ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι όπως είπε και στο συνέδριο του Economist την Πέμπτη στην Αθήνα «η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας είναι καλά γνωστή και τα τεχνάσματα πρέπει να τερματιστούν»

ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

 

Λάρκος Λάρκου

 

Στη Λευκωσία η επωδός είναι κλασσική. Η Τουρκία κάνει επικοινωνιακή πολιτική, χειρίζεται το κυπριακό με βάση τις ανάγκες βελτίωσης της εικόνας της στον διεθνή -και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Έτσι συχνά στον ε/κ κομματικό λόγο η ανάλυση περιορίζεται στις λέξεις «τεχνάσματα της Άγκυρας», «επικοινωνιακά παιχνίδια» και «τουρκικά τερτίπια».

 

Ορισμένα παραδείγματα πείθουν ότι η Τουρκία προσαρμόζει την εξωτερική της πολιτική σε μερικές νέες ανάγκες όπως βεβαιώνει η πρόοδος στις τουρκοαρμενικές σχέσεις, οι σχέσεις της με τη Συρία ή τα σχετικά ανοίγματα στις εθνικές μειονότητες που ζουν στην Τουρκία -πρώτη διαδήλωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου 2010. Η ε/κ ηγεσία οφείλει να αναλύει την Τουρκία με πιο σύνθετο τρόπο. Υπάρχει ειδικός λόγος. Ας θυμηθούμε το πως οι ε/κ πολιτικοί ανέλυσαν τις εξελίξεις το 2004 όταν πίστευαν πως όλα ήταν «τεχνάσματα» του Ερτογάν και στο τέλος η τουρκική κυβέρνηση έθεσε τον Ντενκτάς έξω από τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης... Έτσι το σενάριο που πίστεψε η ε/κ ηγεσία «να δεχθούμε την επιδιαιτησία του ΟΗΕ,  αφού θα την απορρίψει ο Ντενκτάς» έπεσε στο κενό και η έτσι η ε/κ ηγεσία διέπραξε σφάλμα ανάλυσης και βρέθηκε εγκλωβισμένη σε μια διαδικασία που δεν ήθελε.

 

Αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση δεν βοηθά τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο να δουν με πληρότητα τις τουρκικές θέσεις ή προθέσεις σήμερα. Η επικοινωνία είναι μέρος κάθε πολιτικής και όσοι δεν την διαθέτουν οφείλουν να βελτιώσουν την πρακτική τους εντάσσοντάς της στη σύγχρονη πολιτική πρακτική -πολιτικές θέσεις με σύγχρονη επικοινωνιακή υποστήριξη.

 

 

Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σαφή: όλα κρίνονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όλα κρίνονται με έργα. Η Τουρκία θα κριθεί στο σύνολό της από τους διεθνείς παίκτες με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Η τουρκική προσέγγιση στο κυπριακό είναι αντιφατική, γι΄αυτό και είναι αναγκαίος ο ενεργός ρόλος της ΕΕ ως γεφυροποιού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ μπορεί να δώσει λύσεις στις τουρκικές αντφάσεις. Απαραίτητος όρος για να επιτύχουμε αυτή την ανατροπή είναι η πλήρης και ορθή αξιολόγηση της Τουρκίας, η σφαιρική ανάλυση που δίνει απαντήσεις και δεν αρκείται σε ασκήσεις ρητορίας  για εσωτερική κατανάλωση...

 

www.larkoslarkou.org.cy


AmazingCounters.com