Δηλώσεις με ή χωρίς Νόημα…
Παρακολουθώντας καθημερινά τις εξελίξεις στο κυπριακό, θα διαπιστώσει κανείς ένα πολύ απλό στοιχείο: δύο τ/κ πολιτικοί μιλούν πολύ, μιλούν καθημερινά και αυτό δεν είναι παραγωγικό. Είναι ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Ο. Ναμί και ο τ/κ διαπραγματευτής Κ. Οζερσάι. Αν δει κανείς τις συνεντεύξεις, τις δηλώσεις ή τα σχόλια και των δύο θα πει με σχετική άνεση ότι αυτό χρειάζεται να σχολιαστεί ως μια προϋπόθεση για να συζητηθεί κάποια στιγμή.
Για παράδειγμα ο Κ. Όζερσάι σχολίασε ακόμα και τη συνάντηση με τον Α. Μαυρογιάννη στις 11 Απριλίου ως εξής. Παραθέτω μόνο ένα μέρος των δηλώσεών του: «επιστρέφοντας μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Οζερσάι είπε ότι στη σημερινή διερεύνηση συζήτησαν για ορισμένα θέματα που αφορούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και αντάλλαξαν απόψεις. Συζήτησαν, πρόσθεσε, το θέμα της υπηκοότητας, υπενθυμίζοντας ότι παρόλο που είναι από τα θέματα που προκάλεσαν πολλές αψιμαχίες σε γενικές γραμμές διήλθαν κάποιων αρχών και το διερεύνησαν (screening). Εκτός από αυτό, συζητήσαμε και το πως θα προκύψει αυτός ο νέος συνεταιρισμός, το οποίο είναι επίσης ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σημείωσε. Το θέμα του πως θα προκύψει ο νέος συνεταιρισμός, πως θα δημιουργηθούν οι νέες πολιτείες. Από αυτή την άποψη μπορώ να πω ότι ήταν μια σημαντική συνεδρία. Ο Τ/κ διαπραγματευτής θέλησε να υπογραμμίσει ότι έφυγαν από την συνάντηση με το αίσθημα ότι υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία σε κάποια θέματα που φαίνονται πολύ δύσκολα ή αξεπέραστα. Ήταν μια συνάντηση που με έκανε ακόμη περισσότερο αισιόδοξο ότι μπορούμε να βρούμε διέξοδο. Μέχρι σήμερα ήταν η πιο μακρά και παραγωγική συνάντηση. Υπήρξε, πρόσθεσε, και μια συναντίληψη για το τί θα ακολουθήσει», (ΚΥΠΕ, 11 Απριλίου 2014). Προφανώς κατόπιν υποδείξεων θέλησε να μετριάσει προηγούμενες δηλώσεις του που οδηγούσαν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που είδε στις 11 Απριλίου («η πιο μακρά και παραγωγική συνάντηση»).
Ασφαλώς οι δηλώσεις, ασφαλώς οι μη δηλώσεις, η ποσότητα και η ποιότητα μιας δήλωσης είναι θέμα πολιτικής απόφασης, στοχεύουν σε κάτι θετικό, ή και μπορεί να θέλουν να αποδυναμώμουν κάτι μέσα από τη συνεχή τάση για δηλώσεις που συχνά δεν έχουν ειρμό ή κεντρικό προσανατολισμό. Όλα είναι θέμα απόφασης για την πολιτική κατεύθυνσης που επιθυμεί κάποιος να ακολουθήσει στο κυπριακό. Ο χρόνος θα δείξει πόσα από αυτά ανήκουν στη μια ή την άλλη κατεύθυνση.