Η βουλή και το όριο εισδοχής!
Καθώς στην πατρίδα μας, σύμφωνα με τη ρήση «ολα αλλάζουν και τα ίδια μένουν», ήρθε στο προσκήνιο από η μακρού χρόνου αναμενόμενη πρόταση για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο για να ταράξει λιμνάζοντα ύδατα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία το όριο εισδοχής στη Βουλή αυξάνεται από το σημερινό 1.8% στο 5%. Έχω γράψει, ουκ ολίγες φορές, την άποψή του για το θέμα, θεωρώντας το σημερινό 1.8% λανθασμένο, και υποστηρίζοντας για μια σειρά από χρόνια το εκλογικό όριο να ανέβει στο 3%.
Στο τελευταίο μου άρθρο επί του θέματος στις 16 Ιουνίου 2014 έγραφα και τα εξής: «Δεν γνωρίζω πως προέκυψε ο αριθμός 1.8%, μερικοί θεωρούν ότι βγήκε περισσότερο στην τύχη παρά από την προετοιμασία. Εν πάση περιπτώσει η αλλαγή του ορίου εισδοχής είναι αναγκαία και θεωρώ ότι το όριο του 3% είναι η καλύτερη λύση. Αυτό υποστηρίζω από πολύ παλιά, κρίνω ότι ούτε το 1.8%, ούτε το 5% είναι οι σωστές λύσεις, πολύ μικρό το πρώτο, πολύ μεγάλο το δεύτερο. Το 3% είναι η καλύτερη ισορροπία γιατί κάθε υπαρκτή δύναμη που λαμβάνει το ποσοστό αυτό μπορεί να εκφραστεί στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Έτσι αποκλείονται ομάδες ή ρεύματα με πολύ μικρά ποσοστά, ενώ διευκολύνεται η συμμετοχή κινήσεων με πραγματικό εκτόπισμα και το 3% είναι μια βάση για αυτό. Μερικές δυνάμεις διαφωνούν με αυτό αλλά μια ματιά στο τι γίνεται και σε άλλες χώρες μπορεί να βοηθήσει. Αυτή η πρακτική συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής δράσης και παρεμποδίζει τον πολυκερματισμό σε δυνάμεις χωρίς πραγματική κοινωνική βάση ή θέτει ένα όριο σε διάφορες στιγμιαίες συνενώσεις με αριθμητικές εξάρσεις. Θεωρώ επίσης ότι το όριο του 3% συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και προωθεί μια πολιτική συμπεριφορά που μοιάζει πιο συμμετρική ανάλογα με την κοινωνική επιρροή εκάστου».
Η πρόταση Α. Νεοφύτου θα οδηγηθεί στη Βουλή και από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα δούμε τι ποσοστό θα εγκριθεί καθώς οι , πληροφορίες θέλουν και το ΑΚΕΛ να είναι θετικό στην πρόταση Νεοφύτου, χωρίς όμως να διευκρινίζει την αριθμητική της αλλαγής που επιθυμεί. Από τις εξελίξεις που θα προκύψουν, δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Πρώτο το ΑΚΕΛ να στηρίξει την πρόταση ΔΗΣΥ ως έχει, ενδεχόμενο ολίγο απίθανο, και, δεύτερο, να βρεθεί μέσα από ανταλλαγή απόψεων μια φόρμουλα στο 4%, και αυτή να τεθεί σε ψηφοφορία. Σε αυτη την περίπτωση η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει την αλλαγή, η οποία, σε κάθε περίπτωση είναι μια ωφέλιμη αλλαγή για την Κύπρο και θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση των όρων διεξαγωγής του πολιτικού αγώνα.