Ερτογάν και Πούτιν με νέα ρολόγια…

Ο πρόεδρος Β.  Πούτιν και ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα έχει αποκλειστικά ρεαλιστικούς στόχους.

Το ηλεκτρονικό «Βήμα» καταγράφει τις δηλώσεις Πεσκόφ:

«Η Ρωσία και η Τουρκία είναι χώρες που συνεργάζονται πολύ στενά, είτε αυτό αφορά εμπορική και οικονομική συνεργασία, είτε την συνεργασία στο στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα, είτε τον τομέα του πολιτισμού, ή στην υλοποίηση μακρόπνοων έργων. Είναι χώρες που συνεργάζονται σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εγγυήσεις της περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Συρίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο ηγέτες «σε όλα αυτά τα ζητήματα θα συγχρονίσουν τα ρολόγια τους».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι επίσης η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream όπως και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία «Ακούγιου».

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς. Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ενημώρει για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία ως εξής: «κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν την εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων που αφορούν τα περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις στη συνάντηση που θα έχουν στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίου».

Στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, διευκρινίζει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θεωρούν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο συντονισμός των προσπαθειών που καταβάλλουν οι δύο χώρες στην Συρία, όπου η δημιουργία τεσσάρων ζωνών αποκλιμάκωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην βάση των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν επι της ουσίας την κατάσταση στη Συρία, όπως αυτή διαμορφώνει υπό το φως των θετικών συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η έκτη διεθνής συνάντηση για την Συρία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα στις 14-15 Σεπτεμβρίου (τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό «Βήμα»).

Τι έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση Ερτογάν-Πούτιν;

  1. Η Τουρκία πήρε S-400. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Κόζιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ανέφερε ότι «η Ρωσία έχει λάβει προκαταβολή από την Τουρκία για την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η Τουρκία θα ήθελε να της παραδοθεί το πυραυλικό σύστημα πριν από το 2019. Το θέμα συζητείται».
  2. Η Ρωσία έδωσε στήριξη στον Ερτογάν στο θέμα της αυτονομίας των κούρδων στο Β. Ιράκ στηρίζοντας εμφανώς και δημοσίως τη θέση Ερτογάν περί ακεραιότητας των συνόρων του Ιράκ.
  3. Συντηρούν τοι δύο πλευρές τη στενή συνεργασία τους στο θέμα της Συρίας, στηρίζοντας από τη μια την θέση για  εδαφική ακεραιότητα της Συρίας αλλά και συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο της μάχης κατά του ISIS. Ταυτόχρονα διατηρούν τα εδαφικά κέρδη που απέκτησαν με τη χρήση της στρατιωτικής τους ισχύος μέσα στο έδαφος της Συρίας.
  4. Προωθούν απρόσκοπτα τις εμπορικές τους σχέσεις. Υπάρχουν τα τελευταία κατάλοιπα από την πολιτική κρίση του Νοεμβρίου 2015 αλλά φαίνεται ότι αυτά θα ξεπεραστούν. Οι τουρκικές ντομάτες σύντομα θα ξαναβρούν περίοπτη θέση στη ρωσική αγορά.
  5. Το εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικής ενέργειας στο Άκκογιου περνά πλέον στη φάση της ομαλότητας. Η κρίση του 2015 το παγοποίησε, η σημερινή ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις του δίνει νέα ενέργεια. Αυτό με τη σειρά του βοηθά το επόμενο βήμα: την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Πολύ απλά, κοινά συμφέροντα, κέρδη και στους δύο, άρα και τα δύο προχωρούν κανονικά.
  6. Δύο χώρες που ανήκουν σε διαφορετικά γεωπολιτικά «στρατόπεδα», ανοίγουν δρόμους στενότερης συνεργασίας, κάτι το οποίο ενοχλεί δυτικές πρωτεύουσες αλλά δεν ενοχλεί καθόλου την Άγκυρα και τη Μόσχα.  Η Άγκυρα με τη στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα στέλλει μήνυμα αποδοκιμασίας στις ΗΠΑ (στήριξη κούρδων μαχητών στη Συρία) και μήνυμα ισχύος σε χώρες που υποβαθμίζουν τη γεωπολιτική της βαρύτητα (Γερμανία, κυρίως).

    Τι κάνουν οι Ερτογάν και Πούτιν στη πέμπτη κατά σειρά συνάντησή τους μέσα στο 2017; Ο Πεσκόφ την περιγράφει πολύ καλά: «σε όλα αυτά τα ζητήματα οι δύο ηγέτες συγχρονίζουν τα ρολόγια τους»!

Λάρκος Λάρκου