ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
okto

AmazingCounters.com
3041 home 25 7 3596 10.4219

ΤΟ «ΔΟΓΜΑ»  ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

 

Λάρκος Λάρκου

 

Οκτώ χρόνια χωρίς  τον Γ. Κρανιδιώτη όλα δείχνουν πιο μουντά. Έφυγε στην πιο ώριμη περίοδο της πολιτικής του δράσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999. Υπήρξε για χρόνια ο βασικός διαμορφωτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ, στο κυπριακό, στις ε/τ σχέσεις, στα Βαλκάνια.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική επί Γ. Κρανιδιώτη είχε ιδέες, σχέδια, ζωτικότητα, στόχους. Η Κύπρος, όμως, είναι ο μεγάλος αδικημένος από την απώλειά του γιατί έχασε την προωθητική της δύναμη- αυτήν που ανέτρεψε τις αντίπαλες πολιτικές στον ευρωπϊκό χώρο και τελικά έφερε την πιο μεγάλη ήττα της τουρκικής διπλωματίας τις τελευταίες δεκαετίες (ενταξιακή πορεία της Κύπρου, 6 Μαρτίου 1995, διαμόρφωση των κειμένων για το Ελσίνκι στις 12 Ιουλίου 1999).

Η αναφορά σε έναν πολιτικό αφορά κυρίως την πολιτική του σκέψη, τον τρόπο δράσης του, την πολιτική του φιλοσοφία. Όλα όσα εξέφρασε ο Γιάννος Κρανιδιώτης ( διορατικότητα, διεκδικήσεις, πολιτική των διασυνδέσεων, εξωστρεφής διπλωματία), είναι εκείνα που απουσιάζουν από τη σημερινή Κύπρο. Άλλωστε σε όσα σήμερα κυριαρχούν ( εσωστρέφεια, αυτάρεσκη περιχαράκωση, απουσία εξωτερικής δράσης) ο Γ. Κρανιδιώτης ήταν συνεπής αντίπαλός τους.

Όλα τα σχέδια, οι δράσεις του Γ. Κρανιδώτη συνοψίζονταν στη θέση «να γίνει η ΕΕ ο καταλύτης της λύσης στο κυπριακό». Σχεδίαζε και «ζούσε» για μιαν 3η Οκτωβρίου 2005. Εκεί θα έδινε όλα τα διπλωματικά του χαρίσματα. Θα έπαιρνε το λόγο στο Συμβούλιο Υπουργών:

 « Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει ώστε η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες. Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο εκτός εάν συμφωνήσουμε στους πιο κάτω όρους και στο πιο κάτω χρονοδιάγραμμα...».  Ο Γ. Κρανιδιώτης διαμόρφωσε την ευρωπαϊκή πρωτοπορία της Κύπρου για να φέρει την κατοχική δύναμη στο ευρωπαϊκό γήπεδο, για να γίνει η ΕΕ δύναμη ανατροπής, ειρήνης, συνεργασίας. Δυστυχώς, η όλη η στρατηγική Κρανιδιώτη αφυδατώθηκε με τους χειρισμούς της Λευκωσίας στις 3 Οκτωβρίου 2005 και στις 16 Δεκεμβρίου 2006. Η  Τουρκία πήρε εισιτήριο για  ενταξιακές συνομιλίες χωρίς καμμία διασύνδεση με την ουσία του κυπριακού. Η Κύπρος, κράτος- μέλος της ΕΕ, έδωσε στον εισβολέα το πράσινο φως. Έτσι ακυρώσαμε το πιο μεγάλο μας πλεονέκτημα-να εμποδίσουμε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας ή να την ανταλλάξουμε με σαφείς ευρωπαϊκές δεσμεύσεις έναντι της Κύπρου, κατοχή/επίλυση).

Άλλη τέτοια δυνατότητα θα έχει η Κύπρος στο τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και αυτή με τόσα ερωτηματικά και αντιρρήσεις που εν τω μεταξύ διαμορφώνονται...

Σε μια εποχή που η Κύπρος πάει, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης θα μπορούσε να επαναλάβει το πολιτικό του «δόγμα»: « Η διχοτόμηση είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη στο κυπριακό , όχι μόνο για λόγους εθνικούς διότι ένα κομμάτι στο οποίο για 3.000 χρόνια έχει ζήσει ο κυπριακός ελληνισμός θα εγκαταλειφθεί, αλλά διότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί, θα υπάρχει ένα σύνορο εύθραυστο, εκατοντάδων χιλιομέτρων στην Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών το οποίο θα είναι επικίνδυνο και εστία σύγκρουσης, μια αντιπαράθεση που θα διαιωνίζεται, αποσταθεροποιητικός παράγοντας για όλη την ευρύτερη περιοχή. Στην περίπτωση αυτή  ο κυπριακός ελληνισμός πραγματικά θα κινδυνεύει, θα νομιμοποιηθεί  η τουρκική εισβολή και κατοχή , με όλες τις επιπτώσεις που θα έχει η άρση της παρανομίας και του αποκλεισμού, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα. Μια τέτοια εξέλιξη  αντιστρατεύεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η μεταπολεμική και μεταψυχροπολεμική Ευρώπη..» ( ομιλία στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, 20/9/1997).

www.larkoslarkou.org.cy