Το Ριάντ αλλάζει τους συσχετισμούς
Τι επιδιώκει η Σ. Αραβία κάτω από την πραγματική ηγεσία του Πρίγκιπα του Θρόνου Μοχάμεντ; Ο δευτερότοκος υιός του Βασιλιά Σαλμάν φαίνεται να επιβάλλει τους κανόνες ενός νέου, ηγεμονικού ρόλου στον αραβικό κόσμο για το Ριάντ. Έτσι κάνει κινήσεις για μια καλύτερη, πιο ανοικτή στο σύγχρονο κόσμο κοινωνία όπως λ.χ με την απόφαση να παίρνουν άδεια οδήγησης και οι γυναίκες, ή να εκλέγονται γυναίκες ως μέλη τοπικών συμβουλίων, αλλά αυτό συνοδεύεται με μιαν επιθετική εξωτερική πολιτική. Δόγμα του η επιβολή ενός «μετριοπαθούς σουννιτισμού» στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή της Σ. Αραβίας μαζί με μιαν επιθετική πολιτική επιρροής στο σύνολο του αραβικού κόσμου.
Όπως κάθε ηγεμονική κίνηση εξελίσσεται πάνω σε έναν δίπολο, την αναζήτηση ή την κατασκευή ενός εχθρού, πραγματικού, φανταστικού ή και σε συνδυασμό των δύο. Αυτός ο εχθρός για τη Σ. Αραβία είναι το σιιτικό Ιράν.
Ο Λίβανος είναι το τελευταίο επεισόδιο αυτής της αλλαγής πολιτικής από το Ριάντ και της άμεσης ή και έμμεσης ρήξης του με το Ιράν και τα παρακλάδια που υποστηρίζει η Τεχεράνη σε διάφορες περιοχές της Μ. Ανατολής. Στην περίπτωση του Λιβάνου με την Χεζμπολάχ και τον θρησκευτικό ηγέτη της Νασράλα.
Σύμφωνα με το ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», «ανώτατοι Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί το Σάββατο, κρατείται από τους Σαουδάραβες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση.
Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και προέτρεψαν τους υπηκόους τους που βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.
Από την πλευρά του το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα. Ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νοάντ Μαχνούκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ότι η ασφάλεια των Σαουδαράβων κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί προτεραιότητα για τις λιβανέζικες αρχές. Πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης από τον οποιοδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο» (ηλ. Βήμα 11 Νοεμβρίου 2017).
Δεν είναι γνωστό τι απέδωσε η συνάντηση του προέδρου Μακρόν στο Ριάντ με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ. Αυτό συνιστά μια κίνηση ουσίας από την πλευρά της Γαλλίας οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με το Λίβανο. Οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία Τραμπ, αποχωρούν από την παγκόσμια σκηνή ή όταν παρεμβαίνουν μάλλον χειροτερεύουν πράγματα. Αυτό έδωσε χώρο για περισσότερες κινήσεις στο Ισραήλ και αυτό με τη σειρά του να τείνει χείρα συνεργασίας στη νέα ηγεσία στο Ριάντ.
Η μοναδική σε όγκο και ισχύ άτυπη συμμαχία Σ. Αραβίας και Ισραήλ ισούται με ένα εκρηκτικό μείγμα από game changer (αλλαγή παιχνιδιού) στην ευρεία μεσανατολική ζώνη. Αυτή η αλλαγή πιέζει το Κατάρ, οδηγεί την Υεμένη σε νέες ισορροπίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες φατρίες, οδηγεί σε εξόντωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, και τώρα ήρθε η σειρά της Χεζμπολάχ να γνωρίσει τις επιπτώσεις από αυτή την απρόσμενη, όσο και θεαματική αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή.
Λάρκος Λάρκου