Βολές Ντελόρ. Ακούει ο Μπαρόσo;
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του στα BFMTV/Le Point/RMC στις 24 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι «θεωρώ ότι η τροποποίηση της συνθήκης, και από την άποψη των γαλλικών συμφερόντων, είναι καλύτερη από την αναβολή της. Η αλληλεγγύη περνά από την εγκατάλειψη μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε ότι αφορά την διαχείριση του κοινού νομίσματος, την προοδευτική εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, την προσπάθεια συνοχής στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Σήμερα, είναι απλό: οι Ευρωπαίοι έχουν μια επιλογή, ανάμεσα στην επιβίωση ή την παρακμή. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει υπαινιχθεί (ότι απαιτείται) νέα συνθήκη. Και για άλλη μια φορά, είναι η Γαλλία η οποία είπε: θα το εξετάσουμε αργότερα. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, δηλαδή να ενδυναμώσουμε το ευρώ, να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία, τότε θα κινηθούμε προς μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. Μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς πολιτική εξουσία, που δεν πρωτοπορεί, χωρίς πολιτικές αλληλεγγύης, αυτή είναι μια Ευρώπη που θα εξαφανιστεί».
Λόγος σαφής, καθαρός, στρατηγικός, διλήμματα που ισοδυναμούν με το ίδιο το μέλλον της ΕΕ. Με σαφήνεια τίθεται το ζήτημα της τροποποίησης της Συνθήκης γιατί αυτή που υπάρχει δεν μπορεί να οδηγήσει στην «διαχείριση του κοινού νομίσματος, την προοδευτική εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, την προσπάθεια συνοχής στο εσωτερικό της ευρωζώνης». Κατά αυτόν τον τρόπο ο Ζακ Ντελόρ στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής στις 14ης Δεκεμβρίου 2012 για τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης με τη δημιουργία Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών και την εισαγωγή ενός Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων με συνεισφορές και από τις τράπεζες και από τα Κράτη-μέλη.
Ο Ντελόρ, ωστόσο, προχωρά με περισσότερη σαφήνεια: η αλληλεγγύη που όλοι οι πολίτες ζητούν περνά από την εγκατάλειψη μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε ότι την διαχείριση του κοινού νομίσματος, την προοδευτική εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, την προσπάθεια συνοχής στο εσωτερικό της ευρωζώνης και τις πολιτικές αλληλεγγύης. Κορυφαία εισήγηση Ντελόρ η πρόταση για επείγουσα τροποποίηση της Συνθήκης για να καταστήσει εφικτές αυτές τις πολιτικές που εισηγείται -όχι μόνο αυτός, αλλά μια σειρά από πολιτικοί με ειδικό βάρος στη λήψη αποφάσεων. Είναι, λοιπόν, κατά την άποψή μου, σαφές ότι η ηγεσία Μπαρόσο δεν αποτελεί μια πηγή έμπνευσης για τους ευρωπαίους πολίτες. Συχνά περικυκλωμένος μέσα σε ασήμαντους υπολογισμούς τακτικής και ισορροπιών, κατάφερε να μικράνει την Επιτροπή και να της δώσει πολύ λίγο βάθος σε σχέση με ότι της αναλογεί ως πρόκληση για αλλαγές στην παρούσα ιστορική συγκυρία.