Μήνυμα Παρισίων στον Νετανιάχου

Λοιπόν, η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ, σκέφτεται, περίπου, ως εξής: ότι και να κάνουμε στις διαπραγματεύσεις με τους παλαιστινίους, κανένα κόστος. Είναι μαζί μας οι ΗΠΑ, άρα μπορούμε να διακόπτουμε τις συνομιλίες, να αγνοούμε τη διεθνή κοινότητα και να πάμε στην οικοδόμηση του επόμενου οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων, φαίνεται να κινείται κάπως. Κάποιες χώρες, σκέφτονται να κάνουν κάτι. Έτσι διάβασα με ικανοποίηση το εξής ρεπορτάζ στο ΑΠΕ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου:

«Οι Γάλλοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης σήμερα, σε μια συμβολικής σημασίας ψηφοφορία που δεν θα επηρεάσει μεν άμεσα τη διπλωματική στάση της Γαλλίας, δείχνει ωστόσο την ολοένα και εντεινόμενη ανυπομονησία που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία, που παραμένει σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.
Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν 339 βουλευτές, ενώ 151 την καταψήφισαν. H ψηφοφορία αυτή ακολουθεί την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη – πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης που πήρε μια τέτοια απόφαση -, αλλά και τις αποφάσεις των κοινοβουλίων στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία να διεξάγουν ψηφοφορίες κατά τις οποίες ενέκριναν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Το κείμενο, το οποίο κατέθεσε προς ψήφιση το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποστήριξαν τα αριστερά κόμματα και ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές, ζητά από την κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους προκειμένου να επιλυθεί οριστικά η διένεξη». Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ούτε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παρέστησαν στην ψηφοφορία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Δεν θέλουμε μία συμβολική αναγνώριση που θα οδηγήσει μονάχα σε ένα εικονικό κράτος» δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ στους βουλευτές μετά την ψηφοφορία. «Θέλουμε ένα παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πραγματικό, επομένως θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις».

Οι ειδήσεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία είναι θετικές. Είναι εξελίξεις που μπορεί να αντιληφθεί το εκλογικό σώμα στο Ισραήλ, και εξ αυτών να λάβει τις αποφάσεις του ενόψει των πρόωρων εκλογών στις οποίες οδηγείται η χώρα, ίσως τον προσεχή Μάρτιο. Η άποψη Αρλέμ Ντεζίρ φαίνεται λογική- «Θέλουμε ένα παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πραγματικό, επομένως θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις». Αν αυτή την ευκαιρία την αξιοποιήσουν οι πολίτες του Ισραήλ, αυτό θα ήταν το καλύτερο για όλους στη Μέση Ανατολή.