Πολιτική και ποδόσφαιρο μέσω Πλατινί
Η γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία πήρε την πρωτοβουλία στις 20 Φεβρουαρίου 2014, και σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στη δεξίωση που παρέθεσε η γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, στην οποία παρέστησαν και πολλοί ξένοι διπλωμάτες. Σύμφωνα με την «Κίπρις», σε ομιλία του στη δεξίωση ο Χ. Σέρτογλου πρότεινε όπως Ε/κ και Τ/κ ποδοσφαιριστές συμμετέχουν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου, όπως και στο παρελθόν. Έκανε επίσης έκκληση σε Ε/κ ποδοσφαιριστές να παίξουν σε τ/κ ομάδες και αντιστρόφως. Από την πλευρά του, ο Κ. Κουτσοκούμνης δήλωσε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο ομοσπονδιών στη Ζυρίχη πριν μερικούς μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο Γάλλος Πρέσβης μίλησε για θαρραλέα βήματα των δύο ανδρών, λέγοντας πως η συμφωνία που υπέγραψαν πλέον έχει φτάσει στο επίπεδο της εφαρμογής. Και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη στήριξης σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αισθανθούν επίσης τη στήριξη της διπλωματικής κοινότητας. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι Κουτσοκούμνης και Σέρτογλου τα έλεγαν σε φιλικό κλίμα για αρκετά λεπτά ενώ στη δεξίωση ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της ΦΙΦΑ και σύμβουλος της τ/κ ομοσπονδίας Γάλλος Jerome Champagne».
Η είδηση είναι γνωστή από την εποχή της συμφωνίας της ποδοσφαιρικής Ζυρίχης. Η νέα είδηση βρίσκεται στην πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας, προφανώς λόγω της παλαιότερης σύνδεσης του Μ. Πλατινί με το θέμα και κατ’ επέκταση και του Jerome Champagne. Αυτές οι κινήσεις με διεθνή ομπρέλα συμβάλλουν, κατά έναν τρόπο, στην ενθάρρυνση κυπρίων παραγόντων σε διάφορα επίπεδα να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να σπάσουν πάγους δεκαετιών και εν τέλει να είναι χρήσιμοι στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του προφανώς δεν είναι αρκετό, ωστόσο, σε μια χώρα που οι δισταγμοί και οι καχυποψίες κυριαρχούν, κάθε βήμα προόδου μετρά. Πολλά μικρά βήματα, έστω, ασήμαντα, βοηθούν στο να γίνει το πραγματικό βήμα που είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων πάνω σε πολιτικό επίπεδο –Αναστασιάδης-Έρογλου, διακοινοτικές συνομιλίες, προσπάθεια για συνολική επίλυση.
Κάθε βήμα, κάτω από τις σημερινές συνθήκες δημιουργεί ερωτηματικά που δικαίως διασυνδέονται με νομικές μορφές του ψευδοκράτους, συνεπώς οι δυσκολίες βρίσκονται σε μόνιμο επίπεδο. Μόνο η συνολική λύση θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά για τώρα οι επαφές, όπως αυτή που ανέλαβε η Γαλλική Πρεσβεία βοηθούν στην αλλαγή του κλίματος, στην ανάπτυξη προσωπικών επαφών και δεν στερούνται πολιτικού περιεχομένου. Σε αυτή την περίοδο που αρχίζει η ουσιαστική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Μαυρομμάτη-Όζερσάυ, αυτές οι επαφές χρειάζεται να αποκτήσουν πιο ισχυρή βάση και πολλοί μικροί παίκτες να λάβουν μέρος στην αλλαγή του πλαισίου που περιβάλλει τις συνομιλίες. Έτσι βοηθούν στη διεύρυνση της έννοιας της πολιτικής επικοινωνίας σε μια εποχή που υπόσχεται μια σοβαρή προσπάθεια για συνολική επίλυση του κυπριακού.