ΔΕΑ και παγκόσμια ημέρα εξαφανισμένων…

Η 30η Αυγούστου έχει ονομαστεί «Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισθέντων». Την ημέρα αυτή επέλεξαν τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο για να κάνουν έκκληση σε όσους τυγχαίνει να γνωρίζουν κάτι που θα συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων «να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Από το ΚΥΠΕ (27/8/10) διαβάζουμε ότι η ΔΕΑ αναφέρει ότι «οι δικοινοτικές επιστημονικές ομάδες εργάζονται σκληρά από το 2006 για επιστροφή στις οικογένειες των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων. Η Επιτροπή έχει επισκεφθεί 412 πιθανούς χώρους ταφής, προχώρησε στην εκταφή οστών που ανήκουν σε 690 άτομα, διενήργησε οστεολογικές αναλύσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι και 1.187 αναλύσεις DNA στο Εργαστήρι Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και επέστρεψε στις οικογένειες τα λείψανα 248 αγνοουμένων για κανονική ταφή. Τα τρία μέλη της ΔΕΑ επιθυμούν να ανανεώσουν την έκκλησή τους σε όσους μπορούν να βοηθήσουν προς την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Το να δοθεί μια πιστευτή απάντηση στις οικογένειες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων αποτελεί μιαν ουδέτερη και επείγουσα ανάγκη και, εν πολλοίς, μια ανθρωπιστική και ευγενή υποχρέωση όλων».

Ελάχιστα μπορεί να προστεθούν σε αυτή την ουσιαστική ανακοίνωση. Σε αυτά τα ελάχιστα κρίνω ως αξιόλογα τα εξής:

Α. Ο χρόνος τρέχει και όσοι τυγχαίνει να γνωρίζουν κάτι (κυρίως για την τουρκική εισβολή, 1974 και τις διακοινοτικές συγκρούσεις, 1964) ας δωσουν τις πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν.

Β. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Π. Κληρίδης επεξήγησε ότι οι μαρτυρίες αφορούν την βοήθεια να βρεθούν σημεία με οστά αγνοουμένων, και όχι οποιεσδήποτε δικαστικές ή ανακριτικές διαδικασίες για το εάν, ποιοι, πώς και πότε διέπραξαν εγκλήματα.

Γ. Η ΔΕΑ επέδειξε πλήρη σεβασμό στη διαδικασία, μιλά λίγο, και πράττει πολλά. Κέρδισε τον σεβασμό όλων, είτε ε/κ, είτε τ/κ. Δουλεύει με αντικειμενικότητα και σοβαρότητα.

Δ. Η επισήμανση της ΔΕΑ ότι το να δοθούν πληροφορίες αποτελεί «μια ανθρωπιστική και ευγενή υποχρέωση όλων», δείχνει το μέγεθος της ευθύνης για όσους μπορούν να ενισχύσουν μια προσπάθεια με υψηλούς ανθρωπιστικούς στόχους.

Ε. Τα ΜΜΕ μπορούν να δώσουν περισσότερη ώθηση στο ζήτημα. Με την ίδια διακριτικότητα που εργάζεται η ΔΕΑ μπορεί να κινητοποιήσουν άτομα που γνωρίζουν. Είναι μια προσφορά που μετρά και καταξιώνει έναν θεσμό.

Λάρκος Λάρκου