Τελετή Βράβευσης Δημοσιογραφικών Διαγωνισμών ΚΥΠΕ

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές,
Εκλεκτή κα Αρβελέρ
Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

Τα δημοσιογραφικά βραβεία που έχει καθιερώσει το ΚΥΠΕ καταξιώνονται μέσα στο χρόνο.

Διπλά βραβεία: ένα για τους δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ και ένα Παγκύπριο.

Το ΔΣ επέλεξε δύο Επιτροπές. Αυτές με τη σειρά της με πλήρη ανεξαρτησία κάνουν τις επιλογές τους. Επιδιώκουμε τα βραβεία να γίνουν ένας κορυφαίος θεσμός. Ο έπαινος, η επιβράβευση συνιστούν ένα κίνητρο για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Η δημοσιογραφία χρειάζεται νέες παρουσίες, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ανατρεπτική για όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Η καταξίωση των διαγωνισμών προκύπτει και από την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση, ο οποίος και θα απονείμει τα βραβεία στους νικητές.  Θεωρούμε την παρουσία του ως ιδιαίτερα τιμητική.

Το ΚΥΠΕ έχει ανάγκη να γίνει πιο γνωστό. Αξιοποιώ την ευκαιρία που μάς δίνετε όλοι εσείς με τη μαζική σας παρουσία για να πω  λίγα λόγια για το Πρακτορείο. Σε τίτλους:

 1. Είμαστε στο τελικό στάδιο για τoν εκσυγχρονισμό του Νόμου και των Κανονισμών του Πρακτορείου.
 2. Εισάγουμε νέο σύστημα διαχείρισης ειδήσεων.
  – Ετοιμάζουμε νέα ιστοσελίδα, με προσαρμοστικότητα σε όλες τις συσκευές.
  – Το κόστος για το νέο σύστημα διαχείρισης ειδήσεων και τη νέα ιστοσελίδα θα καλυφθεί από τα έσοδα προγράμματος που κερδίσαμε από την Google
 3. Από τις 28 Φεβρουαρίου το Πρακτορείο καλύπτει με απ’ ευθείας τηλεοπτική σύνδεση την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 4. Η ιστοσελίδα στην αραβική γλώσσα άρχισε τη λειτουργία της την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
  – Σήμερα το ΚΥΠΕ παράγει ειδήσεις σε 4 γλώσσες: ελληνική, τουρκική, αγγλική,  αραβική.
 5. Στηρίζουμε τη συνεργασία με το ΡΙΚ. Έχει αποδειχθεί επωφελής και για τους δύο οργανισμούς.
 6. Υπογράφουμε πρωτόκολλα συνεργασίας με σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους.
  – Στηρίζουμε μεγάλες εκδηλώσεις ως Χορηγοί Επικοινωνίας.
 7. Συνεχείς προσπάθειες για την τήρηση της δεοντολογίας και του σεβασμού στα πνευματικά δικαιώματα.
 8. Ενίσχυση της παρουσίας του ΚΥΠΕ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
 9. Νέο Οργανόγραμμα για νέες υπηρεσίες, όπως τηλεοπτικές παραγωγές, διαδίκτυο και ΜΚΔ.
 10. Κινητοποίηση στη μάχη κατά των fake news. Οργανώσαμε σε συνεργασία με άλλους φορείς δημόσια εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου 2017. Εταιρεία που πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, παρουσίασε το πρόγραμμά της για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.
 11. Συνεχής βελτίωση του επιπέδου των δημοσιογράφων του ΚΥΠΕ, με εκπαίδευση, με επιμόρφωση, με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.
 12. Ενεργός συμμετοχή στις Διεθνείς και Περιφερειακές Συμμαχίες των Πρακτορείων Ειδήσεων.
 13. Η μάχη για να γινόμαστε καλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης.
 14. Το ΚΥΠΕ ενισχύει τη δυνατότητα κάθε πολίτη στην πλουραλιστική και νηφάλια ενημέρωση.

Κυρία Αρβελέρ,

Είναι μεγάλη η χαρά μας που είσαστε απόψε μαζί μας. Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις διαλέξεις σας στη Λευκωσία. Το ακροατήριο είναι, κατά κανόνα, πολυπληθές. Γιατί αυτό;

Γιατί η κα Αρβελέρ διαθέτοντας πλούτο από γνώσεις, προσεγγίζει τα φαινόμενα, παλαιότερα και σύγχρονα, με βάση τη μελέτη των πηγών και με γνώμονα την ορθολογική εξήγησή τους. Αυτόν τον τρόπο ερμηνείας χρειαζόμαστε στο νησί μας.

Ο παιδαγωγός να ερευνά, να αναθεωρεί, να έχει το θάρρος της γνώμης του.

Θεωρώ ότι η κα Αρβελέρ είναι μια Πρύτανις σύγχρονων ιδεών με ανοικτούς, οικουμενικούς ορίζοντες.

Κυρία Αρβελέρ,

Από το κλασσικό σας βιβλίο «Η Πολιτική Ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» (Αργώ, 1977) επιτρέψτε μου να διαβάσω μια φράση. Την βρίσκω απολύτως συμβατή με την κυπριακή μας ιδιαιτερότητα: «ο ρόλος της ιστορίας είναι ν’απομακρύνεται από το θαύμα» (σελ. 12).

Η Κύπρος αντιμετωπίζει τις δικές της ιστορικές διαιρέσεις. Την εισβολή, την κατοχή, την προσπάθεια να αλλάξουμε το ρου των πραγμάτων. Με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ ενισχύουμε τις δυνατότητες για αυτή την αλλαγή. Όλοι το γνωρίζουμε, αυτά είναι δύσκολα θέματα. Για τα δύσκολα θέματα ο Αβραάμ Λίνκολ έχει μια εισήγηση:

«Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις».

Εκ μέρους του ΔΣ ευχαριστώ τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τον Παγκύπριο Διαγωνισμό: την Σοφία Ιορδανίδου, τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, τον Γιώργο Παυλίδη και τον Γιώργο Φράγκο. Και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για το διαγωνισμό ΚΥΠΕ: τον Ανδρέα Χατζήπαπα, τον Μίμη Σοφοκλέους και τον  Ανδρέα Χατζηλοϊζου.

Ευχαριστώ το χορηγό της εκδήλωσή μας, την RCB Bank και προσωπικά τον κ. Σώτο Ζακχαίο. Tην Ένωση Συντακτών Κύπρου, την Aegean Airlines και το ξενοδοχείο Semeli για την υποστήριξη τους, καθώς και το ΡΙΚ ως χορηγό επικοινωνίας.

Χαιρετισμός: Λάρκος Λάρκου
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων