Γράμμα από το ΧΟΝΓΚ -ΚΟΝΓΚ!

Από την ιστοσελίδα  http://newpost.gr μια κινέζικη είδηση με κυπριακό ενδιαφέρον- 30 Ιουνίου 2017:

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ στην πρώτη του επίσκεψη στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που ανέλαβε την εξουσία με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την επιστροφή της περιοχής στην Κίνα. Πριν από 20 χρόνια κατέβηκε η βρετανική σημαία υπό το βλέμμα του πρίγκιπα Κάρολου και του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ από την περιοχή που ήτανβρετανική αποικία από το 1841.

Κάποιοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν πλέον ότι η Κίνα προσπαθεί να επεκτείνει την πολιτική της κυριαρχία στην περιοχή, απομακρυνόμενη από τη διάσημη αρχή «Μία χώρα, δύο συστήματα» που ίσχυσε μετά την επιστροφή της στο Πεκίνο. Βάσει αυτής το Χονγκ Κονγκ χαίρει, θεωρητικά ως το 2047, ελευθεριών που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα. Πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί μετά το 2047.

«Το Χονγκ Κονγκ ήταν πάντα στην καρδιά μου», δήλωσε ο Σι μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο. «Είμαστε διατεθειμένοι, μαζί με διάφορους τομείς της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ, να κοιτάξουμε την ιστορία του τα τελευταία 20 χρόνια, να βγάλουμε συμπεράσματα από την εμπειρία, να ατενίσουμε το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι το (σύστημα) «μία χώρα, δύο συστήματα» είναι σταθερό και έχει μακροπρόθεσμο μέλλον», πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος…Ο Σι απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι μεταξύ άλλων τον ρώτησαν για την τύχη του αντιφρονούντα Λι Σιαομπό, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Η ετήσια διαδήλωση που πραγματοποιείται την 1η Ιουλίου στο Χονγκ Κονγκ για την προώθηση κοινωνικών θεμάτων, περιλαμβανομένου του αιτήματος για πλήρη δημοκρατία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, μετά την αναχώρηση του Σι….Οι κινεζικές αρχές και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ διαβεβαιώνουν ότι το ιδιαίτερο καθεστώς της περιοχής παραμένει ανέπαφο και απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε φωνή υπέρ της ανεξαρτησίας» ( ιστοσελίδα  http://newpost.gr.)

Η ειρωνία της ιστορίας: την ίδια ημέρα που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου έψαχναν να βρουν λύσεις στους αμέτρητους κύκλους από διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτανε στο Χονγκ Κονγκ.

Η συμφωνία 20ούς διάρκειας για την αλλαγή εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ υπεγράφη το 1977. Στις 30 Ιουνίου 1997 η Βρετανική σημαία υποστέλλεται και η ζώνη του Χονγκ-Κονγκ θα περάσει στα κινέζικα χέρια.Το δείγμα του Χονγκ-Κονγκ είναι ένα ιστορικό συμβάν, που, εάν το συγκρίνουμε με το κυπριακό μας όμοιο, θα καταλήξουμε σε μελαγχολικά συμπεράσματα. Το ένα, το Χονγκ Κονγκ, οδηγείται σε ιστορική ανατροπή (30 Ιουνίου 1997), το  άλλο, στην Κύπρο, παραπαίει ανάμεσα σε συμπληγάδες, περιμένοντας, ίσως, κάποιες καλύτερες ημέρες.

Ο πολιτικός ρεαλισμός δικαιώνεται απολύτως στο Χονγκ-Κονγκ, στο οποίο η μεταβατική συμφωνία του 1977 οδηγούσε μετά από 20ετή διάρκεια στη λύση που αποδέχθηκαν  οι κινέζοι και των δύο πλευρών – 1977 έως το 1997. Η λύση «μία χώρα, δύο συστήματα» λειτούργησε. Δεν έφερε το άριστο αποτέλεσμα, αλλά έδωσε λύσεις, έφερε πρόοδο, δημιούργησε περισσότερη ανάπτυξη. Προκάλεσε την ιστορική κίνηση, και αυτό μετρά. Πώς άλλοι λαοί τα καταφέρνουν; Πώς άλλοι λαοί παραμένουν ουραγοί;

Λάρκος Λάρκου