Εκδήλωση απονομής του βραβείου πρωτοποριακής δημιουργίας “Γιάννος Κρανιδιώτης” 2009 στον Μιχάλη Σαρρή

Πέρασαν έντεκα χρόνια από το χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ένας εκλεκτός φίλος, ένας μεγάλος πολιτικός, με οραματισμούς και φιλοδοξίες. Καθοδήγησε την εξωτερική πολιτική με θάρρος, με σκέψη σύνθετη και καθαρή. Ήταν άνθρωπος γεμάτος πάθος για την Κύπρο, ο δημιουργός του ΟΠΕΚ στην Κύπρο, μία εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής κατά τον 20 αιώνα.

Στα χρόνια της δικής του πολιτικής δράσης με την αξία του έφτασε μέχρι και τη θέση του ΑΝΥΠΕΞ. Προικισμένος με σπάνιες αρετές συγκεντρώνει την αναγνώριση και έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια της Κύπρου. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης με πολιτική ευφυΐα και διορατικότητά άφησε πολύ σημαντικό έργο στον τομέα των ε/τ σχέσεων, στα Βαλκάνια, στις σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ, στην πρόοδο της ΕΕ.

Οραματίστηκε, σχεδίασε, δούλεψε σκληρά και κατάφερε το ακατόρθωτο: Την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με ή χωρίς την επίλυση του κυπριακού. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν το έργο της ζωής του. Την πέτυχε μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, τον Δεκέμβρη του 1999, ήταν απών. Ήταν όμως παρόντα τα έργα του. Το έργο του το έφερε σε πέρας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης.

Ήταν το τελευταίο του χρέος προς την πατρίδα του.

Για μένα ο Γ. Κρανιδιώτης εκφράζει την πολιτική που αλλάζει και ανατρέπει τα δεδομένα, την πολιτική της σοφίας, τη διπλωματία των διασυνδέσεων που πείθει γιατί προωθεί ευρύτερα, ευρωπαϊκά συμφέροντα. Τη στρατηγική που νικά.

Σήμερα η Κύπρος ελπίζει στην επίλυση του κυπριακού. Η ελπίδα οφείλεται στην ένταξη. Πάνω στην ελπίδα υπάρχει η σφραγίδα «Γιάννος Κρανιδιώτης».

Σήμερα η Κύπρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση από καλύτερη θέση. Σχεδιάζει και συμπορεύεται μαζί με την ΕΕ. Πάνω στο σχέδιο αυτό υπάρχει η σφραγίδα: «Γιάννος Κρανιδιώτης».

Η στρατηγική που χάραξε πριν από χρόνια ο Γ. Κρανιδιώτης – δηλαδή να καταστήσουμε την ΕΕ καταλύτη της λύσης – υιοθετείται από μεγάλα πλειοψηφικά ρεύματα ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ. Οι κύπριοι εμπιστεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αυτό αποτελεί τη λυδία λίθο για να βγούμε από τα αδιέξοδα.

Παραθέτω λίγα στοιχεία από ένα γκάλοπ, που πραγματοποίησε το πρόγραμα, «Κύπρος 2015, Έρευνα και Διάλογος για ένα Βιώσιμο Μέλλον», τον Δεκέμβριο του 2010

Ποσοστό 88% ε/κ και οι 62% τ/κ υποστηρίζουν το διορισμό αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες. Τη θέση αυτή την πέρασε ο Γ. Κρανιδιώτης σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1997.

Οι κύπριοι επιθυμούν να καταστεί η Κύπρος ένα ισχυρό κράτος πλήρως ενταγμένο στην ΕΕ, χωρίς το κυπριακό πρόβλημα να το κρατάει καθηλωμένο – 86% ε/κ, 65% τ/κ.

Στο ζήτημα των εγγυήσεων οι θέσεις των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Μπορεί να γεφυρωθούν και να γίνουν αποδεκτές από πλειοψηφίες στις δύο κοινότητες μόνο με την ανάδειξη της ΕΕ σε παράγοντα εγγύησης και ασφαλείας.

Συνεπώς χρειάζεται αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου για να δώσουμε στην Κύπρο προοπτική ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Ο ΟΠΕΚ Κύπρου καθιέρωσε το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης», από το 1999. Για να θυμόμαστε, να τιμούμε και κυρίως να αξιοποιούμε τη σχολή πολιτικής που εξέφρασε ο Γιάννος για το σήμερα και το αύριο της Κύπρου.

Ο Μ. Σαρρής είναι η επιλογή της Επιτροπής για το Βραβείο, 2009. Ο Μ. Σαρρής έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του ΟΠΕΚ. Προσωπικά ξεχώρησα τη βαθειά του γνώση πάνω στα ζητήματα της οικονομίας, την ευπρέπεια και το ήθος του. Με τη δουλειά του, με την ένταξη στη ζώνη του ευρώ το 2008, αποκτήσαμε πιο στέρεες βάσεις για να αντιμετωπίσουμε τους κραδασμούς από την οικονομική κρίση. Ασφαλώς η ένταξη στη ζώνη του ευρώ αντανακλά και στην τότε κυβέρνηση, αλλά ο βασικός συντονιστής της ήταν ο Μ. Σαρρής.

Θα κλείσω με μια φράση από ομιλία του Γ. Κρανιδιώτη σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ στη Λευκωσία, 22 Απριλίου 1998.

«Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει νέες συνθήκες, νέα δεδομένα. Οι θεσμοί, η οικονομία, το κοινωνικό πλαίσιο, η παιδεία, ο πολιτισμός θα προσαρμοστούν στα ευρωπαίκά πρότυπα. Μια συνεχής μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει νέα πρότυπα…Η ανοικτή κοινωνία, οι συμμαχίες, η σωστή στρατηγική θα επιτρέψουν μια άλλη προσέγγιση που θα ισχυροποιεί διεθνώς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΟΠΕΚ

Ομιλία στην εκδήλωση απονομής του Βραβειου Πρωτοποριακής Δημιουργίας  «Γιάννος Κρανιδιώτης», 2009, στον Μιχάλη Σαρρή

Λευκωσία, 10 Φεβρουαριου 2011