Διπλή ρουλέτα απο Κάμερον!
Ο Ομπάμα έλαβε καθαρή θέση υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Η θέση σαφής: «έτσι (με την παραμονή) θα είστε πιο μεγάλη χώρα». Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor’s έτσι όπως γράφει το «Βήμα» στις 29 Απριλίου:
«Ο S&P εκτιμά ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο κίνδυνος ενός Brexit θεωρείται αρνητικός για τη φερεγγυότητα της Βρετανίας. Ο S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη Βρετανία στη βαθμίδα «ΑΑΑ». Η προοπτική της χώρας όμως παραμένει αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Η αρνητική προοπτική εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ (…) είναι πιθανόν να κριθεί οριακά» και το αποτέλεσμά του να είναι υπέρ της αποχώρησης, ανέφερε ο οίκος. «Η διατήρηση της βαθμίδας (του «ΑΑΑ») αντικατοπτρίζει την υπόθεσή μας ότι, με μικρή πλειοψηφία, το δημοψήφισμα θα κρίνει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ»
Από το «Βήμα» επίσης αυτό: «την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας ORB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Independent δείχνει ότι τόσο η εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όσο και εκείνη υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση συγκεντρώνουν ακριβώς 50% των προθέσεων ψήφου. Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης πως η ισορροπία μεταβάλλεται ελαφρά υπέρ του στρατοπέδου των υποστηρικτών της αποχώρησης από την ΕΕ, εάν συνυπολογιστεί ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως σκοπεύουν να ψηφίσουν οπωσδήποτε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Συνυπολογιζόμενου αυτού του στοιχείου, η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προηγείται με 51% ενώ εκείνη υπέρ της παραμονής βλέπει το ποσοστό της να περιορίζεται στο 49%, σύμφωνα με την ORB. Οι υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, της οποίας ηγείται ο συντηρητικός βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έτρεφαν ελπίδες πως το μήνυμα Ομπάμα κατά της αποχώρησης από την ΕΕ θα τους βοηθούσε.
Ο Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει για την Ουάσινγκτον η Βρετανία να παραμείνει μια φωνή με επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί στο «τέλος της ουράς» των κρατών τα οποία διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον σε περίπτωση που εγκαταλείψει την Ένωση. Εκπρόσωπος της ORB ανέφερε ότι το συνολικό, μη προσαρμοσμένο ποσοστό 50-50% των προθέσεων ψήφου μπορεί να συγκριθεί με το προβάδισμα 51-49% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο σε δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρεία» (ηλεκτρονικό «Βήμα», 29 Απριλίου)
Τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν ότι ο Ν. Κάμερον παίζει στη ρουλέτα μια μεγάλη γεωπολιτική αλλαγή! Αποφάσισε δημοφήφισμα για να κλείσει εσωκομματικούς λογαριασμούς, μετέτρεψε το πρόβλημα του κόμματος των Συντηρητικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό! Ειδικότερα: οι Εργατικοί δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο, ωστόσο, οι Συντηρητικοί δέχονταν πιέσεις από την ακροδεξιά του Φαράτζ και ένα μέρος τους έγερνε σε παραπλήσιες απόψεις. Έτσι, ο Κάμερον αντί να παίξει το ρόλο του ηγέτη ενός διχασμένου κόμματος και να δώσει την οριστική λύση μέσα από δικό του εσωκομματικό τρόπο, (κομματικό συνέδριο, ή εσωτερικό δημοψήφισμα), προτίμησε να θέσει σε κίνδυνο μια ευρύτερη γεωπολιτική αλλαγή και να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Έξοδος σημαίνει μια σημαντική υποχώρηση της ευρωπαϊκής ιδέας, ενδεχομένως κάποια κόμματα σε άλλες χώρες να μιμηθούν τον Κάμερον, νέοι αστάθμητοι παράγοντες θα έρθουν στο προσκήνιο, οι συνεργασίες σε κρίσιμα θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το προσφυγικό θα μπουν στον αστερισμό της αμφιβολίας. Λοιπόν, όταν συνήθεις ηγέτες δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όταν κρύβονται πίσω από την λαϊκή ψήφο, όταν εκλιπαρούν τον Ομπάμα να τους σώσει την τελευταία στιγμή, και όταν βλέπουν τους αριθμούς που παράγουν τα γκάλοπ, μπορεί (εκ των υστέρων) να καταλαμβαίνουν ότι τα τρικς στην πολιτική ενίοτε εξελισσονται σε πραγματικότητα! Αυτό που επιχειρεί ο Κάμερον είναι μια αποθέωση της μικροπολιτικής! Έκανε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πέτυχε κάποιες παραχωρήσεις προς τη χώρα του, τις οποίες η ΕΕ για να κρατήσει την ενότητά της, κακώς τις έδωσε παραβιάζοντας την νομοθεσία της- ειδικά εκείνες που στόχευαν στον τομέα της μείωσης ορισμένων παροχών σε κοινοτικούς εργαζόμενους. Ούτε αυτό ήταν αρκετό για τον Κάμερον. Δεν είπε «διαπραγματεύτηκα βελτιώσεις στις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, είναι αυτές, μια δύο, τρεις, ακούστε τις» και κατ’ αυτόν τον τρόπο να εισηγηθεί να κλείσει ένα κεφάλαιο. Έτσι τώρα όλα είναι στην πλάστιγγα, ως ακόμα μια απόδειξη ότι οι μεγάλοι ηγέτες διαθέτουν άλλα χαρακτηριστικά από εκείνα που έδειξε ο κ. Κάμερον!