Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα
Στις 6 Μαίου η Ελλάδα ψήφισε με απόγνωση και θυμό. Τα αποτελέσματα αλλάζουν άρδην όλα όσα γνωρίζαμε ως την πολιτική ζωή της κυρίως μετά το 1974. Με ποσοστό 18,85% (108 έδρες) η ΝΔ, βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 16,78% (52 έδρες) και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,18% (41 έδρες). Ακολουθούν οι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» με 10,60 % και 33 έδρες. Στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ 8,48 % και 26 έδρες, η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» 6,97% (21 έδρες) και η ΔΗΜΑΡ 6,11% (19 έδρες).
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια εκρηκτική αλλαγή των πραγμάτων: κόμματα που θεωρούν την πολιτική του «μνημονίου» -όπως την χαρακτηρίζουν- βρήκαν πλατιά λαϊκή απήχηση μιλώντας για «ήττα των φιλομνημονιακών δυνάμεων». Η οργή, ο θυμός, η απόρριψη κυριάρχησαν. Το ΠΑΣΟΚ πήρε τα ποσοστά που είχε όταν δημιουργήθηκε το 1974! Το κόμμα που δημιούργησε και το έφερε με 48% στην εξουσία ο Α. Παπανδρέου και στη συνέχεια πήρε δύο μεγάλες νίκες με τον Κ. Σημίτη, βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Είναι σημαντικά αρνητική είδηση η είσοδος της «Χρυσής Αυγής» στο κοινοβούλιο. Με απόψεις νεοφασιστικές, βρίσκει απήχηση σε ορισμένα στρώματα και δημιουργεί νέες ρωγμές στην ήδη πολύ κακή εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Στα διεθνή ΜΜΕ το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις γιατί αφορά μια χώρα που ποτέ δεν είχε παράδοση στη διεθνή της απειλής.
Χάριν της πολιτικής τεκμηρίωσης, η βαρύτατη ευθύνη για αυτήν την εκλογική ανατροπή και την πολιτική οπισθοδρόμηση βαραίνει την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ το 2009: λάθος συνταγή για έξοδο από την κρίση, ασύμμετρες περικοπές μισθών και συντάξεων, αδυναμία διαρθρωτικών αλλαγών, αδυναμία λειτουργίας με ανοικτό πνεύμα.
Οι ζυμώσεις είναι εν εξελίξει, οι εντολές θα συνεχιστούν. Ίσως να οδηγηθούν τα πράγματα σε νέες εκλογές, ίσως τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση λόγω του χρονικού τους πλαισίου τίθενται κάτω από την ρητορική ερώτηση «και αν μείνουν οι αριθμοί ίδιοι;». Το παζλ περιέχει υψηλές δόσεις ρίσκου και σε συνδυασμό με ισχυρή ομφαλοσκόπηση μπορεί να αποβεί τραγικό για την ελληνική οικονομία.
Το σοκ κυκλοφορεί στην ΕΕ και τα αδιέξοδα είναι μεγάλα στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Αγοράς Μ. Μπαρνιέ στις 7 Μαίου διατυπώνει μια ενδιαφέρουσα άποψη για την μετεκλογική Ελλάδα και την ΕΕ:
«Τι δείχνουν οι εκλογές στην Ελλάδα και σε κάποιο βαθμό και στη Γαλλία; Ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαραίτητο να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην αξιοπιστία για τις αγορές και τη δυνατότητα να υποστηριχθούν από τους λαούς οι δημοσιονομικές περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις. Βλέπουμε πως στην Ελλάδα βρισκόμαστε στα όρια όσον αφορά το λαό. Το ερώτημα είναι πώς να βοηθήσουμε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία εθνικής ενότητας. Πρέπει οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ να μελετήσουν από πολύ κοντά την κατάσταση. Πρέπει να διατηρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά επίσης να εκτιμήσουμε την κατάσταση της χώρας. Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξής της από την ΕΕ και το ΔΝΤ υπάρχουν μηχανισμοί εκτίμησης, προσαρμογής, ρύθμισης».