Συρία – Ιράκ: οι αριθμοί που συγκλονίζουν!

Το ρεπορτάζ στο «Βήμα» είναι πολύ χρήσιμο για το κυπριακό ακροατήριο. Λέει ότι «περίπου 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στο Ιράκ και πολλοί δεν έχουν ούτε τροφή ούτε στέγη, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο Αμίν Άουαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNHCR, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, είπε ότι ο κόσμος σταδιακά αντιμετωπίζει με αδιαφορία τις ανάγκες των εκτοπισμένων και των προσφύγων. «Πλέον όταν μιλάμε για ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί μέσα σε δύο μήνες, ή 500.000 μέσα σε μια νύχτα, ο κόσμος απλά δεν αντιδρά». Σε αυτά τα 13,6 εκατομμύρια άτομα συμπεριλαμβάνονται 7,2 εκατομμύρια οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας -αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την εκτίμηση που έκανε επί μακρόν ο ΟΗΕ, περί 6,5 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων. Επίσης, οι σύροι πρόσφυγες στο εξωτερικό φτάνουν τα 3,3 εκατομμύρια, τα 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι εντός Ιράκ, ενώ 190.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Οι σύροι πρόσφυγες έχουν μεταβεί στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στην Τουρκία. Αυτές οι χώρες προσφέρουν στις άστεγες οικογένειες. «Άλλες χώρες του κόσμου, ιδίως οι Ευρωπαίοι καθώς και άλλοι, θα έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα και να μοιραστούν το βάρος». Ο Άουαντ επέκρινε το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα, αμφότερες κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ…κατατάσσονται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες στον κατάλογο των κυριότερων δωρητών και κάλεσε τη Μόσχα και το Πεκίνο να δώσουν περισσότερα. «Από πολιτική άποψη δεν μπορούν να δείχνουν αδιαφορία, επομένως η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να δίνεται πρώτη και πάνω από όλα, εάν ιδίως δεν προωθείται μια (πολιτική) διευθέτηση».

Ο Αμίν Άουαντ παρουσίασε αριθμούς που μιλούν από μόνοι τους και το «Βήμα» αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο το υλικό αυτό. Τι σημαίνουν οι αριθμοί αυτοί για έναν κύπριο πολίτη; Ασφαλώς δίνουν σε κάθε κύπριο την ευκαιρία να έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω μας και έτσι να τοποθετεί τα δικά του προβλήματα σε μια ευρύτερη εικόνα. Ολοφάνερα μια κοινωνία με τα χαρακτηριστικά της κυπριακής, χρειάζεται να γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω μας, να αντιλαμβάνεται πόσο άλλα προβλήματα πιέζουν τα δικά μας και πόσο νέες εξελίξεις πιέζουν τις προηγούμενες σε μια σκληρή διαδοχή γεγονότων μέσα από στρατιωτικές και πολιτικές αποφάσεις. Η φράση Άουαντ «περίπου 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στο Ιράκ» έρχεται να μας θυμίσει πόσο πολύ αγνοούμε τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή μας, ή και πόσο πολύ ενδιατρίβουμε στη δική μας εσωστρέφεια χωρίς να μπορούμε να εντάσσουμε τη δική μας οπτική σε μια πιο ευρεία εικόνα, άρα και για να αποκτούμε μια πιο ρεαλιστική ανάλυση στα τεκταινόμενα. Η διεθνής κοινότητα ασχολείται με τα πιο φλέγοντα, ο ΟΗΕ έχει δεκάδες εστίες για παροχή βοήθειας, ο κόσμος στρέφει την προσοχή του στο επείγον. Η Κύπρος είναι καλό να γνωρίζει πού ακριβώς στέκεται στη διεθνή σκακιέρα και έτσι να γνωρίζει πώς να χειριστεί τις δικές της υποθέσεις.