Ένας Λομπίστας αναζητά καριέρα!
Οι αυτούσιες δηλώσεις μιλούν από μόνες τους. Καμμιά ανάλυση δεν θα προσθέσει κάτι. Οι δηλώσεις, οι κινήσεις, οι επιλογές δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις δυνατότητες, την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα κάθε πολιτικής απόφασης.
Στις 24 Ιουλίου 2017 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε τα εξής:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αυστηρότατο διάβημα προς τον κ. ‘Ειντε για τα όσα αναφέρει δημόσια σε σχέση με τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά. Μάλιστα μέσα από πολύ συγκεκριμένες, πολλές ερωτήσεις που έθεσε στον κ. Έιντε για την κάθε συνάντηση που έγινε στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει ότι, ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο, και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού. Αν συνεχιστούν αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να δοθούν δημόσια τα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά».
Ο ίδιος Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε θλιβερό το ότι « άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας, προκειμένου να επικαλούνται το απόρρητο όταν καλούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζουν να λένε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη».
Η Λευκωσία διαφοροποίησε τη θέση της σχετικά με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, λέγοντας ότι θα αποστείλει μέρος από τα πρακτικά στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοιβοουλίου. Προηγήθηκε δήλωση από εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες ότι «προφανώς από δικής μας πλευράς παίρνουμε τη διπλωματική διαδικασία πολύ σοβαρά. Προτιθέμεθα να διατηρήσουμε ιδιωτικές τις διπλωματικές μας ανταλλαγές και συνομιλίες, οι οποίες έχουν νόημα να διεξάγονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και έχουμε εμπιστοσύνη ότι και τα μέρη θα πράξουν το ίδιο.»
Στις 23 Ιουλίου 2017 ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του, «σε σχέση με όσα αναφέρει ο κ. ‘Ειντε σε μία από τις συνεντεύξεις που απλόχερα μοιράζει», καλεί τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να δώσει διευκρινήσεις. «Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. ‘Ειντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;». Γιατί, προστίθεται, «έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. ‘Ειντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…».
Τέλος, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. ‘Ειντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής Κυβέρνησης».
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς επίσης στις 23 Ιουλίου σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» «επέκρινε τον ρόλο του κ. ‘Ειντε στο θέμα της έλλειψης προετοιμασίας, για ψέματα που έλεγε, σημειώνοντας πως «το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφο τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή την τακτική του και μετά την Ελβετία».
Αναφέρθηκε και σε επαφές που είχε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Αθήνα, λέγοντας πως συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες «που όπως φάνηκε συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό». Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης».
Προηγήθηκε άλλη δήλωση Κοτζιά στις 11 Ιουλίου στην οποία χαρακτήρισε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ως «λομπίστα» και είπε πως «όταν ερχόταν στην Αθήνα για συνομιλίες περνούσε πρώτα από την τουρκική πρεσβεία, συναντούσε και συνομιλούσε με διαφόρους επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφους στα βόρεια προάστια που είχαν αντίθετες με τις δικές του θέσεις για το Κυπριακό. Ο Έιντε έπαιρνε μεροληπτικές θέσεις, όμως είναι μεγάλο λάθος να ταυτίσει κανείς τον ΟΗΕ με τον κ. Έιντε».
Στις 4 Αυγούστου 2017 ο Μ. Ακιντζί παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του απερχόμενου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σε ομιλία του στη δεξίωση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι,
«κατά τη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, που διήρκεσαν 27 μήνες, ο κ. Έιντε, είχε στους ώμους του την ευθύνη της διατήρησης μιας πολύ ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών και πως υπήρξαν στιγμές που δέχτηκε άδικη κριτική, η οποία δεν προήλθε από το βόρειο μέρος του νησιού. Ωστόσο, διατήρησε την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό του και επικεντρώθηκε με αφοσίωση στο στόχο του. Ως τ/κ πλευρά γνωρίζουμε κατά βάθος ότι ήταν ειλικρινής στην προσπάθειά του να βοηθήσει τις δύο κοινότητες και πάντοτε διατηρούσαμε μαζί του μια σχέση βασισμένη στο σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Τα τελευταία δύο χρόνια, με τη βοήθεια του κ. Έιντε και της ομάδας του, έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί πρόοδος άνευ προηγουμένου σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Αλλά η γυμνή αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να περπατήσουμε το τελευταίο μίλι. Πρέπει να σκεφτούμε και να αναλύσουμε την κατάσταση προσεκτικά, όπως εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας».
Στην ομιλία του ο τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στην «εξαιρετική δουλειά και υποστήριξη από πλευράς της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και κάθε μέλους της ομάδας της αποστολής καλών υπηρεσιών στη διάρκεια της διαδικασίας. Ο κ. Έιντε μας αφήνει με καθαρή τη συνείδησή του, έχοντας πράξει ό,τι περνούσε από το χέρι του για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο νησί, αλλά και με το πικρό συναίσθημα της μη επίτευξής της».
Ο Μ. Ακιντζί ευχήθηκε στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε καλή επιτυχία στις εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχει στη χώρα του και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές του και την «ισορροπημένη στάση άρχων προς τις δύο κοινότητες στο νησί», προσθέτοντας πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα τον θεωρεί «πραγματικό φίλο όλων των Κυπρίων».
Στις 15 Αυγούστου τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι ο Eιδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε υπέβαλε την παραίτησή του για να ακολουθήσει πολιτική καριέρα στη Νορβηγία- θα θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Σε δήλωση ο Εκπρόσωπος του ΓΓ Φαρχάν Χακ αναφέρει ότι ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον κ. ‘Ειντε ο οποίος ηγείτο των καλών του υπηρεσιών για το Κυπριακό προς υποστήριξη των δικοινοτικών συνομιλιών μεταξύ του ηγέτη των Ε/κ Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης.
Ο κ. Χακ στην δήλωσή του επισημαίνει ότι τους τελευταίους 27 μήνες ο κ. ‘Ειντε με σταθερή προσήλωση, δέσμευση και δημιουργικότητα βοήθησε τους δύο ηγέτες να επιτύχουν πρωτοφανή πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης σε μια διένεξη δεκαετιών, φέρνοντας τους για πρώτη φορά τόσο κοντά στο κοινό όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο».
Λάρκος Λάρκου