Έξι στην κούρσα για τον νέο Τ/Κ ηγέτη!

Οι ζυμώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η τ/κ κοινότητα τον Απρίλιο του 2015 εκλέγει τον ηγέτη της με τη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας. Τα τρία ιδεολογικά ρεύματα οργανώνουν τις κινήσεις τους και επιλέγουν με εσωτερικές διαδικασίες τους υποψήφιούς τους. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στους βασικούς παίκτες δεξιά και αριστερά του φάσματος, καθώς θα κληθούν να απαντησουν στα δύο κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας.

Δίλημμα πρώτο: να τρέξουν στην ψηφοφορία με παλαιά άλογα ή με νέους εκπροσώπους;

Δεύτερο δίλημμα: αν με παλαιά άλογα, με ποια ονόματα, αν με νέους εκπροσώπους, τότε ποιοι;

Στην πράξη τα διλήμματα είναι σαφέστερα: Έρογλου εναντίον Ταλάτ; Ή Ναμί κατά Όζερσάυ; Ή μήπως κάποια έκπληξη με τη γυναίκα που ξεχωρίζει στην πολιτική λειτουργία του ΡΤΚ, την Σ. Σιμπέρ; Μήπως αυτή τη φορά ο Μ. Ακκιντζί θα κάνει την έκπληξη;

Στις δημόσιες ανακοινώσεις οι εξελίξεις έχουν ενδιαφέρον. Στις 20 Αυγούστου ο μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Μουσταφά Ακκιντζί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, θεωρώντας ότι «έχει λάβει δυνατά μηνύματα από τον κόσμο που τον ενθαρρύνει να κατέλθει ως υποψήφιος». Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τ. Οτσιγίτ ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ακκιντζί με το σκεπτικό ότι είναι «προσωπικότητα που θαυμάζεται από τον κόσμο».

Στο σημαντικότερο τ/κ κόμμα που ανήκει στο χώρο της αριστεράς, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), οι ζυμώσεις φαίνεται να είναι πολύ έντονες. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι επικρατέστεροι να λάβουν το χρίσμα είναι ο τέως ηγέτης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η «βουλευτής» Σ. Σιμπέρ και ο Ο. Ναμί, παλαιότερα σύμβουλος Ταλάτ στο κυπριακό και τώρα «Υπουργός Εξωτερικών». Ο Μ. Α. Ταλάτ εκδηλώνει με συνεπή έμμεσο τρόπο το ενδιαφέρον του, αλλά θεωρεί ότι «η μπάλα είναι στα πόδια του ΡΤΚ να αποφασίσει» σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα. Η δημοφιλής στο χώρο του ΡΤΚ Σ. Σιμπέρ έκανε ένα βήμα μπροστά λέγοντας στις 13/8 ότι «θα μπορούσε να κατέλθει ως υποψήφια, αν δει δημόσια υποστήριξη στην υποψηφιότητά της». Ο πρόεδρος του ΡΤΚ Ο. Γιορκαντζίογλου στις 13/8 δήλωσε «ότι η διαδικασία έχει αρχίσει και θα ολοκληρωθεί την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη». Ο Ο. Ναμί εκφράζει τη νεότερη γενιά του ΡΤΚ, πολιτικός με καλές σπουδές και γνωριμίες στο διεθνές πεδίο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ισχυρή φωνή για το μέλλον.

Στο χώρο της δεξιάς παράταξης κυριαρχούν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα. Όλα τα στοιχεία λένε ότι ο Ν. Έρογλου θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του ηγέτη της τ/κ κοινότητας και ότι τα δύο δεξιά κόμματα θα τον υποστηρίξουν. Διαθέτει το πλεονέκτημα ότι χειρίζεται ζητήματα εξουσίας και ΜΜΕ, διαβουλεύεται για το κυπριακό και έχει μια δημόσια παρουσία σε συνεχή βάση. Τα στοιχεία λένε ότι δεν φαίνεται να χάνει δυνάμεις λόγω της άσκησης εξουσίας, δεν έχει μετρηθεί κάποια φθορά του, κάτι που εμφανώς συνέβηκε στην περίοδο της εξουσίας Ταλάτ-ΡΤΚ. Ως εκ τούτου αναμένεται να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος έχοντας ως επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερτογάν έχουν προσαρμόσει την πολιτική τους στα αριθμητικά δεδομένα που διαμορφώνουν οι ψηφοφορίες ανάμεσα στους τ/κ, καθώς η εποχή που ο Ρ. Ντενκτάς αποχωρούσε μέσα από την ανοικτή αποδοκιμασία της πολιτικής του από την Άγκυρα, δεν υπάρχει πλέον, τα πράγματα σήμερα έχουν αποκτήσει διαφορετικό ρυθμό. Ο ίδιος ο Έρογλου κρατά κλειστά τα χαρτιά του («δεν πρόκειται να προβώ σε κάποια δήλωση πριν από τον Νοέμβριο», Καθημερινή, 24/8), αλλά όλες οι κινήσεις του συγκλίνουν προς την εκτίμηση ότι θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του ηγέτη των τ/κ.

Στην περίπτωση που ο Έρογλου αποφασίσει να μην τρέξει, μια λύση προερχόμενη από τη νεώτερη γενιά της τ/κ κεντροδεξιάς είναι ο τ/κ διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το κυπριακό Κ. Οζερσάυ. Σε δηλώσεις του στη «Στάρ» στις 11/7 είπε «ότι δεν είναι αδύνατο να κατέλθω ως υποψήφιος» θεωρώντας ότι είναι «καθήκον μου να υπηρετώ τους τ/κ από όποιο πόστο θα αναλάμβανα…αυτή η πιθανότητα υπάρχει, το σκέφτομαι». Από τη δική του πλευρά ο παλαιότερος ηγέτης του δεξιού ΚΕΕ Ι. Κουτσιούκ δήλωσε στη Γενί Ντουζέν (13/8) ότι «δεν έχω αποφασίσει ακόμα κατά πόσο θα κατέλθω…». Πάντως ο Οζερσάυ διαθέτει αυτονομία στις κινήσεις του και θα μπορούσε να κατέβει στη διαδικασία ανεξάρτητα από την υποψηφιότητα Έρογλου, καθοδηγούμενος από την πεποίθησή του ότι η τ/κ πολιτική ζωή χρειάζεται να αλλάξει ηλικία και νοοτροπία. Στο πλαίσιο της προθέρμανσης για την πολιτική σύγκρουση, ο Όζερσάυ δήλωσε στις 27/8 στη «Βατάν» ότι «όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος θα το ανακοινώσω», την ίδια στιγμή που ο Ο. Ναμί τον κατηγορούσε στη «Γενί Ντουζέν» για «ανήθικη υποψηφιότητα», καθώς μια πιθανή υποψηφιότητα Όζερσάυ, κατά τον Ναμί, «σημαίνει ότι δύο αντίπαλοι για την ηγεσία, ο Έρογλου και ο Όζερσάυ, δεν διαπραγματεύονται σωστά στο κυπριακό…».