Οι φίλοι του Ραούφ.

Ο κύκλος κάνει βόλτες και αυτή την περίοδο μάλλον έχει ρυθμό. Με αριθμούς:

1 Ο Ρ. Ντενκτάς επανέρχεται στο προσκήνιο. Με δηλώσεις και παρεμβάσεις του, ασκεί έντονη κριτική στον Ταλάτ, ενώ επιδιώκει να καταστήσει πιο ουσιαστική την επικοινωνία του με τον «πρωθυπουργό» Ν. Έρογλου.

2 Ένα μεγάλο άγαλμα του Κεμάλ Αττατούρκ στήθηκε στον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται αμέσως μετά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ δεν παρευρέθηκε στη τελετή των αποκαλυπτηρίων, ενώ ο ηγέτης του ΡΤΚ Φ. Σογιέρ άσκησε κριτική στις υπερβολές που ακούστηκαν στο χώρο της τελετής.

3 Δυνάμεις του σκότους ανατίναξαν βιβλιοπωλείο (ανήκει στη σύζυγο στελέχους του ΡΤΚ), στις 10 Αυγούστου στη Λευκωσία. Στο χώρο πήγαν οι βασικοί τ/κ πολιτικοί. Από τον Ταλάτ μέχρι τον Έρογλου.

4 Μικρές αλλά δυναμικές ομάδες που διαφωνούν με την ομοσπονδιακή λύση συνεργάζονται πιο άμεσα για να προκαλέσουν προβλήματα στη διαπραγματευτική πολιτική του Μ. Α. Ταλάτ.

5 Ο τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ ενημέρωσε τα τ/κ κόμματα στις 12 Αυγούστου για την πορεία των συνομιλιών. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ν. Έρογλου αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

6 Στο χώρο της εκπαίδευσης άρχισε η συζήτηση για ακύρωση της μεταρρύθμισης στα βιβλία ιστορίας και η επάνοδος σε βιβλία που έρχονται από την Τουρκία. Είναι μια πιθανή εξέλιξη καθώς το ΚΕΕ έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με τις αλλαγές στο σχολικά βιβλία ιστορίας που προώθησε το ΡΤΚ.

Όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης στην τ/κ κοινότητα προσπαθούν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερα εμπόδια στην πολιτική Ταλάτ στο κυπριακό. Σε διάφορα επίπεδα δυνάμεις που επιθυμούν την παγίωση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, οργανώνουν τη δική τους συνεργασία, περιπλέκουν την κατάσταση εμφανίζοντας τον τ/κ ηγέτη ως «υποχωρητικό», ότι κάνει παραχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την «υπόσταση» των τ/κ. Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις αυτές βλέπουν ως «κίνδυνο» την πιθανότητα να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ γι’ αυτό συντονίζονται σε διάφορα επίπεδα. Αυτό δείχνει τις δυσκολίες μέσα στις οποίες εξελίσσονται τα πράγματα στην τ/κ κοινωνία αλλά και το γεγονός πως οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το υπάρχον status quo διαθέτουν «συγκολλητικό υλικό» και προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Η νίκη Έρογλου στις «βουλευτικές» εκλογές του Απρίλη ενίσχυσε την προσπάθεια αυτή, καθώς συνοδεύεται και από την δημοσκοπική υπεροπλία των συντηρητικών δυνάμεων μπροστά στις διαδικασίες για ανάδειξη ηγέτη των τ/κ τον Μάιο του 2010.