Ψύχος με αριθμούς σε Ελλάδα και Ρουμανία…

Δεν είναι εύκολο να βρεις εξηγήσεις για πράγματα τόσο αλλόκοτα και αντιφατικά. Σε ρεπορτάζ στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» (11 Δεκεμβρίου) γίνεται αναφορά στο εξής στοιχείο: «οι μισοί πολίτες της Ρουμανίας νοσταγλούν τον κομμουνισμό- κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- καθώς θεωρούν ότι την εποχή εκείνη ζούσαν καλύτερα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα της ρουμανικής εταιρείας INSCOP, για λογαριασμό της καθημερινής εφημερίδας «Adevarul daily», την περίοδο 7-17 Νοεμβρίου 2013 και σε δείγμα 1.055 ατόμων, 18 ετών και άνω. Όσον αφορά στη σύγκριση του βιωτικού επιπέδου κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου και των τρεχουσών συνθηκών διαβίωσης το 44,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα πριν το 1989, έναντι 33,6% που θεωρούν ότι οι συνθήκες τότε ήταν χειρότερες και 15,6% που πιστεύουν ότι το βιωτικό επίπεδο παρέμεινε το ίδιο (6,4% απάντησαν δεν ξέρω/ δεν απαντώ). Την ίδια ώρα, το 44,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι ο κομμουνισμός υπήρξε κάτι «καλό» για τη Ρουμανία, έναντι 45,5% που πιστεύουν ότι ήταν κάτι «κακό». Έτσι, στην ηλικιακή κατηγορία 65 ετών και άνω το 51,7% απάντησε ότι το κομμουνιστικό καθεστώς είχε θετικά αποτελέσματα για τη Ρουμανία. Αντίστοιχα μόνο το 34,1% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών θεωρούν ότι το κομμουνιστικό καθεστώς υπήρξε κάτι «καλό» και 51,2% αυτών πιστεύουν ότι είχε αρνητικές συνέπειες για τη χώρα».

Στην Ελλάδα τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό υλικό της δικογραφίας για τη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα πάντα με τη «Μεταρρύθμιση», «αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της ποζάρουν με την ενδυμασία της Κου Κλουξ Κλαν, χιτλερικοί χαιρετισμοί, όρκοι ναζιστικής πίστης, ύβρεις και απειλές», ενώ στον αρχηγό της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκο αποδίδεται η φράση «σκοπός μας δεν είναι να βελτιώσουμε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο, να διορθώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που είναι διεφθαρμένες και τελειωμένες, αλλά να τους τελειώσουμε, μια για πάντα». Με την ηγεσία της στις ανακριτικές διαδικασίες, η δημοσκοπική τάση εξακολουθεί να είναι ευνοϊκή για την ΧΑ αφού εξακολουθεί να είναι τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, με ποσοστά γύρω στο 10%.

Πραγματικά τόσο η Ρουμανία όσο και η Ελλάδα δίνουν πιθανούς εκλογικούς αριθμούς ή δημοσκοπικές τάσεις που προκαλούν απίστευξη έκπληξη. Οι Ρουμάνοι, σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αλλά δεν μετρά το μέγεθος της δικτατορίας Τσαουσέσκου; Δεν μετρά το δίλημμα δημοκρατία ή απολυταρχισμός; Δεν μετρά το δίλημμα ελευθερία ή καταπίεση; Μπορεί ο χρόνος να χλωμιάζει κάποιες εντυπώσεις, αλλά δεν είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι οι παλαιότεροι ρουμάνοι που έζησαν την τρομοκρατία των Τσαουσέσκου να λησμονούν τόσο γρήγορα; Το ρεπορτάζ για την ΧΑ στην Ελλάδα αναπτύσσεται σε μια εποχή που αποκαλύπτονται διαρκώς και νέα στοιχεία για τους σκοπούς και τις πρακτικές της. Οι αριθμοί παραμένουν και λένε ότι πολλοί άνθρωποι στις δύο χώρες νοσταλγούν ή ψηφίζουν δύο αντίθετες ιδεολογικές τάσεις.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει μια πειστική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Είναι η απογοήτευση από την οικονομική κρίση; Είναι η ανεργία και η υποαπασχόληση; Είναι η αποδοκιμασία μέρους των πολιτών σχετικά με την διαφθορά στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας; Είναι μια προσωρινή ψήφος διαμαρτυρίας για όσα βλέπουν γύρω τους και δεν τους αρέσουν; Μπορεί η εξήγηση να είναι κάποιο από αυτά, μπορεί και όλα μαζί, αλλά πάλι αυτό δεν μπορεί να είναι μια πλήρης ή μια πειστική απάντηση. Χρειάζεται έρευνα για να διαπιστωθεί τόσο το βάθος και η διάρκεια, όσο και ερμηνεία αυτής της εκλογικής τάσης.

Βέβαιο είναι ότι τρεις παράγοντες θα συντελέσουν αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος: πρώτο, το σταδιακό ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, δεύτερο, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, και, τρίτο, η πιο αποτελεσματική ανάπτυξη του κράτους δικαίου και των εποπτικών αρχών σε κάθε χώρα.