Ένας επιτάφιος γράφει ιστορία…

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου γράφει τη δική της ιστορία στις προσπάθειες για να αλλάξει η κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. Χιλιάδες ε/κ έλαβαν μέρος στην τέλεση της λειτουργίας και της περιφοράς του Επιταφίου στις 18 Απριλίου για πρώτη φορά μετά το 1957. Από αυτή την μεγάλη στιγμή της Κύπρου κρατώ τα πιο κάτω:

1. Οι πρωτοβουλίες που βλέπουν μπροστά, που επιχειρούν να αλλάξουν την ακινησία, συναντούν τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των ε/κ, τυγχάνουν μαζικής υποστήριξης. Η συνάντηση της Μεγάλης Παρασκευής υπήρξε η πιο μαζική σε αριθμούς και η πιο σημαντική από πολιτικής άποψης από το 1974.

2. Σημαντικές παραμένουν οι πρωτοβουλίες μαζικών φορέων ή των δήμων όταν ενώνουν τους πολίτες και ξεπερνούν τα στενά κομματικά σύνορα. Το μέγα πλήθος και πάθος της Παρασκευής το αποδεικνύει.

3. Χρειάζεται χρόνος και επιμονή. Η Μεγάλη Παρασκευή οικοδομήθηκε πάνω σε πολλές, μικρότερες δραστηριότητες ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ, συχνά αφανείς, αυτές όμως δημιούργησαν το αναγκαίο πλαίσιο εμπιστοσύνης. Αυτές έφεραν την μεγάλη εξέλιξη.

4. Η μαζική παρουσία ήταν πρωτίστως πολιτική και το μήνυμα εξίσου πολιτικό: η κοινωνία ενδιαφέρεται να δει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η λύση είναι το ζητούμενο. Η μαζική κινητοποίηση ήταν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επίλυση, ένα ανοικτό μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι η Κύπρος δεν είναι μια «χαμένη» υπόθεση.

5. Η δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ παραμένει κρίσιμο στοιχείο του πολιτικού αγώνα που κατακτιέται, ή όχι, στο πεδίο της ανοικτής πολιτικής δράσης και όχι μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Όπως βεβαιώνει η κίνηση του τ/κ καθηγητής στο Eastern University, στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, να παραδώσει το κλειδί της εκκλησίας στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας /Αμμοχώστου Βασίλειο με τη φράση «αυτό δεν είναι δώρο, αυτό είναι ένα πράγμα που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του».

6. Η παρουσία σημαντικού αριθμού ε/κ πολιτικών, ειδικότερα των ηγετών του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου και του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Α. Βασιλείου και του πρώην προέδρου Γ. Βασιλείου, δημάρχων, περιφερειακών κομματικών στελεχών. Αυτή η πολυκομματική εκπροσώπηση προσέθεσε κύρος και πολιτική ισχύ στην εκδήλωση.

7. Η διεθνής στήριξη σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ακόμα αποφασιστικής σημασίας παράγοντας. Η παρουσία του ΟΗΕ, η παρουσία πρέσβεων, η κάλυψη από το διεθνή τύπο, ενισχύει τις κυπριακές πρωτοβουλίες. Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ, με δήλωσή της στο ΚΥΠΕ είπε ότι « μετά από τόσα χρόνια, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού οι Δήμαρχοι της Αμμοχώστου κ. Γαλανός και κ. Καγιαλπ για να πραγματοποιηθεί απόψε η λειτουργία αυτή. Τέτοιες πρωτοβουλίες βελτιώνουν την ατμόσφαιρα και οικοδομούν εμπιστοσύνη».

8. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πλήθος από μικρά στοιχεία που έκαναν την εκδήλωση σημαντική. Πολλοί πήγαν πρώτα στα χωριά τους για να φτάσουν μετά στην Αμμόχωστο. Πολλοί Αμμοχωστιανοί πρώτα είδαν τα σπίτια τους ή πήγαν στην παραλία της και μετά πήγαν στην παλιά πόλη. Άλλοι ένιωσαν την ανάγκη να δώσουν την προσωπική τους στήριξη, να ενώσουν δυνάμεις με τους Αμμοχωστιανούς. Η σκηνή που έκανε τη διαφορά. Ένας κύριος πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε πάθος και θέληση να φτάσει στην εκκλησία. Το πρόσωπό του έδειχνε αποφασιστικότητα. Ένας από τους επιτηρητές εξήγησε: «ήταν ψάλτης στο ναό από τα 12 του…»

9. Δικαιωματικά ο επίλογος ανήκει στον πρωταγωνιστή αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό: «ελπίζω του χρόνου να πραγματοποιηθεί επιστροφή και να ζήσουμε ειρηνικά. Ο λαός θέλει λύση, επανένωση και ειρήνη. Η Αμμόχωστος είναι το κλειδί. Έχουμε ελπίδα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε».