Ιρλανδία – Ελλάδα: βίοι αντίθετοι!
Στις 14 Νοεμβρίου το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ένας προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές. Σύμφωνα με το αθηναϊκό «ΒΗΜΑ» η «Ιρλανδία θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων». Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στις δύο χώρες θα υπάρχουν επισκέψεις κοινοτικών στελεχών δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα. Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ιρλανδική κυβέρνηση για τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων στο δημοσιονομικό μέτωπο». Ειδικότερα για την Ισπανία, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές και οι ανισορροπίες μειώνονται. Οι ισπανικές Αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις». Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδης θεωρεί ως «σημαντική εξέλιξη την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής από την Ιρλανδία, που αποτελεί παράδειγμα για την Κύπρο» και σημείωσε ότι «μέσω της αξιόπιστης υλοποίησης του προγράμματος είναι που θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο της τρόικας, αλλά πολύ περισσότερο και των αγορών για να μπορέσουμε και εμείς, όπως η Ιρλανδία σήμερα πράττει να επανέλθουμε σε μια κανονική λειτουργία, όπου θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους και της οικονομίας χωρίς την αναπόφευκτη εξάρτηση από κανένα» (ΚΥΠΕ, 15/11)
Την ίδια περίοδο Κύπρος και Ελλάδα ακολουθούν διαφορετική πορεία. Η Κύπρος πήρε θετικά σχόλια από την ηγεσία της ευρωζώνης σχετικά με την τήρηση των συμφωνιών με την τρόικα, ενώ η Ελλάδα αποτελεί την ισχυρή εξαίρεση, παραμένοντας στη βάρκα της ασάφειας. Αυτό το θέμα δείχνει πόσο ένα κράτος ακολουθεί μια πολιτική, σέβεται ή όχι τις δεσμεύσεις του ή αν τελικά οι εσωτερικές αντιδράσεις παραλύουν κάθε έννοια δεσμευτικότητας. O Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο. Θέλουμε πρόοδο προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση. Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2014 όσο και για το 2015. Την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Την εναργέστερη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Χρειαζόμαστε πρόοδο σε αυτά τα σημεία για να μπορέσει να ολοκληρώσει την έκθεσή της η τρόικα. Η δουλειά δεν έχει τελείωσει».
Σήμερα η δίμηνη απεργία τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα δείχνει πόσο εύκολο είναι να πέσει μια χώρα από την κατηγορία του εταίρου στην κατηγορία του αδιεξόδου με τη αρνητική συμβολή κομμάτων, συνδικάτων και αδυναμιών της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της.
Βέβαιο είναι πως αν μια χώρα ζει στον φαύλο κύκλο της κρίσης, δεν μπορεί να αγνοεί το ιρλανδικό παράδειγμα. Αντίθετα: κάθε κυβέρνηση, κόμμα, συνδικάτο, ή πολίτης μπορεί να διαβάσει τα δύο παραδείγματα: ένα προς αξιοποίηση, ένα προς αποφυγή!