Οι επτά εντολές.
Συχνά στον τουρκικό τύπο δημοσιεύονται σημαντικά στοιχεία γύρω από το κυπριακό. Η απόφαση λ.χ. της Άγκυρας να ανοίξει τα οδοφράγματα από και προς τα κατεχόμενα δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο δύο μήνες προτού ανοίξουν (23/4/03). Τώρα η «Σαμπάχ» (29/8/08), εφημερίδα που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, αποκαλύπτει την τακτική που επιθυμεί η τ/κ πλευρά να ακολουθήσει στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού με πληροφορίες γύρω από τη συνάντηση ανάμεσα σε Γκιουλ, Ερντογάν και Ταλάτ στις 28 Αυγούστου.
Συνοπτικά, η «Σαμπάχ» κάνει λόγο, πρώτο, για «διαλλακτική πολιτική» από μέρους του Ταλάτ, δεύτερο, για «προτεραιότητα» στο συνταγματικό χάρτη που θα διέπει την ομόσπονδη Κύπρο, τρίτο, το εδαφικό να προχωρήσει αφού πρώτα «κλείσει» το συνταγματικό, τέταρτο, εμμονή στις τουρκικές εγγυήσεις, πέμπτο, χρονοδιάγραμμα για λύση εντός 10 μηνών, έκτο, η διαδικασία να μην επηρεάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις (η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2009), και, έβδομο, οι εξελίξεις στον Καύκασο με τις αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας να αξιοποιηθούν ως «διαπραγματευτικό χαρτί». Η τουρκική πλευρά στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, επιλέγει πρώτα «να τα βρούμε» στο συνταγματικό (πολιτική ισότητα, δομή εξουσίας κλπ) και μετά να συζητήσει «παραχωρήσεις» στο εδαφικό, ενώ θεωρεί τις εγγυήσεις του ’60 «αναγκαίες».
Η ε/κ ηγεσία μπροστά σε αυτή την τακτική, μπορεί να έχει μια συνολική άποψη στα πράγματα: πρώτο, αναλύοντας τις τακτικές κινήσεις της άλλης πλευράς και, δεύτερο, όπου είναι εφικτό, να δημιουργεί τέτοιες εξελίξεις που θα οδηγήσουν συνολικά σε πιο θετικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη συμφωνίας είναι «πακέτο» και χωρίς συμφωνία στο επόμενο δεν μπορεί να κλείσει το προηγούμενο. Κάθε πλευρά, όπως συνήθως γίνεται σε κάθε διαπραγμάτευση, προετοιμάζει την τακτική της ώστε να έχει περισσότερα κέρδη. Η Τουρκία λ.χ. φέρεται να ζητά να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν τον Δεκέμβριο του 2009 ώστε να μην διαταραχθεί η σχέση της με την ΕΕ. Η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να κάνει άλλης εμβέλειας πρωτοβουλίες και να είναι εκείνη βήματα μπροστά από την Τουρκία. Είναι εφικτός στόχος η Κύπρος ως κράτος- μέλος της ΕΕ να θέσει τις ευθύνες της Τουρκίας για επίλυση του κυπριακού, πρώτα, στην υπό διαμόρφωση Έκθεση Προόδου της Τουρκίας ( Οκτώβριος, 2008) και (κυρίως) στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως διπλωματική επιτυχία το να τεθεί η επίλυση του κυπριακού ως σημείο- κλειδί στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2008 με ευρωπαϊκή εποπτεία του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του έως τον Οκτώβριο του 2009.