Οι πύργοι της Βαβέλ!

Σπάνια στην ιστορία του κυπριακού δεν επεδείχθη τόση αδιαφορία για το μέλλον της τόπου, τόσος κυνισμός απέναντι στις επιπτώσεις που επιφέρει η στασιμότητα πάνω στις σημερινές και επόμενες γενιές των ε/κ. Η ομιλία του Ν. Αναστασιάδη στο συνέδριο των αποδήμων στις 27 Αυγούστου, εξέπληξε ακόμα και όσους έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό τι ακριβώς επιχειρεί στο κυπριακό και ποιες ειναι οι απώτερες επιδιώξεις του. Ειδικότερα σημεία:

Σημείο 1. Ν. Αναστασιάδης: «δεν πρέπει να δεχθούμε λύση που θα εγγυάται την ανασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού…»

Σχόλιο: Το Πλαίσιο Γκουτέρες, σημείο 1 και 2, απαντά με εξαιρετικά πειστικό τρόπο το ζήτημα τόσο της ασφάλειας μέσα από τον τερματισμό κάθε επεμβατικού δικαιώματος (πολυμερούς ή μονομερούς), όσο και το ζήτημα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού. Ο Ν. Αναστασιάδης το πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων, και, τώρα, δύο χρόνια επικαλείται την «ανασφάλεια των ε/κ» για να προκαλέσει επιπρόσθετη ανασφάλεια.

Σημείο 2. Ν. Αναστασιάδης: «Μια υπέρτερρη δυναμη μέσα από το όραμα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, καταγράφει παρανομίες…»

Σχόλιο: Αυτος είναι ο πολιτικός που με τελείως διαφορετικά επιχειρήματα, στήριξε σχέδιο λύσης του ΟΗΕ το 2004, το οποίο στα ζητήματα της ασφάλειας επαναλάμβανε τις πρόνοιες του συντάγματος της Ζυρίχης! Προφανώς τότε δεν υπήρχαν «οθωμανικά οράματα», πιθανώς ο ίδιος να είχε διάφορα «οράματα», τα οποία απέκρυβε λόγω της γενικότερης επιρροής του Γ. Κληρίδη.

Σημείο 3. Ν. Αναστασιάδης: «Οι παρανομίες της Τουρκίας δεν γίνονται ανεκτές από πολλές και διαφορετικές χώρες…»

Σχόλιο: Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία γύρω από την Κύπρο από δύο έγιναν τέσσερα. Συν Αμμόχωστος. Τόση αντίδραση!

Σημειο 4. Ν. Αναστασιάδης: «Ύστερα από σειρά επιστολών προς τον ΓΓ, έχει γίνει κατορθωτό να συναντηθούμε με τον τ/κ ηγέτη…»

Σχόλιο: Προηγήθηκε η εισήγηση Ακιντζί στις 30 Απριλίου 2018 να καταστεί το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία» για τη λύση. Ποια ήταν η απάντηση Αναστασιάδη;

Σημείο 5. Ν. Αναστασιάδης: «Στη συνάντηση στις 9 Αυγούστου (με τον Μ. Ακιντζί), υπήρξε τουλάχιστον μια διάθεση να ενθαρρύνουμε τον ΓΓ, να ενθαρρύνουμε το διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος…».

Σχόλιο: Πολύ σωστή η «διάθεση να ενθαρρύνουμε» τον ΓΓ και το διεθνή παράγοντα γιατί την εισβολή την υφίσταται η Πορτογαλία. Γι’ αυτό όσο γίνεται πιο αργά, να περάσει και αυτή η πενταετία σε πνεύμα ενθάρρυνσης..

Σημείο 6. Ν. Αναστασιάδη: «φωνές λένε πως τάχα η δική μας πλευρά δεν πράττει όσα έπρεπε να πράξει…»

Σχόλιο: απολογισμός δράσης για δύο χρόνια. Από το Κραν Μοντανα μέχρι σήμερα. Με εγκύκλιο Μαυρογιάννη στις 11 Ιουλίου 2017, διέταξε τον τερματισμό της δράσης των Τεχνικών Επιτροπών. Ο ίδιος ο Αναστασιάδης μιλούσε για πλαίσιο Γκουτέρες με πλαστή ημερομηνία, την 4η Ιουλίου, κάτι που δημόσια διέψευσε ο ΓΓ-υπάρχει μόνο αυτό της 30ης Ιουνίου 2017. Ο ίδιος ο πρόεδρος έλεγε ότι χάθηκαν πρακτικά. Σήμερα συναντάται με την κα Λουτ, μπορεί να την ρωτήσει αν, εν τω μεταξύ, βρέθηκαν. Ανακάλυψε, εκ των υστέρων, «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, αφού πρώτα ανέβησε τον αριθμό των αρμοδιοτήτων της σε «συν 10», σε σχέση με εκείνες που υπήρχαν στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Ενώ το 2017 δέχθηκε το πακέτο για τη διακυβέρνηση με εκ περιτροπής προεδρία και με στάθμιση της ψήφου στο 20%, θυμήθηκε το 2019 ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι προτιμότερο…

Επιλογικά:

1. Αυτές οι συμπεριφορές οδήγησαν την ε/κ ηγεσία σε πλήρη αναξιοπιστία στο διεθνές πεδίο γιατί ο Ν. Αναστασιάδη δεν θεωρείται αξιόπιστος παίκτης. Κούρασε με τους τακτικισμούς του, προκάλεσε οργή με τη διγλωσσία του, αφαιρεί συμμάχους με τους τακτικισμούς του. Διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα και με πλήρη συμμετοχή στον κύκλο των διακοινοτικών συνομιλιών, ερωτήθηκε αν επιθυμεί να εργαστεί ξανά στην ίδια θέση αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες στην Κύπρο. Απάντησε: «Όχι». Ερωτήθηκε: «Αν αυτό είναι πολιτική εντολή»; Απάντησε: «Θα προτιμήσω να πάρω σύνταξη»!

2. Σε μια σπάνια έκρηξη αυτοκριτικής ο Ν. Αναστασιάδης είπε στους απόδημους και τα εξής: «να αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορούν να εξυπηρετούν πολιτικά αλλά δε ωφελούν εθνικά». Προφανώς τα «εθνικά αφηγήματα», για παράδειγμα, ωφελούν τη συμμετοχή του δικηγορικού του γραφείου στη βιομηχανία πωλήσεων με τα «χρυσά διαβατήρια». Πιθανώς επίσης τα «εθνικά αφηγήματα» να ωφελούν αν συνδέονται με τις καταγγελίες της οργάνωσης OCCRP, με ημερ. 14/8/2019 με τις οποίες συνέδεσε «το δικηγορικό γραφείο και τον κ. Αναστασιάδη ως δικηγόρο με υπόθεση διαδρομής 220 εκατ. δολαρίων, που θεωρούνται από το OCCRP μέρος των ύποπτων συναλλαγών ενός δικτύου που το OCCRP ονομάζει Troika Laundromat και είχε ως σκοπό (σύμφωνα με το OCCRP) μεταξύ 2007-13 το ξέπλυμα περίπου 4,6 δισ. δολαρίων από εταιρείες που συνδέονταν με τον Ρώσο ολιγάρχη και κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου από το 2010 Αλεξάντερ Αμπράμοφ», (εφ/δα, «Πολίτης», 19/8/2019).

3. Τι συνιστούν τα πιο πάνω; Ένας πολιτικός που ταυτίστηκε εφάπαξ με την «κληριδική σχολή» (2004), τελικά είχε άλλη ατζέντα: μέσω της ανάδειξης του τακτικισμού σε επιστήμη και μέσω της διαρκούς επίκκλησης του «εθνικού καλού», να επιτύχει να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιδιώξεις. Ο πρόεδρος μιας χώρας που τελεί υπό κατοχή, μιας χώρας που αναζητά τη διεθνή και ευρωπαϊκή στήριξη, εμφανίζεται στα μάτια ευρωπαίων ηγετών στα Συμβούλια Κορυφής ως ένας «πωλητής διαβατηρίων», και σε ξένα ΜΜΕ εμφανίζεται ότι συνδέεται με περίεργες συναλλαγές. Αυτή είναι η εικόνα ενός προέδρου που υποσχέθηκε λύση, αλλά η προτεραιότητά του απεδείχθη ότι αφορούσε πύργους και οικογενειακές υποθέσεις…

Λάρκος Λάρκου