Εξελίξεις σε στερεό έδαφος.
Η συνέντευξη Δ. Χριστόφια για τις 120 μέρες της διακυβέρνησής του δίνει την ευκαιρία για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από την πολιτική του σε σχέση με το κυπριακό. Επιγραμματικά: οι τρεις συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ, η αναζωογόνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το κυπριακό, η βελτίωση της εικόνας της Κύπρου διεθνώς, το παραχθέν έργο στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδας Εργασίας, και κυρίως το ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλών για την επίτευξη λύσης στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου, είναι τα στοιχεία που δίνουν στην προεδρία Χριστόφια θετικό απολογισμό.
Αυτος ο απολογισμός προέκυψε μέσα απο πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο: πρώτα με την άρνηση της ακινησίας και μετά με συστηματική επικοινωνία με ξένους ηγέτες, διαβούλευση, άσκηση της πειθούς, συμμετοχή στη διεθνή πολιτική δράση με θετική διάθεση. Αυτά τα στοιχεία, αν και αυτονόητα στη διεθνή σκηνή, δεν ήταν τόσο αυτονόητα τα τελευταία χρόνια.
Κατά την άποψή μου, είναι από κάθε πλευρά σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι με την προεδρία Χριστόφια υπάρχει βελτίωση του κλίματος στο εσωτερικό μέτωπο, βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος κρατά χαμηλούς τόνους στο δημόσιο λόγο του. Αυτά βοηθούν στην ενίσχυση της ε/κ διαπραγματευτικής θέσης και στη δημιουργία πιο ισχυρού εσωτερικού μετώπου. Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως χρήσιμα για να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η πιο αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και η πολυκομματική συνεργασία στο κυπριακό, εκεί που υπάρχουν πραγματικές συγκλίσεις. Οι δηλώσεις Χριστόφια ότι «η επίτευξη λύσης στο κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί «στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979» και οι θέσεις του ότι «η ενωμένη ομόσπονδη δικοινοτική, διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» είναι πολύ απαραίτητες, εκτός από σημαντικές. Αυτές οι δηλώσεις συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα πιο στέρεο έδαφος για τα επόμενα -και πιο δύσκολα- βήματα που οδηγούν σε συνομιλίες κορυφής και επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους σε ένα πλαίσιο όπου η «κοινή γλώσσα» θα έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε παραγωγική διαπραγμάτευση.
Εκτιμώ ότι στο σημείο που η προεδρία Χριστόφια θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα είναι ο σχεδιασμός για την ενεργητική παρουσία της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση στο κυπριακό. Αυτό το στοιχείο χρειάζεται πιο δημιουργική αξιοποίηση γιατί μπορεί να δώσει μέγιστα ωφέλη στη συνολική διαπραγμάτευση.
Στο συνολικό επίπεδο εκτιμώ ότι η προεδρία Χριστόφια κινείται βήμα-βήμα, οικοδομεί εξελίξεις πάνω σε στέρεα βήματα, επιχειρεί να δεσμεύσει κείμενα και θέσεις που να είναι σε θέση να αντέχουν στα δύσκολα που ακολουθούν. Είναι σε όλους γνωστό ότι ορισμένα πράγματα στο κυπριακό δεν εξαρτώνται από τη θέληση της ε/κ ηγεσίας. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό η ε/κ ηγεσία να κάνει όσα της αναλογούν και πιστεύω ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει επιτύχει αυτό το στόχο.