ΝΑΖΙ: στη φυλακή με ολοκαύτωμα!

Ο  Π. Βαλασσόπουλος, ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στο Βερολίνο, γράφει τα εξής στις 4 Αυγούστου:

«Μια 89χρονη Γερμανίδα αρνήτρια του Ολοκαυτώματος θα παραμείνει στη φυλακή να εκτίσει την ποινή της, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Πρόκειται για την Ούρσουλα Χάβερμπεκ, γνωστή ακροδεξιά στη Γερμανία, η οποία το 2015 είχε δημοσιεύσει άρθρα στην εφημερίδα του ακροδεξιού χώρου «Η Φωνή», στα οποία και υποστήριζε πως το Άουσβιτς δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης. Η Χάβεμπεκ, συνελήφθη τον Μάιο του 2017 -καθώς μέχρι τότε κρυβόταν- καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως τα άρθρα της καλύπτονται από το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο και ορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε όμως πως η άρνηση του Ολοκαυτώματος από τους ναζί αποτελεί ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ψεύδος, το οποίο και δεν καλύπτεται από την συνταγματικά καθιερωμένη ελευθερία έκφρασης. Να σημειωθεί πως ο γερμανικός  νόμος προβλέπει από ένα έως τέσσερα έτη φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η 89χρονη Χάβερμπεκ έχει ανακοινώσει πως θα είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «η Δεξιά» στις ευρωεκλογές του 2019. Η ίδια έχει και στο παρελθόν καταδικασθεί σε ποινές για υποκίνηση μίσους στις πόλεις του Αμβούργου και του Βερολίνου. Η Χάβερμπεκ, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα παραμείνει στις φυλακές της πόλης Τσέλε, όπου και θα εκτίσει την υπόλοιπη ποινή της».

Θεωρώ ότι τρια σημεία από το ρεπορτάζ αξίζουν ειδικού σχολιασμού:

  1. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε όμως πως η άρνηση του Ολοκαυτώματος από τους ναζί αποτελεί ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ψεύδος, το οποίο και δεν καλύπτεται από την συνταγματικά καθιερωμένη ελευθερία έκφρασης». Μια εξαιρετικά σαφής τοποθέτηση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Γερμανία: η ελευθερία της έκφρασης δεν ταυτίζεται με την υποστήριξη σε «αποδεδειγμένο ιστορικό ψεύδος» όπως η άρνηση του ολοκαυτώματος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης και τα όρια τα ορίζουν οι αποδεδειγμένες αλήθειες. Γι’ αυτό «θα παραμείνει στις φυλακές της πόλης Τσέλε, όπου και θα εκτίσει την υπόλοιπη ποινή της».
  2. «Η 89χρονη Χάβερμπεκ έχει ανακοινώσει πως θα είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Η Δεξιά» στις ευρωεκλογές του 2019. Η ίδια έχει και στο παρελθόν καταδικασθεί σε ποινές για υποκίνηση μίσους στις πόλεις του Αμβούργου και του Βερολίνου». Στη δική μου κρίση, πολύ περισσότερο από την έκφραση «ενός ιστορικού ψεύδους», μετρά ο συνδυασμός του με τον αρρωστημένο ακτιβισμό, καθώς «έχει καταδικασθεί σε ποινές για υποκίνηση μίσους στις πόλεις του Αμβούργου και του Βερολίνου».
  3. Έχω υποστηρίξει παλαιότερα ότι, έστω και ο ένας παραλογισμός, όπως η άρνηση του ολοκαυτώματος, δεν πρέπει να συνιστά ένα αυτόματο ποινικό αδίκημα- «ο γερμανικός  νόμος προβλέπει από ένα έως τέσσερα έτη φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος». Η Γερμανία έχει τις δικές της ιστορικές ιδιαιτερότητες και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ψεύδος, αποδεδειγμένες παρερμηνείες ή στρεβλώσεις δεν λύνονται με την ποινικοποίηση μιας ανάλυσης όσο παράλογη και να είναι. Τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται στα σχολικά βιβλία, συζητούνται στα αμφιθέατρα, σε δημόσιες     εκδηλώσεις, παρατίθενται σε βιβλία, αναλύονται στις εφημερίδες, σε καφενεία, σε παρέες, στο facebook, στο twitter. Οι ιστορικές παρανοήσεις, ο παραλογισμός που εκφράζεται σε διάφορες περιπτώσεις και σε διάφορες χώρες (λ.χ. αναφορές σε Χίτλερ, Φράνκο, Ι. Μεταξά), δεν αλλάζουν με την απειλή φυλάκισης. Τα ιστορικά ψεύδη, όπως αυτά που εκφράζει η 89χρονη, αντιμετωπίζονται με την μαχητική πειθώ, με τα επιχειρήματα, με την παράθεση τεκμηρίων, με την δημόσια και ιδιωτική αντιπαράθεση, με την ανοικτή διπλωματία, με την άσκηση της κοινής λογικής, με τις ζωντανές αποδείξεις. Η δημοκρατική πρακτική οφείλει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις μαύρες ιδεολογίες και να τις αντιμετωπίζει με σύστημα ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο.

Λάρκος Λάρκου