Η Τουρκία στο Σ.Α. του Ο.Η.Ε.

Η Τουρκία με 151 ψήφους εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17 Οκτωβρίου για τη διετία 2009-2010. Η Ελλάδα ήταν θετική στην υποψηφιότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία έπραξε το ίδιο για την δική της υποψηφιότητα για τη διετία 2005-2006. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δηλώσεις απογοήτευσης στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου πως η εκλογή της Τουρκίας «δεν ευχαριστεί την Κύπρο» προσθέτοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να αντιμετωπίσει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας…Θα δραστηριοποιηθούμε περισσότερο, υποδείξαμε προς διάφορες κατευθύνσεις ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να γίνει μέλος του ΣΑ, δεν έγινε κατορθωτό να αποσοβηθεί, βλέπουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας». Ο πρόεδρος του ΣΚ ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου την χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη» και ερμήνευσε την εκλογή της Τουρκίας ως «είναι ένα σύμπτωμα μιας διεθνούς κρίσης και μιας διεθνούς υποκρισίας…» Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Μ. Χατζημιχαήλ έθεσε το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να γίνεται μέλος αυτού του Σώματος»;

Αυτές οι δηλώσεις δεν απαντούν στο πραγματικό ερώτημα πώς 151 χώρες ψήφισαν υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας. Δεν απαντούν επίσης στο πραγματικό γεγονός ότι η Ελλάδα τήρησε θετική στάση στο όλο τουρκικό εγχείρημα. Είναι απορίας άξιον πως ο πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ ερωτά «πώς είναι δυνατό μια χώρα που παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΣΑ να εκλέγεται μέλος του». Οι διπλωμάτες πιο πολύ εξηγούν, παρά ερωτούν. Ο πρέσβης θα μπορούσε να δώσει εξήγηση γιατί η διεθνής εικόνα της Τουρκίας έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Γνωρίζει, ως πρέσβης, το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Μια σειρά από λόγοι, θεατοί και αθέατοι, συνέβαλαν στην επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας: κυβέρνηση Ερντογάν, διεθνής ρόλος της στη Μ. Ανατολή και τον Καύκασο, καλή προπαρασκευή του φακέλου κ.ά. Ένας από τους «αθέατους» λόγους αυτής της επιτυχίας είναι και η πολιτική που ακολούθησε ο Τ. Παπαδόπουλος στο κυπριακό, αυτή που έδωσε στην Τουρκία το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ χωρίς οποιανδήποτε διασύνδεση με την ουσία του κυπριακού. Έτσι η κατοχική δύναμη απέκτησε ένα «πιστοποιητικό» καλής και δη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς με την ψήφο της Κύπρου! Σήμερα βλέπουμε τις παρενέργειες της τότε απόφασης. Όταν η Κύπρος είχε το δικαίωμα να εμποδίσει την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ και έτσι δημιουργήσει ευκαιρία για τη λύση, όταν η ίδια επέλεξε να ακυρώσει αυτό το ιστορικό της προνόμιο, ας μην απορούμε που η Τουρκία βελτιώνει την εικόνα της και εκλέγεται μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ…