Το “δόγμα” Τρισέ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποτελεί ένα πολύ δυνατό παράδειγμα επιτυχημένου πολιτικού, τεχνοκράτη και οικονομικού ηγέτη. Με την δραστηριότητα του στην ΕΚΤ θωρώ ότι ανέβασε τον πήχυ για όλους τους αξιωματούχους στην ΕΕ. Εργατικότητα, καθαρά σκέψη, ανάληψη ευθύνης είναι το, κατά τη γνώμη μου, τρίπτυχο της επιτυχημένης παρουσίας Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στην ηγεσία της ΕΚΤ θέλησε να αφήσει την δική του πολιτική παρακαταθήκη σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της ΕΕ. Ομιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «παράδειγμα χώρας που επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά» και τόνισε ότι «η κρίση έχει προσλάβει συστημική διάσταση. Η κρίση χρέους των κυβερνήσεων έχει περάσει από τις μικρές οικονομίες σε κάποιες μεγαλύτερες. Η κρίση είναι συστημική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα».
Σε άλλη παρέμβασή του ο Τρισέ σημείωσε ότι η ΕΕ, χρειάζεται:
Α) να προχωρήσει σε αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να μην επιτρέπεται σε ένα κράτος-μέλος να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ένωση,
Β) ισχυρότερη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.
Γ) να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι κανόνες που προβλέπει η Συνθήκη, ακόμη κι αν αυτή δεν αλλάξει
Δ) Σημείωσε με νόημα ότι στην ΕΕ «δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε πολιτική ενοποίηση, γι’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τους περιορισμούς και τους κοινούς κανόνες ελέγχου που υπάρχουν στην Ευρωζώνη»
Ε) το πρόβλημα της Ευρώπης έγκειται στο ζήτημα του ελέγχου και της διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης.
Με καθαρό τρόπο ο έμπειρος γάλλος οικονομολόγος έθεσε επί τάπητος τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη. Με το κύρος και την εμπειρία του θα είναι πολύτιμος στον κόσμο της ΕΕ.