100 χρόνια Ακρίτας.
Συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του Λουκή Ακρίτα. Φορείς της Μόρφου οργανώνουν εκδηλώσεις και έτσι είναι μια ακόμα φορά είναι στην επικαιρότητα-1909/2009. Ο Λ. Ακρίτας αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα ζωής. Πολιτικός, λογοτέχνης, ανθρωπιστής. Πάνω σε αυτές τις τρεις αχώριστες έννοιες οικοδομήθηκε η δημόσια παρουσία του. Εύκολο είναι να λες ότι υπήρξε Υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολο ήταν να διακριθεί στον ελλαδικό πολιτικό στίβο. Ο Λ Ακρίτας το πέτυχε. Εύκολο είναι να γράψει κάποιος κάτι και να θεωρεί τον εαυτό του λόγιο. Δύσκολο είναι να πει κανείς σοβαρά πράγματα και να μείνει στα νεοελληνικά γράμματα ως ο «νέος με καλάς συστάσεις». Ο Λ. Ακρίτας το πέτυχε. Εύκολο είναι να μιλάς. Δύσκολο είναι να πεις το αναντίλεκτο «κάθε ελεύθερος άνθρωπος, είναι δημότης Μεσολογγίου». Ο Λ. Ακρίτας το πέτυχε.
Από τη συνολική του δράση μένει ως έργον ες αεί το πάθος του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 1964-65. Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του για την καλύτερη Ελλάδα. Της έδωσε ότι καλύτερο είχε, τη δύναμη των ιδεών του με στόχο την νέα παιδεία με άξονα τη δημοτική γλώσσα, τη διεύρυνση του μορφωτικού αγαθού, και την στήριξή της στις αρχές του ορθολογισμό. Αυτός ο τρόπος πολιτικής δράσης που επέλεξε ο Λ. Ακρίτας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για κάθε έναν που θέλει να είναι «ωφέλιμος για την πόλη», όπως ο Θουκυδίδης είπε για τον Περικλή.
Επέλεξε το δύσκολο δρόμο της απείθειας σε κάθε πρόκληση που συνάντησε μπροστά του. Τον πόλεμο, την καταπίεση, τη φτώχεια, την αδικία. Κρατώ από τη συνολική του πορεία την αφοσίωσή του σε μεγάλες αξίες, τη συμμετοχή του στην υπόθεση της προοδευτικής αλλαγής στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, τη συνέπεια λόγων και έργων και τον σπάνιο συνδυασμό πολιτικού και λόγιου. Ο Λουκής Ακρίτας πήρε την Κύπρο (και τη Μόρφου) πιο ψηλά. Της έδωσε νέες δυνατότητες, ορισμένες από τις οποίες αξιοποίησε πιο ύστερα ο Γ. Κρανιδιώτης. Ο Λουκής Ακρίτας έγραψε έναν φωτεινό κύκλο ήθους και εργατικότητας γι’ αυτό και η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη που έδωσε στη μεγάλη υπόθεση της προόδου έναν σημαντικό διανοούμενο.
Λάρκος Λάρκου