάλουν τους τ-κ έξω από την απομόνωση, να την οδηγήσουν στο σύγχρονο κόσμο με συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους τ-κ. Είναι υπόθεση όσων κυπρίων έχουν σύγχρονη σκέψη και επιδιώκουν αλλαγή πορείας. Είναι υπόθεση των προοδευτικών πολιτών.

Εάν η τ-κ αντιπολίτευση νικήσει στην εκλογική διαδικασία τότε μέσα στο 2004, μπορούμε να δούμε σοβαρές εξελίξεις στο κυπριακό διαπραγματεύσεις ουσίας, παρουσία Ανάν, συνολική πρόοδο.

Η παρουσία των ηγετών της τ-κ αντιπολίτευσης στο Στρασβούργο ήταν ένα σαφές μήνυμα της ΕΕ για το πως βλέπει το μέλλον στην τ-κ κοινωνία. Ο Επίτροπος Γκ. Φερχόικεν με σαφείς και δημόσιες τοποθετήσεις του έδωσε στην Τουρκία το ευρωπαϊκό πλαίσιο πορείας. Μην παίζετε με το κυπριακό, μπορείτε να έχετε θετικές εξελίξεις μόνο με επίλυση του κυπριακού και εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.