Χαιρετισμός στη Βραδιά Ποίησης

Θέλουμε το ΚΥΠΕ να είναι δημιουργικό, να συμβάλλει στις προσπάθειες για την καλύτερη Κύπρο.

Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε την Ποιητική Βραδιά με τίτλο «Συναπάντημα Γενεών».

Η παγκόσμια Ημέρα Ποίησης προσφέρει μια ευκαιρία. Την αξιοποιούμε. Ως Πρακτορείο Ειδήσεων ζούμε σε μια κοινωνική πραγματικότητα. Μάς επηρεάζει και την επηρεάζουμε.

Το ΚΥΠΕ είναι μια δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει συνεχής προσπάθεια για σφαιρική ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο. Θέτουμε τον πήχυ ψηλά γιατί αυτό απαιτεί η κοινή γνώμη από εμάς. Νηφάλιες, πλουραλιστικές ειδήσεις, αυτές που ενισχύουν τις δυνατότητές μας να γνωρίζουμε, να κρίνουμε ορθολογικά τον κόσμο που μάς περιβάλλει.

Υπάχουν δυσκολίες. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες στις 13 Μαρτίου, «το 69% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα fake news είναι σίγουρα πρόβλημα. Το 91% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) αποτελούν πρόβλημα για τη χώρα τους».

Το ΚΥΠΕ είναι ένας πρωταγωνιστής στην καθημερινή μάχη για τις πραγματικές ειδήσεις, αυτές που προκύπτουν από τα γεγονότα. Αυτές με τη σειρά τους συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολίτη με άποψη, με έφεση στον αναθεωρητισμό, με θάρρος στο να λέει τη γνώμη του.

Στο ΚΥΠΕ δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην τήρηση της δεοντολογίας και του σεβασμού στα πνευματικά δικαιώματα. Συμμετέχουμε στις διαδικασίες για την προώθηση κοινής ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα που να καλύπτει και τα πρακτορεία ειδήσεων, όχι μόνο τους ιδιώτες ιδιοκτήτες Μέσων όπως προβλέπει η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ποιητική μας παράδοση περιλαμβάνει κορυφαίες δημιουργίες. Στην πιο ψηλή θέση, τοποθετώ την Ακριτική μας ποίηση. Η Κύπρος παράγει έργα πολιτισμού σε όλο το εύρος του. Οι ιστορικές περιπέτειες, τα ατομικά και συλλογικά συναισθήματα, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ποιητική δημιουργία. Η έμπνευση που προκύπτει από εσωτερικές ή εξωτερικές διεργασίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η δημιουργική αξιοποίηση της μνήμης έχει νόημα ως μια διαδικασία αυτογνωσίας. Για να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας χρειάζεται να την συνδέσουμε με τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, να την εντάξουμε σε ευρύτερα σύνολα.

Θεωρώ ότι οι πνευματικοί άνθρωποι στην Κύπρο, χρειάζεται, πρώτο, να διατυπώνουν δημόσιο λόγο, δεύτερο, να επιλέγουν το δύσκολο δρόμο, και τρίτο, να έχουν επίγνωση ότι η πρωτοπορία ταυτίζεται με την αέναη μάχη για να επικρατήσουν οι οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

Η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία έχουν κοινές αφετηρίες, και, εκτιμώ, και κοινές αγωνίες. Δημοσιογράφοι υπηρετούν τη λογοτεχνία και λογοτέχνες τη δημοσιογραφία. Συχνά η πνευματική εργασία δεν έχει ευκρινή σύνορα. Απόψε συναντούνται δυνάμεις της πνευματικές εργασίας, αυτές που έχουν επιλέξει είτε με την πένα, είτε με το πληκτρολόγιο να καταθέτουν τη συμβολή τους στις προσπάθειες για τη διαφορετική Κύπρο.

Με τις σκέψεις αυτές θέλω να ευχαριστήσω τους δέκα ποιητές που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας να είναι απόψε μαζί μας, καθώς επίσης και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού που μάς τιμά με την παρουσία του.

Ευχαριστώ το Δήμο Λευκωσίας για τη στήριξη που παρέχει στη εκδήλωσή μας.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΚΥΠΕ ευχαριστώ όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε την Ποιητική Βραδιά με τίτλο «Συναπάντημα Γενεών».

 

Χαιρετισμός: Λάρκος Λάρκου, Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΓΕΝΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΥΠΕ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΠΥΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ