Το τρένο στο σταθμό δέκα…
Από της 3 Οκτωβρίου έως σήμερα η πρόοδος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική ακόμα και από εκείνους που ήθελαν πρόοδο βήμα με βήμα. Η Τουρκία στα τέλη του 2008 μετρά τις επιδόσεις της στον ενταξιακό διάλογο και βλέπει ότι έχουν ανοίξει σχετικά ομαλά δέκα στα τριανταπέντε κεφάλαια. Η επίδοση δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική όταν η Κροατία που άρχισε μαζί με την Τουρκία συνομιλίες για ένταξη είναι έτοιμη να ενσωματωθεί στην Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2009…
Στις 18 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε σε κοινή συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας ότι ανοίγουν δύο ακόμα κεφάλαια, αυτά που αφορούν το κεφάλαιο της ελεύθερης διακίνηση κεφαλαίων και εκείνο της κοινωνίας της πληροφορίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Με αυτά σύνολο δέκα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ΕΕ από τη μια επαίνεσαν το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην κρίση του Καυκάσου και από την άλλη ζήτησαν από την Άγκυρα να τρέχει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ώστε η προσαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας στην κοινοτική να γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ζήτησε (ακόμα μια φορά) από την Τουρκία να υιοθετήσει τη νομοθεσία για τη λειτουργία των συνδικάτων σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Ο Επίτροπος επεσήμανε επίσης ότι «αναμένεται από την Τουρκία η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας» που σημαίνει η χώρα αυτή πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Κατά τον Όλι Ρεν αυτή η κίνηση «θα δώσει νέα πνοή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις». Ως γνωστόν, από το 2006 οκτώ κεφάλαια έχουν παγώσει με πρωτοβουλία της ΕΕ εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν δεν αποδέχθηκε τη θέση Ρεν και δήλωσε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος θα είναι τμήμα μιας «συνολικής λύσης του κυπριακού». Ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας τόνισε ότι το 2009 θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με «ομαλό» τρόπο, δείχνοντας ότι το Παρίσι έχει μάλλον «μαλακώσει» μετά τη σκληρή ρητορεία Σαρκοζί σε σχέση με τη συνολική επιφύλαξή του στην τουρκική ενταξιακή πορεία.
Συμπερασματικά ΕΕ και Τουρκία φαίνεται να περνούν την πιο δύσκολη περίοδο στη σχέση τους όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2005. Είναι σαφές ότι η αρνητική επίδοση αυτή (οκτώ στα 35 κεφάλαια σε τρία χρόνια) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της διεύρυνσης της Ένωσης. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι το 2009 θα γίνει μια πιο σαφής συνεννόηση ανάμεσα στα δύο μέρη. Σταθερό ορόσημο θα είναι οι δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2009 στην Τουρκία καθώς και οι εξελίξεις στο κυπριακό στα μέσα ή στο τέλος του ίδιου χρόνου…