Πώς ο Αναστασιάδης ανέτρεψε τον Ακιντζί!

Δώδεκα συν ενα σημεία- σφραγίδα στην ακήρυκτη διχοτόμηση

Η ήττα Ακιντζί στην ψηφοφορία ανάμεσα στους τ/κ στις 18/10/20 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μακρόσυρτη, συστηματική υπονόμευση της πολιτικής του παρουσίας από τον Ν. Αναστασιάδη- 2016/2020. Από το καλοκαίρι του 2016 με βάση τα στοιχεία που παραθέτω, καταδεικνύεται ότι ο Ν. Αναστασιάδης έλαβε την απόφαση να μπλοκάρει εκ προθέσεως τις συνομιλίες και έτσι αυτές να φαίνεται ότι γίνονται χωρίς όμως να παράγουν συνολικό αποτέλεσμα. Το επιχείρημα Ακιντζί ότι «εγώ μπορώ να φέρω στους τ/κ την επίλυση», αδυνάτισε αρκετά επειδή ο Αναστασιάδης έδειχνε με έργα στους τ/κ ότι το αποτέλεσμα, είτε με Έρογλου, είτε με Ακιντζί, θα ήταν το ίδιο.  Πάνω στη βάση που οργάνωσε ο Ν. Αναστασιάδης, ήρθαν να προστεθούν οι παρεμβάσεις του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερτογάν, του αντιπροέδρου Φ. Οκτάυ και του τούρκου πρέσβη στα κατεχόμενα Α. Μ. Μπαστσερκάι με όσα εξελίχθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Για να τεκμηριώσω τη θέση μου, παραθέτω τα εξής «Δώδεκα Συν Ένα» σημεία:

Πρώτο: Αποχώρηση Αναστασιάδη από τη Σύνοδο για την Κύπρο στο Μον Πελεράν, 20  Νοεμβρίου 2016.

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε στον Μ. Ακιντζί ότι πρέπει να φύγει από το ελβετικό θέρετρο για να πάει πίσω στην Κύπρο για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τα συμβαίνοντα εκεί- «μού το ζήτησε ο Άντρος!» Χρησιμοποίησε ενα παντελώς ψευδές «αίτημα» επειδή γνώριζε ότι ο Μ. Ακιντζί εύκολα θα συμφωνούσε. Επ’ αυτού ο Α. Κυπριανού  δήλωσε στην εκπομπή  του τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα» στις 12/01/2018: «Είχε πει ψέματα στον Ακιντζί ότι του είχα τηλεφωνήσει εγώ και του ζήτησα να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο γιατί αντιμετωπίζαμε προβλήματα στο ΑΚΕΛ και έπρεπε να συνεννοηθούμε για κάποια ζητήματα. Λυπούμαι γιατί λέχθηκαν αυτά τα πράγματα, θεωρώ πολύ πιο έντιμο να έλεγε στον κ. Ακιντζί θέλω να πάω πίσω να προβληματιστώ για κάποια ζητήματα και να επανέλθω για να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Ο κ. Ακιντζί είχε εκφράσει την δυσφορία του στον Τ. Τσιελεπή που ήταν εκεί για το ότι έγινε αυτό το πράγμα. Ο Τ. Τσιελεπήςς τού είχε πει ότι αποκλείεται ο Άντρος να τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και να του είπε κάτι τέτοιο. Την επομένη που είδα τον κ. Αναστασιάδη, μού είπε ότι χρησιμοποίησα το όνομα σου γιατί ήθελα να έρθω πίσω».  https://www.alphanews.live

Ο Ν. Αναστασιάδης ήρθε πίσω στο νησί Παρασκευή. Την επομένη, Σάββατο, στις 10 το πρωί ήταν στην Αρχιεπισκοπή!

Δεύτερο: Συνάντηση με Τσαβούσογλου στη Σύνοδο για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, 6 Ιουλίου 2017.

Ο Ν. Αναστασιάδης, ενώ έκανε ότι συζητούσε με τα ΗΕ τις εισηγήσεις για το πώς θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, στο παρασκήνιο συναντήθηκε με τον υπεξ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου και του πρότεινε «δύο κράτη» ή «συνομοσπονδία»! Ο Ν. Αναστασιάδης, αντί να διαπραγματευτεί τις εκκρεμούσες διαφορές «στο τελευταίο μίλι», βολιδοσκόπησε απ’ ευθείας τον Μ. Τσαβούσογλου στις 6 Ιουλίου 2017 για «εναλλακτικές λύσεις» ερήμην του Μ. Ακιντζί. Από την πλευρά του ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής σχετικά με τις προσεγγίσεις Αναστασιάδη: «Μού είπε ότι δεν ωφελεί πλέον να συζητάμε για ομοσπονδία και ότι πρέπει να βρούμε μία λύση δύο κρατών, αλλά μόνο αν το κάνουμε μετά τις εκλογές τους θα έχουμε αποτέλεσμα». Ο υπεξ της Τουρκίας επιπρόσθετα σημείωσε πως «αυτά υπάρχουν καταγραμμένα» (19/09/2020). Ακολούθησε νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη-2018. Τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ουδέποτε διέψευσε ο Ν. Αναστασιάδης.

Ενώ στο κρίσιμο δείπνο στις 6 Ιουλίου 2017 παιζόταν η τελευταία πράξη της Συνόδου, η ε/κ αποστολή ήταν ήδη έτοιμη για αναχώρηση!

Τρίτο: Απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για μετατροπή του Πλαισίου Γκουτέρες σε «Στρατηγική Συμφωνία για τη λύση» στις 2 Μαϊου 2018.

ο Μ. Ακιντζί δήλωσε τα εξής στις 2 Μαϊου 2018: «Αν η ε/κ πλευρά αποδεχτεί το Πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς να το διαλύσει, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις αλλά ότι αυτό θα ανακοινωθεί ως στρατηγική συμφωνία προηγουμένως. Αν υπάρχει η βούληση, το Πλαίσιο είναι εκεί».

Την ίδια ημέρα ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε: «Εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη». Βέβαια, κανένα «Πλαίσιο Γκουτέρες» με ημερομηνία 4 Ιουλίου δεν υπήρχε. Τα ΗΕ μιλούσαν μόνο για το Πλαίσιο Γκουτέρες με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017. Υπενθυμίζω προς τούτο τη δήλωση Γκουτέρες στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο όπως τη συμφώνησε με τους δύο ηγέτες: «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση».

Τέταρτο: «Μυστικός Δείπνος» Αναστασιάδη με τον «υπεξ» της «τδβκ» Κ. Όζερσάυ στην οικία του Αντιπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή στις 4 Ιουνίου 2019

Το δείπνο κράτησε 4 ώρες και επιβεβαιώθηκε ως γεγονός μετά από διαρροή στον τ/κ τύπο. Το δείπνο έγινε, πρώτο, εν αγνοία του τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί, δεύτερο, ο Κ. Όζερσάυ πολλές φορές μίλησε για «άλλες» λύσεις στο κυπριακό, τρίτο, προηγήθηκαν οι δύο συναντήσεις Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου στις οποίες ο Αναστασιάδης μίλησε για τις «άλλες λύσεις», και, τέταρτο, κυρίως πιάτο ήταν το ροκάνισμα της ηγεσίας Ακιντζί. Μετά τη διαρροή στον τύπο ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω, ή όχι». Από την πλευρά του ο Μ. Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Μ.  Ακιντζί, σχολίασε την είδηση ως εξής: «Θέλω να ρωτήσω τον «υπουργό εξωτερικών» που έχασε το όραμά του και δεν μπόρεσε να πάρει την ψήφο του λαού: εσύ σε αυτές τις μυστικές συναντήσεις ποιο όραμα παζαρεύεις;». Ο ίδιος ο Κ. Οζερσάι είπε ότι «δεν είναι θέμα ότι δεν μπορώ να πω τι συζητήθηκε εκεί ή δεν μπορώ να το δηλώσω. Όμως, τέτοιοι διάλογοι κάποτε είναι πιο εποικοδομητικοί και από ανεπίσημες συναντήσεις». Ο οικοδεσπότης πέταξε τη μπάλα εκτός γηπέδου: «το δείπνο τούτο ήταν καθαρά δική μου πρωτοβουλία. Δεν υπήρχαν ούτε μυστικές συνομιλίες, ούτε μυστικές συζητήσεις. Ούτε διαπραγματεύσεις έγιναν, ούτε συζητήσεις επί θεμάτων του κυπριακού»…

Πέμπτο:  Μη αποδεκτή η πρόταση για βοήθεια από τον Μ. Ακιντζί για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κακοπετριά στις 16 Ιούνιου 2016

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια της εξέλιξης της πυρκαγιάς στις 19/6 /2016 ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είχα επικοινωνία με τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί, εξέφρασε προθυμία για προσφορά βοήθειας για την κατάσβεση της φωτιάς». Η πρόταση Ακιντζί αφορούσε την αποστολή πυροσβεστικών οχημάτων της «τδβκ» για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς, αφού πρώτα αφαιρέσουν τα διακριτικά τους σήματα. Η πρόταση απερρίφθη.

Έκτο: κλείσιμο «σημείων διέλευσης» χωρίς καμμιά διαβούλευση με τον τ/κ ηγέτη στις 28/2/2020.

Ο κορονοϊός προσέφερε το τέλειο άλλοθι στον Ν. Αναστασιάδη για να κτίσει άτυπες αλλά πραγματικές «συνέργειες» με τις τ/κ δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διατήρηση του status quo. Η πλειοψηφία των μελών Υπουργικού Συμβουλίου (7) τάχθηκε υπέρ καθολικού κλεισίματος των «σημείων διέλευσης», ενώ 4 μέλη υπέρ του μερικού. Τελικά έκλεισαν 4 στις 28/2/2020.  Οι δύο ηγέτες παρακάθησαν σε σύσκεψη της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία στο Λήδρα Πάλας στις 3 Φεβρουαρίου 2020. Ο Ν. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κινδύνους ή τα γεγονότα, για τα οποία δεν μετράει ποιος είναι ο δυνατός ή ο αδύναμος, και μας ωθούν να ενώσουμε δυνάμεις και να δράσουμε μαζί». Στις 28 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε το κλείσιμο 4 σημείων διέλευσης με πλήρη αγνόηση Ακιντζί και παρά τις αποφάσεις της σύσκεψης της 3ης Φεβρουαρίου «να ενώσουμε δυνάμεις». Κύριος στόχος της απόφασης ήταν να κτυπήσει το κυριότερο εκλογικό χαρτί του Μ. Ακιντζί- την ταύτιση του, δηλαδή, με τη «Διαδικασία του Βερολίνου» και τη βέβαιη συμμετοχή του σε τελική «Σύνοδο για την Κύπρο». Ο Ν. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε την πανδημία του κορονοϊού για να κοντύνει τον τ/κ ηγέτη στα μάτια της κοινότητάς του.

Έβδομο: Υπονόμευση των συνομιλιών με τροπολογία ΕΛΑΜ για «αναβάθμιση» του εορτασμού στα σχολεία της επετείου για το «ενωτικό δημοψήφισμα» της 15ης Ιανουαρίου 1950 στις 10/2/2017

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 στη Βουλή πέρασε τροπολογία που κατέθεσε το ΕΛΑΜ (19 ψήφοι υπέρ) με βάση την οποία τα σχολεία θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επέτειο του «ενωτικού δημοψηφίσματος» του 1950. Την τροπολογία ψήφισαν το ΕΛΑΜ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων. Ο ΔΗΣΥ τήρησε αποχή, ενώ το ΑΚΕΛ ψήφισε εναντίον. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο» της ίδιας ημέρας «στην τροπολογία του το ΕΛΑΜ ζητούσε προς τιμήν της επετείου στις 15 Ιανουαρίου να γίνεται αναφορά από τους καθηγητές στους μαθητές, συνοδευόμενη από ενημερωτικό φυλλάδιο και κάποιο ανάγνωσμα. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λ. Παπαγιάννης είπε ότι «στόχος του Μετώπου είναι η δημιουργία σχολείου για διαπαιδαγώγηση σε ελληνορθόδοξα ιδανικά και στην καλλιέργεια των ιδανικών Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Η  νομοθετική πράξη της 10ης Φεβρουαρίου ήταν μια ενέργεια που δηλητηρίασε περαιτέρω το κλίμα στο διακοινοτικό διάλογο και έστειλε ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στην τ/κ κοινότητα. Η τροπολογία εμφανίστηκε από το πουθενά και εκτιμώ ότι υπήρχε διαβούλευση ανάμεσα στον Ν. Αναστασιάδη και στο ΕΛΑΜ ή με κάποιο πρόσωπο «κοινής αποδοχής» για να γίνει η «δουλειά». Εξαιτίας της ψήφισης αυτής της τροπολογίας, οι συνομιλίες ανεστάλησαν επί δύο μήνες και η επανάληψή τους στις 11 Απριλίου 2017 έγινε σε πολύ αρνητικό κλίμα.

Όγδοο: Ο Ν. Αναστασιάδης βγήκε από την αίθουσα της συνάντησης με τον Μ. Ακιντζί στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας για να καπνίσει για 40 λεπτά στις 17/2/2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «ο Μ. Ακιντζί είχε εκφράσει τα παράπονά του για την απόφαση της κυπριακής βουλής, με την οποία αποφασίστηκε να γίνονται ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Στη συνέχεια ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε διαβάζοντας ένα πεντασέλιδο έγγραφο. Κάποια στιγμή ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε παρενέβη και είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι «έχουν δίκιο οι τ/κ να εκφράζουν ανησυχία». Η παρέμβαση αυτή εξόργισε τον κύπριο πρόεδρο, ο οποίος υπέδειξε σε έντονο ύφος στον κ. Έιντε ότι η δουλειά του δεν είναι να παρεμβαίνει στις συνομιλίες και να εκφράζει απόψεις υπέρ της μία ή της άλλη πλευράς. Ο κ. Αναστασιάδης σηκώθηκε από το τραπέζι και είπε πως βγαίνει έξω να καπνίσει ένα τσιγάρο. Βγαίνοντας από την αίθουσα έκλεισε με θόρυβο την πόρτα… Όταν ο Ν. Αναστασιάδης, επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων μετά από 40 λεπτά (τόσο διήρκεσε το τσιγάρο) αντιλήφθηκε ότι ο Μ. Ακιντζί είχε αναχωρήσει και έτσι ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνάντηση. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αντιλήφθηκε ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε και νόμιζε πως εξήλθε και αυτός από την αίθουσα για διάλειμμα. Ο κ. Ακιντζί έφυγε χωρίς όμως να περάσει μπροστά από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος απολάμβανε το τσιγάρο του σε εξωτερικό χώρο». www.pronews.gr/kypros 17/02/2017

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως «ζήτησα ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ εβρισκόμουν εκτός αιθούσης, αποχώρησε ο τ/κ ηγέτης και η αντιπροσωπεία του. Συνεπώς αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα», 16/2/2017.

Ο Ν. Αναστασιάδης έμεινε  έξω για να καπνίσει 40 λεπτά- αυτό το ονόμασε «ολιγόλεπτη διακοπή». Ο Μ. Ακιντζί θεωρώντας ότι ο ε/κ ηγέτης τον κοροϊδεύει, αντέδρασε χωρίς ψυχραιμία, φεύγοντας από το χώρο της συνάντησης…

Ένατο: Αποχώρηση Αναστασιάδη από το δείπνο που θα δινόταν στους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια που έγινε στην Κωνσταντινούπολη επειδή θα παρευρισκόταν και ο Μ. Ακιντζί στις 24 Μαϊου 2016.    

Ο Μ. Ακιντζί έλαβε πρόσκληση για να λάβει μέρος στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στους 400 σύνεδρους.  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε χθες το βράδυ να μην παραστεί στο δείπνο έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι ο τ/κ ηγέτης προσκλήθηκε εσπευσμένα να παρακαθήσει στο δείπνο».

Μιλώντας την «Χαβαντίς» πηγή των ΗΕ (25/5/16) φέρεται να δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δώσει νόημα στην αντίδραση του κ. Αναστασιάδη». Σύμφωνα με την πηγή, η πρόσκληση στο δείπνο δεν έγινε από τα ΗΕ αλλά από τον Τ. Ερντογάν και δεν αφορά πρόσκληση για την σύνοδο του ΟΗΕ αλλά για το δείπνο αβροφροσύνης που δόθηκε».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, επιπλέον ο ΠτΔ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον κ. Έιντε. Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον τ/κ ηγέτη είπε ότι «υπάρχει προβληματισμός». Ο ΠτΔ όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε χθες το απόγευμα ότι θα παραβρεθεί στο δείπνο και ο Μ. Ακιντζί αντέδρασε αμέσως λέγοντας «να έχετε ένα ωραίο δείπνο, εγώ δεν θα παραστώ». Ο Μ. Ακιντζί από την πλευρά του δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να έχω μια ωφέλιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπα κι Μουν…»

Δέκατο: καμμιά συνεργασία στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού με βάση την έκκληση Γκουτέρες στις 27 Μαρτίου 2020.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες παρουσίασε στις 27 Μαρτίου 2020 τις προτεραιότητες του Οργανισμού: «Οι Ειδικοί μας Απεσταλμένοι προσπαθούν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός στη Συρία, την Υεμένη, και τη Λιβύη. Πολλά από τα κινήματα έχουν ανταποκριθεί θετικά, ενώ σε μερικά έχουμε δει ακόμη και συνεργασία. Σε άλλες περιπτώσεις δεν προχωρούν όπως συμβαίνει στο Τσαντ». Ο ΓΓ του ΟΗΕ συμπεραίνει ότι «όλοι σταδιακά συνειδητοποιούν ότι έχουμε μόνο έναν πόλεμο, αυτόν κατά του κορονοϊού». Στις 31 Μαρτίου ο Ν. Αναστασιάδης και ο Β. Νετανιάχου «συζήτησαν τρόπους που αφορούν την μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς και τη διμερή συνεργασία σε θέματα πολιτικής, έρευνας και ανάπτυξης και προμηθειών». Μια συνάντηση των δύο ηγετών έγινε όλη κι όλη και αυτή με πρωτοβουλία Ακιντζί. Η έκκληση Γκουτέρες «αξιοποιήστε την ευκαιρία, συνεργαστείτε, φέρτε τις λύσεις πιο κοντά», χάθηκε. Εκκρεμότητες του παρελθόντος θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, μια νέα ατμόσφαιρα κάτω από την πίεση της πανδημίας μπορούσε εύκολα να οικοδομηθεί. Το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πολεοδόμος, Γλαύκος Κωνσταντινίδης (31/3/20) υπογραμμίζει πως «αν κοιτάξει όμως κανείς το κυπριακό κάτω από το πρίσμα της προσέγγισης στο όλο ζήτημα (της πανδημίας), οι παράπλευρες επιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να ήταν χειρότερες για το κυπριακό και την Κύπρο. Γιατί η Κύπρος λειτούργησε σαν δυο χώρες. Η επιλογή να υιοθετήσουμε «εμείς» τα δικά μας μέτρα εδώ και οι τουρκοκύπριοι τα «δικά» τους εκεί, φέρνει τη διχοτόμηση πολύ κοντά, εμβαθύνει τον διαχωρισμό και εμπεδώνει μια πραγματικότητα της Κύπρου των δυο πλευρών». Η καθηγήτρια Θεανώ Καλαβανά σημειώνει από τη δική της πλευρά πως «για να μπορεί ένας ηγέτης να τα κάνει όλα αυτά χρειάζεται να έχει αναπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη που είναι συνδεδεμένη με αυτό που ονομάζεται ενσυναίσθηση. Το να μπορεί, δηλαδή, να κατανοεί, τα αισθήματα των ατόμων που ηγείται» («Καθημερινή», 28/3/20).

Η κρίση επέβαλλε συνεργασίες, αλληλοβοήθεια, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης. Η Κύπρος έχασε μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και να επουλώσει πληγές του παρελθόντος, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την υποστήριξη της διαδικασίας επίλυσης του πολιτικού ζητήματος. Η ηγεσία Αναστασιάδη με τη συμμετοχή της νήσου στην ΕΕ είχε αυξημένη ευθύνη να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα. Δεν το έπραξε, αντίθετα, «η επιλογή να υιοθετήσουμε «εμείς» τα δικά μας μέτρα εδώ και οι τουρκοκύπριοι τα «δικά» τους εκεί, φέρνει τη διχοτόμηση πολύ κοντά, εμβαθύνει τον διαχωρισμό και εμπεδώνει μια πραγματικότητα της Κύπρου των δυο πλευρών». Στην περίπτωση της φοβικής διαχείρισης της πανδημίας, εξίσου μεγάλο αρνητικό ρόλο έπαιξε και ο νέος «πρωθυπουργός» των τ/κ Ε. Τατάρ, γνωστός οπαδός της ντενκτασικής γραμμής.

Ενδέκατο: οι πολιτικά υποκινούμενες δύο «αντικατοχικές» εκδηλώσεις στο «σημείο ελέγχου» στη Δερύνεια στις παραμονές της διπλής ψηφοφορίας ανάμεσα στους τ/κ την Κυριακή 11/10/2020 και το Σάββατο 17/10/2020

Οι δύο εκδηλώσεις είχαν το εξής κύριο χαρακτηριστικό: για την πρώτη εκδήλωση, οι οργανωτές επειδή δεν γνωριζαν το εκλογικό αποτέλεσμα επέλεξαν την Κυριακή του πρώτου γύρου αργά το απόγευμα (11/10), στη δεύτερη, που γνώριζαν τους αριθμούς και τα πρόσωπα της τελικής αναμέτρησης, επέλεξαν την παραμονή, Σάββατο (17/10). Οι εκδηλώσεις είχαν ως αδήλωτο στόχο να στείλουν μήνυμα εναντίωσης στην ομοσπονδιακή λύση και κατ’ επέκταση να δυσκολέψουν την υποψηφιότητα Ακιντζί. Επέλεξαν τις δύο ημερομηνίες στέλλοντας ένα μήνυμα στους τ/κ ότι «ο Ακιντζί σάς οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση». Οι οργανωτές της δίδυμης εκδήλωσης-γάντι στις επιδιώξεις Τατάρ, είχαν έναν «συντονιστή» που γνώριζε τις εκλογικές ισορροπίες στην τ/κ πλευρά. Γι’ αυτό ο Ν. Αναστασιάδης υποκριτικά δήλωσε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες του κράτους, οι εγκάθετοι της Άγκυρας επιδιώκουν την πρόκληση επεισοδίων και θα χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσχημα από οποιαδήποτε τάχα εκτροπή των όσων δικαίως θα συγκεντρωθούν για να προασπίσουν τις δίκαιες αξιώσεις για το Βαρώσι και για τις άλλες κατεχόμενες περιοχές μας». Στο τέλος ουσιαστικά ευχήθηκε καλή επιτυχία στην όλη εκδήλωση με τη φράση «να μην επιτρέψουν (οι συγκεντρωμένοι) στους εγκάθετους της Τουρκίας και τους γκρίζους λύκους, που θα συγκεντρωθούν στον χώρο, να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε ενέργεια για να επιτύχουν αυτά που η Άγκυρα επιδιώκει», 17/10/2020. Τίποτε από αυτά δεν αποδείχθηκε. Όλα ήταν προσχηματικά. Απο τις 17/10 καμμία άλλη «αντικατοχική» εκδήλωση στο «σημείο ελέγχου» στη Δερύνεια δεν ξαναέγινε. Ο σκοπός επετεύχθη την επομένη ημέρα!

Δωδέκατο: Ο Ν. Αναστασιάδης είχε πλήρη γνώση για τις κινήσεις Τσαβούσογλου για αποσταθεροποίηση της ηγεσίας Ακιντζί με επίκεντρο τη συνάντηση στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 24/4/2018.

Η τ/κ ιστοσελίδα «Gaktv» στις 20/4/2018 μετέδωσε ότι «έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στο περιεχόμενο της συνάντησης του Μ. Τσαβούσογλου με τον Μ. Ακιντζί.  Η συνάντηση διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ στο τέλος της δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου επειδή  δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη σύσκεψη. Σύμφωνα με την  ιστοσελίδα ο Μ.  Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Οι ε/κ δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν την ομοσπονδία ή την λύση δυο κρατών», ενώ ζήτησε στη συνέχεια την άποψη όλων των πλευρών για το εν λόγω ζήτημα. Ο Μ. Ακιντζί έδωσε στον Τσαβούσογλου την εξής απάντηση: «Εγώ δεν μεταβιβάζω μια πρόταση τέτοιου είδους στο τραπέζι (των συνομιλιών). Δεν τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα». Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στα κεντρικά κομματικά όργανα, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Κόμμα Λαού και το Δημοκρατικό Κόμμα προσεγγίζουν θετικά την πρόταση της Άγκυρας. Ο ηγέτης του Κόμματος «Αναγέννηση» Ερχάν Αρικλί (έποικοι) δήλωσε ότι «δεν επιθυμούμε να μας επιβληθεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία».

Στη συνέχεια ο Μ. Τσαβούσογλου μπήκε στην προεκλογική μάχη κατά Ακιντζί. Δήλωσε πως «δεν έχω εργαστεί ξανά με έναν τόσο ανέντιμο πολιτικό», ενώ πρόθεσε πως «τις επόμενες ημέρες θα δώσω παραδείγματα που στηρίζουν την αναφορά μου αυτή (σημ. κανένα τέτοιο παράδειγμα δεν παρουσίασε ποτέ). Μετά το Κραν Μοντάνα είδα πολλά πράγματα αναξιόπιστα και αναξιόπιστες συμπεριφορές του Μ. Ακιντζί για τις οποίες με παρακάλεσε ακόμη και ο «πρωθυπουργός» να μην τα αποκαλύψω. Ούτε εγώ, ούτε κανένας στην «τδβκ», δεν σκέφτηκε ποτέ ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί ως χαρτί στην προεκλογική. Τώρα ο κ. Ακιντζί άρχισε να το κάνει αυτό»- 10/2/2020.

Συμπεράσματα

H  H επανεκλογή Ακιντζί στην ηγεσά της τ/κ κοινότητας θα συνιστούσε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα ότι η ελπίδα για την ομοσπονδιακή επίλυση του κυπριακού θα παρέμενε στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο τ/κ ηγέτης απέδειξε πως ήταν ένας αξιόπιστος υποστηρικτής του Πλαισίου Λύσης που υπέβαλε στα μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017.

Στις 18 Οκτωβρίου η πλειοψηφία ανέδειξε ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας έναν πολιτικό, πιστό στις ντενκτασικές παραδόσεις. Ο Ερσίν Τατάρ πολύ πριν τις εκλογικές διαδικασίες διατύπωσε τις θέσεις του και ο Ν. Αναστασιάδης γνώριζε με ακρίβεια πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα σε περίπτωση νίκης του. Στις 27/02/2020 ο Ε. Τατάρ εξήγησε τους στόχους του: «η βάση της λύσης θα είναι η πολιτική ισότητα με δύο κυρίαρχα κράτη που θα υπάρχουν δίπλα-δίπλα. Δεν θα συνεχίσουμε από το σημείο που έμειναν στο Βερολίνο. Πιστεύω ειλικρινά ότι το κείμενο Γκουτέρες μάς αναγκάζει να χάσουμε πολλά. Η άρση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης στις εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ένα πλήγμα στο πνεύμα των εγγυήσεων και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό εκ μέρους μας», ΚΥΠΕ, 27/02/2020.

Η υποψηφιότητα Τατάρ κέρδισε πόντους εν πολλοίς εξ αιτίας των κινήσεων Αναστασιάδη που παρουσιάζω πιο πάνω, τις συνομιλίες Τσαβούσογλου-Αναστασιάδη που αποσυναρμολογούσαν τη διαπραγματευτική βάση και την πολύπλευρη στήριξή της από το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στην τελευταία φάση της εκλογικής περιόδου. Η μετάθεση των εκλογών από τον Απρίλη στον Οκτώβρη βοήθησε ιδιαίτερα σε αυτό.

Τι άλλαξε τα δεδομένα στο κυπριακό και γιατί ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε την ομοσπονδιακή λύση; Θεωρώ ότι χρειάζεται μια πειστική εξήγηση γι’ αυτή τη μετάλλαξη. Έχουν διατυπωθεί διάφορες εκτιμήσεις. Στη δική μου κρίση, από το 2016 μέχρι το 2020 εξελίχθηκε και κορυφώθηκε η  εγκατάλειψη της επιδίωξης ομοσπονδιακής λύσης επειδή άλλαξαν οι προτεραιότητες Αναστασιάδη.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Χρυσή χρονιά το 2017 για τα διαβατήρια» στο  https://www.stockwatch.com.cy/ μάς ενημερώνει σχετικά:

«Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, το 2017 ήταν το έτος με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για απόκτηση διαβατηρίου μέσω του σχεδίου επενδύσεων της κυβέρνησης, αφού οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τα διάφορα γραφεία, ανήλθαν στις 704».

Στη συνέχεια προστέθηκαν νέα δεδομένα: «Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια προειδοποίησε για νέα διολίσθηση της Κύπρου στη διαφθορά, ενώ η Le Monde δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο: «Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων στην Κύπρο». Επίσης η Moneyval έκανε λόγο για εκτεταμένο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, ενώ ο OCCRP αποκάλυψε την υπόθεση με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ακολούθησε δημοσίευμα στους Financial Times και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη λήψη μέτρων σε σχέση με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Στη συνέχεια το Al Jazeera αποκάλυψε στοιχεία για περισσότερες από 100 περιπτώσεις, ενώ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, δήλωσε ότι ήδη έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής να εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου» https://dialogos.com.cy 14/9/20.

Είναι εντυπωσιακό πως ο υπουργός εσωτερικών Ν. Νουρής παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών (επιστολή την 1η Απριλίου 2020 με την οποία η Επιτροπή ζητούσε τον τερματισμό του προγράμματος) δήλωνε στην εφ/δα «ο Φιλελεύθερος» πως «δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς Κύπρου ειδικά όταν τους τελευταίους μήνες πάρθηκαν τέτοια μέτρα που καθιστούν το πρόγραμμα ιδιαίτερα αυστηρό. Όχι μόνο δεν συντρέχει λόγος τερματισμού του προγράμματος, αλλά αντίθετα ο έλεγχος που γίνεται πλέον είναι υπέρμετρος», 20/4/20.

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 η Επίτροπος για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, ανακοίνωσε ότι  «έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία επί παραβάσει, κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα επενδυτικά τους προγράμματα, επειδή δεν μπορεί να υπάρχει αδύναμος σύνδεσμος στις προσπάθειες της ΕΕ για τον περιορισμό της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρημάτων. Τα διαβατήρια της ΕΕ δεν μπορεί να είναι προς πώληση». Την επομένη μέρα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ν. Ρέιντερς με επιστολή στον υπουργό εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη τον ενημέρωσε ότι η Επιτροπή «έδωσε δύο μήνες προθεσμία στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Μάλτας, για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές της Επιτροπής για τα επενδυτικά τους προγράμματα που αφορούν στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις», επειδή «τα εθνικά μέτρα δεν συνάδουν με το δίκαιο της Ένωσης, και ιδίως με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης τους εγγενείς κινδύνους τους οποίους εγκυμονούν, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σχετικής με το θέμα Ερευνητικής Επιτροπής, «ο συνολικός αριθμός  των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφηθέντων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών τους για την περίοδο 2007 μέχρι 17/8/2020 ανέρχεται στους 6.744» («ο Φιλελεύθερος» 25/11/2020). Στην περίοδο της προεδρίας Αναστασιάδης δόθηκαν συνολικά «6.324 διαβατήρια» (διαδικτυακός «Διάλογος, 25/11/2020).

Το άλυτο κυπριακό προσέφερε την απόκτηση «μοναδικών» πλεονεκτημάτων πάνω στο 60% του εδάφους της νήσου. Η στασιμότητα παρέχει προσόδους, βέβαιες διασφαλίσεις ικανές να ωθούν την αλυσίδα της βιομηχανίας των διαβατηρίων να αδιαφορεί τόσο για τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων, όσο και την κατοχή του νησιού από τουρκικά στρατεύματα. Ομάδες συμφερόντων –επιχειρηματίες, developers, μέρος από το λόμπι των εκδοτών ΜΜΕ, η ηγετική ομάδα της εκκλησίας- συγκροτούν μια πολύ ισχυρή κάστα εξουσίας που επιβάλλει, κατά κανόνα, τους όρους της. Η μικρή αυτή μειοψηφία διαθέτει μηχανισμούς μαύρης προπαγάνδας που αγωνίζονται για να μην αλλάξει τίποτε με κεντρικό μέσο την παραποίηση της αλήθειας και την πατριδοκαπηλεία. Οι ίδιοι έχουν ονομάσει την ταύτισή της πολιτικής τους με αυτήν του Ρ. Ντενκτάς ως μάχη κατά του «κατευνασμού». Αυτή η ομάδα συμφερόντων δεν επιθυμεί την επίλυση του κυπριακού. Απορρίπτει την ομοσπονδιακή δομή-πρακτικά επιδιώκει ώστε κανένας άλλος να μην ανακατεύεται «στις δουλειές της». Αυτή η βρώμικη βιομηχανία θεωρούσε ότι η παρουσία, ή τυχόν επανεκλογή Ακιντζί για δεύτερη πενταετία, θα δημιουργούσε περιπλοκές και θα υποχρέωνε τον Ν. Αναστασιάδη να απαντήσει τελεσίδικα αν αποδέχεται, ή όχι, το Πλαίσιο Γκουτέρες ως την κύρια κατεύθυνση στην αναζήτηση λύσης Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Ο Ν. Αναστασιάδης για να επιτύχει την απαγκίστρωσή του από την ομοσπονδιακή λύση, εργάστηκε με συστηματικό τρόπο πρώτα για την «απαγκίστρωση» Ακιντζί από τα πράγματα. Γι’ αυτό και οι μηδέν συνομιλίες για τρία χρόνια και τρεις μήνες με απέναντι τον μακράν πιο ορθολογικό τ/κ πολιτικό.

Ερμηνεύοντας τον Θουκυδίδη κατανοούμε τι έκανε η ε/κ ηγεσία στα τελευταία τρία χρόνια: «Άλλαξε την καθιερωμένη σημασία των λέξεων, ώστε να ταιριάζει με τις πράξεις της». Η παραπλάνηση αντικατάστηκε τη λογική, το συλλογικό συμφέρον παραμερίστηκε, η ιδιοτέλεια πήρε τα ύψη, το πρόσκαιρο θεωρήθηκε ως μόνιμο, το μέλλον θυσιάζεται στην τυφλή πολιτική  που μάς οδηγεί πιο βαθειά στο βάλτο της ακήρυκτης διχοτόμησης.

Λάρκος Λάρκου
Νοέμβριος, 2020