Βραβείο Γιάννος Κρανιδιώτης 2007

Ο θεσμός του βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» καταξιώνεται στην κυπριακή κοινωνία. Κάθε χρόνο κάνει βήματα προόδου και σήμερα, νομίζω, είναι ανάμεσα στα κορυφαία του είδους σε ολόκληρη την Κύπρο. Η εκδήλωση απονομής του βραβείου είναι μια ευκαιρία να φέρουμε στη μνήμη μας τον αρχιτέκτονα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ,τον Γιάννο Κρανιδιώτη.

Οι υπεύθυνοι, οι προοδευτικοί, οι οραματιστές πολιτικοί είναι εκείνοι που άφησαν πίσω του έργο μεγάλης πνοής. Σε αυτή την σχολή των μεγάλων πολιτικών του νεότερου ελληνισμού ανήκει και ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ως πολιτικός και διπλωμάτης στο διεθνή στίβο προέβαλλε τεκμηριωμένα επιχειρήματα και απέφευγε τις μονομερείς αναφορές στα «ιστορικά μας δίκαια». Έκανε αναφορές ή υπέβαλλε προτάσεις με συνδυασμούς σε κοινά συμφέροντα ή επωφελείς για πολλούς ισορροπίες όπως λ.χ η συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995 ή τα κείμενα για τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι το 1999. Με αυτή την πολιτική κατόρθωσε να αλλάξει τη μοίρα της Κύπρου, να υλοποιήσει το ευρωπαϊκό της πεπρωμένο. Η 1 Μαίου 2004 είναι η δική του πολιτική εισφορά, η δική του σφραγίδα στην κυπριακή ιστορία. Διέθετε ευελιξία και αποφασιστικότητα, πίστη και επιμονή, σε καθορισθέντες στόχους. Δούλευε με αυτοπεποίθηση σε κάθε πρωτεύουσα γιατί επεξεργαζόταν από πριν σχέδια, στόχους, διεκδικήσεις. Γεγονός μάλλον ασυνήθιστο, αισθανόταν εξίσου άνετα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Πρόσεξε τον Θουκυδίδη: Στόχος του σχεδιασμού του ήταν να υπηρετήσει «το μονιμότερο συμφέρον της πόλης»- και όχι να «απολαύσει μια πρόσκαιρη δόξα».

Η σκέψη του, ο τρόπος που έβλεπε την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αποτελούν ένα δυνατό δείγμα επιτυχημένης άσκησής της.Η φωνή του Γιάννου Κρανιδιώτη είναι ανάμεσά μας:

«Η εξωστρεφής αντίληψη της διεθνούς πολιτικής είναι αυτή που οδηγεί στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Δημιουργεί συμμαχίες, ταύτιση συμφερόντων και επιτρέπει πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα την προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής…»

Γ. Κρανιδιώτης, 22 Απριλίου 1998.

Ειδικός Γραμματέας, Υφυπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε γεωγραφικό χώρο οι συνομιλητές του εκτιμούσαν την επικοινωνία μαζί του γιατί γνώριζαν ότι και εάν διαφωνούσαν μαζί του, διαφωνούσαν πάνω σε επιχειρήματα, σε αρχές, σε στρατηγικές.

Ο Γ. Κρανιδιώτης δεν ήταν μόνο πολιτικός. Ήταν και συγγραφέας, με ενδιαφέροντα για τη ζωγραφική, τη μουσική, την ποίηση, το θέατρο και το μπάσκετ. Μια πολύπλευρα διαμορφωμένη προσωπικότητα, με χαμόγελο και ευαισθησίες.

Αφιέρωσε τη ζωή -από ένα σημείο και μετά- στην ελληνική εξωτερική πολιτική και στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου. Έφυγε από τη ζωή με τον πιο τραγικό, όσο και απίστευτο τρόπο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι (πτώση και μη πτώση του Falcon) στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 μαζί με τον γιο του Νικόλα. Μια αρχαιοελληνική τραγωδία στην εποχή των Falcons.

Ο ΟΠΕΚ Κύπρου καθιέρωσε από το 1999, το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας που φέρει το όνομά του εις ένδειξη ελάχιστης τιμής προς τα όσα προσέφερε προς την Κύπρο, την Ελλάδα, την ΕΕ, και τη σοσιαλιστική σκέψη.

Σήμερα το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για το 2007, με απόφαση της Επιτροπής του Βραβείου, συναντά τις ικανότητες και το κύρος του ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου.

Ο Ν. Διαμαντούρος τόσο ως Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, όσο και ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής άνοιξε νέους δρόμους στο χώρο ευθύνης του, με την αφοσίωσή του στον αγώνα για το σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη. Με τη δράση του συνέβαλε στην καταξίωση ενός σχετικά νέου θεσμού για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε πολίτης αισθάνεται ότι ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του και συνολικά στην υπηρεσία της προσπάθειας για τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια, ένας πολύτιμος θεσμός για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου.

Ο Ν. Διαμαντούρος με σαφήνεια προσδιόρισε το ρόλο της δημόσιας διοίκησης στη σημερινή εποχή:« Η πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση περνάει μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και τη σταδιακή μετατροπή της σε ένα μηχανισμό πιο φιλικό προς το χρήστη-πολίτη, που θα αποδέχεται τη λογική της διαφάνειας και του πλουραλισμού…» (έκδοση «Η προοπτική του Εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα», Αθήνα, 2002).

Σήμερα, σε αυτήν εδώ την εκδήλωσή μας, πραγματοποιούμε μια σπάνιας ποιότητας συμβολική συνάντηση, ανάμεσα σε δύο μεγάλους ευρωπαϊστές,τον Γ. Κρανιδιώτη και τον Ν. Διαμαντούρο.

Το βραβείο «Γ. Κρανιδιώτης», η εκδήλωσή μας απόψε, ας είναι μια διαρκής υπόμνηση για όλους όσους μπορούν να θυμούνται, να έχουν πρότυπα, να δημιουργούν και να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

 

Εισαγωγική Ομιλία, Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΟΠΕΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ «ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ» 2007 ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟ

Λευκωσία, 17/3/08