ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
Λάρκος Λάρκου

ΠΟΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;

 

Λάρκος Λάρκου

 

Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα οργάνωσης μιας «διεθνούς διάσκεψης» για το κυπριακό απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση, τα κόμματα, διεθνείς μεσολαβητές, τοποθετούνται, εξελίσσεται, κατά καιρούς, μια δημόσια συζήτηση. Κατά κανόνα η συζήτηση είναι αρνητική σε κάθε πρόταση για κάθε μορφή «διάσκεψης».  Η αιτία αυτής της αρνητικής προδιάθεσης βρίσκεται στην ιστορική εξέλιξη του κυπριακού. Σε ορισμένους η ορολογία παραπέμπει στο 1955 («Τριμερής του Λονδίνου»), σε άλλους παραπέμπει σε προτάσεις που κατατέθηκαν στη δεκαετία του 60 και που προνοούσαν κάποια «τριμερή», μια «πενταμερή» κλπ

 

Σήμερα συχνά κυριαρχεί αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση. Επειδή οι τότε διασκέψεις δεν βοήθησαν στην πρόοδο του κυπριακού, καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι αυτό θα γίνεται για πάντα, συνεπώς είναι καλό να απορρίπτουμε για πάντα κάθε τέτοια πρόταση γιατί ο Σ. Στεφανόπουλος το 1955, διέπραξε σοβαρό πολιτικό σφάλμα. Θεωρώ ότι η ιστορία του κυπριακού σε άλλες συνθήκες και εποχές δεν μπορεί να κυνηγά τη σημερινή επικαιρότητα, δεν μπορεί να θέτει εμπόδια στις σημερινές προκλήσεις. Το 1955, δεν υφίσταται. Εάν φοβάσαι τη σκιά σου επειδή «τότε» η ελληνική διπλωματία δεν έβλεπε πέρα από τη μύτη της, δεν θα πας πουθενά. Θα μείνεις κλεισμένος στις δικαιολογοημένες φοβίες του παρελθόντος και στις αδικαιολόγητες φοβίες του παρόντος. Οι σημερινές συνθήκες δεν έχουν να κάνουν με πρότυπα του 50 ή του 60. Σήμερα μπορούμε να εργαστούμε αλλιώς. Θεωρώ ότι είναι πιο ωφέλιμο για την Κύπρο –όταν οι συνθήκες στο διακοινοτικό διάλογο είναι ώριμες- να προχωρήσουμε στην οργάνωση διάσκεψης για το κυπριακό με τον συντονιστικό ρόλο στον ΟΗΕ και την ΕΕ. Ο ΟΗΕ θα δώσει την πολιτική ύλη που επιτυγχάνεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί. Η ΕΕ μπορεί να δώσει τη δική της πολιτική ομπρέλα για να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος κράτη -μέλη της ΕΕ και ένα υποψήφιο κράτος ως ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία επίλυσης.

 

Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει με πολλή προετοιμασία του εδάφους (αξιοποίηση της εμπειρίας της ομάδας που ηγείται ο αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ε. Έιντε, αξιοποίηση της εμπειρίας της ομάδας που ηγείται ο Βαν Νούφελ,  απεσταλμένος του προέδρου της Επιτροπής Γιούνκερ) ώστε η ΕΕ και ο ΟΗΕ να ηγηθούν της διάσκεψης στο πιο υψηλό επίπεδον (Μουν, Γιούνκερ). Κύριο θέμα μιας τέτοιας διάσκεψης θα είναι η διαμόρφωση μιας διαφορετικής αντίληψης για το νέο σύστημα ασφαλείας σε μια ενωμένη Κύπρο που να είναι συμβατό με την ιδιότητα της νήσου ως κράτους-μέλους της Ένωσης, καθώς και το κεφάλαιο που συνδέεται με την εγγύηση εφαρμογής της λύσης από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

 

Μια σειρά από λόγοι συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση: η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η Τουρκία υποψήφιο μέλος, η Ελλάδα παλαιό μέλος. Η ΕΕ κάνει βήματα προόδου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για την επίλυση προβλημάτων με την πιο δραστήρια παρουσία της νέας Υπάτης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Φ. Μογκερίνι. Παραδείγματα είναι η επίλυση του ζητήματος για το πυρηνικό πρόγραμα του Ιράν με το σχήμα «5 συν 1» με το συντονιστικό ρόλο στην ΕΕ, η συμμετοχή στο «κουαρτέτο» για τη Μ. Ανατολή, οι συνδυασμένες κινήσεις ειρήνης μαζί με τον ΟΗΕ στο ζήτημα του Κοσσόβου, καθώς και η απόφαση για δημιουργία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Σε μια τετοια διάσκεψη για το κυπριακό, η συμμετοχή του ΟΗΕ ως ιστορικού εταίρου στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης είναι μια αυτονόητη πράξη. Η Κύπρος επέλεξε τη συμμετοχή της στην ΕΕ για να ισχυροποιήσει τις δυνατότητές της, συνεπώς δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα να είσαι μέλος της ΕΕ και να μην αξιοποιείς πλήρως την ιδιότητα αυτή.

 

Η ΕΕ με την υιοθέτηση της Συνθήκες της Λισσαβόνας αποκτά νέες δυνατότητες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής εκφράζοντας έτσι τη θέλησή της να διαδραματήσει έναν πιο ενεργητικό ρόλο στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Ο ΟΗΕ αποτελεί ένα φόρουμ χρήσιμο για να εντάσσει χρήσιμο υλικό για την επίλυση και να ενσωματώνει διεθνείς παίκτες που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη στο κυπριακό. Μια διάσκεψη ΟΗΕ- ΕΕ για το κυπριακό θα αποδείξει ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει με τις σημερινές διεθνείς πραγματικότητες, με πρωτοβουλίες που θα την εντάξουν στο σύγχρονο κάδρο, με αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που προτείνει ο σύγχρονος κόσμος.

 


free-counters.org