Στο μάτι του κυκλώνα.

Πληροφορίες από την Τουρκία φέρουν την τουρκική διπλωματία να διατυπώνει την άποψη ότι το κυπριακό και η ενταξιακή της πορεία από εδώ και πέρα να πηγαίνουν «πακέτο». Αυτό είναι μια σχετικά νέα άποψη στην τουρκική πολιτική σκηνή και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ως προς την έκταση που καταλαμβάνει στις αξιολογήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα σύμφωνα με αυτό το ενδεχόμενο επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στην ΕΕ κατά δύο τρόπους: πρώτο, επιχειρεί να ανανεώσει την ενταξιακή της διαδρομή καθιστώντας το κυπριακό εργαλείο πίεσης. Δεύτερο, να μετακυλύσει σε άλλες πλάτες τις δικές της ευθύνες για την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που η ΕΕ ζητά. Αυτό το στοιχείο στο βαθμό που θα αποτελέσει επιλογή της Άγκυρας αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη που η Λευκωσία δεν μπορεί να παραβλέψει. Ως γνωστόν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχασε τον πρώτο της ρυθμό, οι αλλαγές πάνε αργά, γι’ αυτό και η ΕΕ ασκεί κριτική στον Ερτογάν για την επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Η απάντηση της Άγκυρας θα μπορούσε να είναι σαφής: επιτάχυνση στην εφαρμογή των όσων η ΕΕ απαιτεί!. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει και η Τουρκία ζητά η ΕΕ να κρατήσει τις υποσχέσεις της και να αφήσει ανοικτή την πόρτα της τελικής εισόδου στην ΕΕ με μοχλό πίεσης το κυπριακό- «αφήστε την πόρτα να μπω στην ΕΕ, κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλιώς δεν προχωρώ στο κυπριακό, έχω τη δυνατότητα να σας πιέσω…».

Η διασύνδεση αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί αφού στην ουσία η Κύπρος γίνεται «όμηρος» μιας αντιπαράθεσης μεγάλων διαστάσεων με πιθανό πρώτο θύμα την ίδια. Η Γαλλία και η Γερμανία θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής των κειμένων που υπέγραψαν οι «27» το 2005 και στο τέλος της διαδρομής σημαίνει να βρεθεί φόρμουλα για «Ειδική Σχέση». Η Άγκυρα απαντά: να μείνει ανοικτή η πόρτα της ένταξης, διαφορετικά ένα πρόβλημα που συνδέεται με την ομαλή λειτουργία της ΕΕ, το κυπριακό, θα παραμείνει «κλειστό». Ήδη τα πρώτα σχόλια στον τουρκικό τύπο κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πολύ πιθανόν να έχουν ως πηγή προέλευσή τους πηγές στο ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο T. Τσαντάρ στη «Ρατικάλ» υποστηρίζει ότι η Τουρκία αναμένει την επίσημη διαβεβαίωση ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ εάν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για ένταξη και αποδίδει σε διπλωμάτες την εκτίμηση ότι «αναμένουν σχετική δήλωση στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ ο Φ. Τιντς στη «Χουριέτ» ότι «εάν δεν υπάρξει μια σαφής ένδειξη για την ένταξή μας στην ΕΕ, δεν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο» (εφ/δα Το Βήμα, 7/12).

Στο γενικότερο επίπεδο τούρκοι επίσημοι με συνεχείς δηλώσεις τους καλούν την ΕΕ να μην αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού μόνο για την Τουρκία, να κρατήσει το λόγο της, και να τιμήσει την υπογραφή της όπως συνέβηκε στις 3 Οκτωβρίου 2005. Σήμερα φαίνεται ότι πάνε ένα βήμα πιο κάτω και επιχειρούν να βάλουν την Κύπρο στο μάτι του κυκλώνα. Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, έχει άγνωστες πτυχές και απαιτεί περισσότερη ενημέρωση από διαφορετικές πηγές που συνδέονται με το θέμα. Είναι καθήκον της κυπριακής διπλωματίας να διερευνήσει όλες τις πιθανές πτυχές του θέματος.