Πρώτος γύρος με εκπλήξεις!
Οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, (πρώτος γύρος, 18 Μαίου) έδειξαν ότι το πολιτικοκομματικό τοπίο είναι ακόμα σε κινούμενη άμμο. Έστω και αν ο δεύτερος γύρος ακουλουθεί, ορισμένα συμπεράσματα είναι ουσιώδη από τώρα:
1. Δεν φαίνεται να δημιουργείται κάποια πίεση πάνω στην κυβερνητική συνοχή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα κρατούν δυνάμεις, οι απώλειες σε μια περιοχή ισοζυγίζονται από αριθμούς ή εντυπώσεις σε άλλη περιοχή. Οι αριθμοί βοηθούν την κυβέρνηση Σαμαρά να εξαντλήσει την τετραετία. Η ΝΔ κράτησε σημαντικές δυνάμεις στην περιφέρεια αλλά έχασε μάχες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Αττική. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε εντυπώσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλλονική αλλά έχασε την ουσία σε κρίσιμες μάχες (Πάτρα, Βόλος).
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει πολιορκητικός κριός, να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και να φέρει την παράσταση νίκης στη δική του αυλή. Οι αντιφάσεις και η απουσία ενιαίας άποψης για την οικονομική κρίση, οι χειρισμοί γύρω από υποψηφιότητες και συμμαχίες είχαν κόστος.
3. Η «Ελιά» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, δείγμα γραφής ότι το παράδειγμα Καμίνη, αν και γεμάτο ουσία και συμβολισμούς, δεν διαπέρασε την ελληνική κοινωνία. Αν το πείραμα έχει συνέχεια, αν και νέες δυνάμεις προστεθούν στην πορεία, αυτό θα βοηθήσει. Η Αθήνα έδειξε ότι τα πρόσωπα με αξιοπιστία και ικανότητες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών και στην ενδυνάμωση της προοδευτικής παράταξης.
4. Η ΔΗΜΑΡ έμεινε εγκλωβισμένη στις προσωπικές στρατηγικές Κουβέλη. Απέτυχε παταγωδώς. Οι ψηφοφόροι ζητούν κομματα που αναλαμβάνουν ευθύνες. Ο «αριστερός κομφορμισμός», φράση που χρησιμοποίησε ο Κ. Σημότης για να περιγράψει τη συμπεριφορά της ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα των συμμαχιών, δικαίωσε τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, και έθεσε στη ΔΗΜΑΡ υπαρξιακά διλήμματα.
5. Για την Χρυσή Αυγή, το σχόλιο ανήκει στον Γ. Καμίνη: «Σχολιάζοντας το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, ο κ. Καμίνης το χαρακτήρισε «απαράδεκτο και πάρα πολύ ανησυχητικό», κάνοντας λόγο για «ήττα όλου του πολιτικού συστήματος. Οι ψηφοφόροι αυτοί είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει όλοι διαρκώς να ζητάμε την ψήφο τους. Το ζητούμενο είναι ένα: να μην πράξουμε όπως άλλοι και προκειμένου να μας ψηφίσουν οι άνθρωποι αυτοί να προσχωρούμε στις θέσεις της Χρυσής Αυγής. Το σημαντικό είναι τους ανθρώπους αυτούς να τους πείσεις να έρθουν στις δικές σου θέσεις. Κάθε ψήφο πρέπει να τη διεκδικούμε, αλλά να τη διεκδικούμε παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας» (Μεταρρυθμιση, 20 Μαίου).