Το σταυρόλεξο της Γενεύης
Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι Μουν, τον πρόεδρο Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Ν. Έρογλου υπήρξε σημαντική. Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ η διαδικασία για επίλυση του κυπριακού μπήκε σε μια πιο ορθολογική βάση. Ο ΟΗΕ διέγνωσε ότι οι συνομιλίες «έχασαν το μομέντουμ», δεν παρουσιάζουν πρόοδο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επί της ουσίας αποδόμησε τους τακτικισμούς, το τράβηγμα στο χρόνο και ζήτησε διασταυρούμενη, εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση μέσα σε σαφές χρονικό πλαίσιο. Ο ΟΗΕ έθεσε ορισμένες νέες παραμέτρους, που, είναι δυνατόν, να αποδειχθούν παραγωγικές:
Α Συνομιλίες σε εντατική βάση και με καταληκτικό πλαίσιο. Στο τέλος Ιανουαρίου 2011 στη Γενεύη σε νέα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, να ολοκληρώσουν την εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και να παρουσιάσουν τα σημεία στα οποία εμφανίζονται οι κύριες διαφωνίες. Οι συγκλίσεις έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ και τους δύο ηγέτες, τώρα είναι η ώρα να καταγραφούν οι βασικές αποκλίσεις ώστε να καταστεί πιο παραγωγικός ο ρόλος του ΟΗΕ.
Β Σαφής αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες «ότι είναι αποφασιστικής σημασίας υπόθεση να προβάλλουν θετικά μηνύματα, αν μια συμφωνία μπορεί να αξιολογηθεί με εμπιστοσύνη και να αγκαλιαστεί από την κοινή γνώμη». Η αναφορά αυτή συνδέεται με την ε/κ «στρατηγική» για το μέλλον. Η μίζερη αναφορά στις συνομιλίες από εκείνους που ηγούνται της προσπάθειας, η διαρκής υπονόμευση της από δυνάμεις που προτιμούν την ακινησία και η αφόρητη διαστρέβλωση κάθε θετικής κίνησης από ΜΜΕ «στρατευμένα» στην υπόθεση της μη λύσης, καθιστούν την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την ε/κ πολιτική ηγεσία.
Γ Η επιλογής του χρόνου φαίνεται να είναι μια καινούρια παράμετρος στις επιλογές του ΟΗΕ. Το τελος Ιανουαρίου φαίνεται να είναι το χρονικό σημείο που θα γύρει την πλάστιγγα, είτε σε θετική εξέλιξη με καταγραφή εφ’ όλης της ύλης συγκλίσεων, είτε σε αδιέξοδο με την επίσημη καταγραφή της πιθανότητας να απεμπλακεί ο ΟΗΕ από το όλο εγχείρημα της αναζήτησης λύσης υπό την αιγίδα του.
Δ Το κείμενο Μπα-κι Μουν είναι βασισμένο στις διάφορες εμπειρίες που απέκτησε ο ΟΗΕ στη μακρόχρονη διαχείριση του κυπριακού. Υπάρχει τώρα μια ουσιώδης διαφορά: ο ΟΗΕ αποφάσισε να θέσει το χρόνο στην υπηρεσία της κοινής λογικής και ζήτησε απο τους δύο ηγέτες «πρακτικό πλάνο για να ξεπεράσουν τα εναπομείναντα σημεία διαφωνίας», γιατί «ο λαός τη Κύπρου και η διεθνής κοινότητα θέλουν λύση, όχι ατέρμονες συνομιλίες».