ΜήνυμαΒιογραφικόΦωτογραφικό ΥλικόΗλεκτρονικά ΒιβλίαΕκδόσειςΆρθρα - ΜελέτεςΟμιλίεςΝτοκουμένταΙστορικάΝΕ ΓράμματαΣύνδεσμοιΕπικοινωνία
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ…

        ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ…

 

                                                                                           Λάρκος Λάρκου

 

Οι εξελίξεις αποκτούν πιο πυκνά χαρακτηριστικά. Ολοένα και περισσότεροι τούρκοι θεωρούν ότι ο μήνας του μέλιτος μεταξύ  Τουρκίας-ΕΕ τείνει να οδηγηθεί σε «γάμο με το στανιό». Οι εξελίξεις του 2004 και 2005 περιείχαν το στοιχείο της αναμονής, της προσμονής για μια σημαντική εποχή που έμπαινε σε εφαρμογή. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν στον απλό μέσο τούρκο έλεγε κάτι συγκεκριμένο η ΕΕ . Όμως ήταν αρκετό πως συμβόλιζε την αδιόρατη «ελπίδα» για την καλύτερη Τουρκία. Σήμερα ορισμένα δεδομένα αλλάζουν τη φύση αυτής της πορείας. Σήμερα πολλοί τούρκοι υποχωρούν μπροστά στην προπαγάνδα των στρατιωτικών ότι «αυτό που θα πληρώσει η Τουρκία για να μπει στο κλαμπ, είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα κερδίσει…». Έτσι η αντεπίθεση των στρατιωτικών κερδίζει έδαφος, επειδή-εκτός άλλων- η ΕΕ θέλει μια μακρόχρονη διαδικασία μεταρρυθμίσεων η οποία στα μάτια πολλών τούρκων δεν λέει τίποτα τώρα. Η λέσχη των στρατιωτικών περνά στην αντεπίθεση μέσα από τον (ανανεωμένο) πόλεμο κατά των κούρδων ανταρτών: η φοβία των τούρκων από τα κουρδικά κινήματα δίνει το πρόσχημα στους στρατιωτικούς να ξανασυναντηθούν με τις ανησυχίες πολλών τούρκων. Δηλαδή να στήσουν πάνω σε νέο βάθρο το ρόλο του στρατού-αφέντη.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της ΕΕ δεν μιλά με ειλικρίνεια στην τουρκική ηγεσία: ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται για την έκταση και την ποιότητα του εγχειρήματος της προς ανατολάς διεύρυνσης όπως αυτή διαμορφώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2004 και επισημοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2005. Η περιπέτεια με την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη στη Γαλλία και την Ολλανδία έχει ως πρώτο θύμα τη διαδικασία της διεύρυνσης- ερωτηματικά για Βουλγαρία-Ρουμανία, κρίση με την Τουρκία, χάος με την Κροατία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καθαρές συνεννοήσεις είναι καλύτερες από τα κείμενα διπλής αναγνώσεως. Είναι προτιμότερη μια ανοικτή και ειλικρινής συνεννόηση από την ασάφεια και τη σύγχυση. Αυτό το κλίμα της ασάφειας ευνοεί μόνο όσους ψαρεύουν σε θολά νερά και αυτοί στον παρόντα χρόνο είναι οι τούρκοι στρατιωτικοί. Απλώς αυτοί αξιοποιούν τα κενά ειλικρίνειας ανάμεσα στην ΕΕ και τον Τ. Ερντογάν και επειδή δεν υπόκεινται στο λαϊκό έλεγχο μπορούν να εισπράττουν μόνο τα ρεύματα διαμαρτυρίας για όσα αποτελούν ερωτηματικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ που δεν έχουν την απαραίτητη γνώση του τουρκικού φαινομένου παίζουν σε λάθος ταμπλώ. Επιχειρώντας με πολιτικές διπλής αναγνώσεως να ενισχύσουν τον Τ. Ερντογάν στην πράξη ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις των στρατιωτικών.


AmazingCounters.com