Εκλογές αμφισβήτησης. Και αλλαγής;

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαίου, δημοσκοπήσεις και αναλύσεις δείχνουν πως ορισμένα κύρια συμπεράσματα μπορεί να εξαχθούν με σχετική βεβαιότητα.

Το σημαντικότερο είναι πως ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος βρίσκει τον εαυτό του να δηλώνει «οργισμένος», «θυμωμένος» με όλους και όλα. Η αποχή έχει μεγάλη απήχηση στις νεότερες γενιές, κάτι που καθιστα το σκηνικό ιδιαίτερα σύνθετο. Στα κομματικά ποσοστά φαίνεται πως ο ΔΗΣΥ θα πληρώσει σοβαρό πολιτικό κόστος, πρώτο, από την υπόθεση των πολιτογραφήσεων, και, δεύτερο, από την θεαματική αλλαγή γραμμής Αναστασιάδη στο κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ αποστασιοποιείται διαμαρτυρόμενο για τη διπλή γλώσσα στο κυπριακό, ενώ ένα άλλο προκρίνει την ψήφο στο ΕΛΑΜ για να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στη διπλή ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ο Α. Νεοφύτου καταβάλλει προσπάθειες για να μειώσει τις απώλειες από τη διαχείριση του κυπριακού με ανοίγματα στην κληριδική τάση του κόμματός του (δημόσια στήριξη της ομοσπονδιακής λύσης, επαφές με τ/κ πολιτικούς, επίσκεψη στο Βερολίνο), όσο και με τήρηση αποστάσεων από κυβερνητικές επιλογές στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή με σιωπή στο θέμα της χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων». Τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δύσκολα πείθει η προσπάθεια Αβέρωφ Νεοφύτου, αν και χωρίς αυτές, πιθανώς τα πράγματα για το κόμμα του να ήταν ακόμα πιο δύσκολα.

Το ΑΚΕΛ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τον ΔΗΣΥ, αλλά δείχνει να μην είναι σε θέση να απορροφήσει νέες κοινωνικές δυνάμεις από τις κάκιστες επιδόσεις της κυβέρνησης στον κύκλο «διαβατήρια, διαφθορά, διαπλοκή». Καλύπτει όμως σε αρκετά καλό βαθμό διάφορες δυνάμεις που εκφράστηκαν παλαιότερα μέσα από το ΑΚΕΛ και τα ψηφοδέλτιά του φαίνεται να έχουν οργανωθεί κατ’ αυτόν τον στόχο. Το ΔΗΚΟ δείχνει από τα μέχρι τώρα ευρήματα να κρατά δυνάμεις, παρά την αποχώρηση μικρής ομάδας βουλευτών με σημαντικές επιρροές στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Η εκλογική στρατηγική του με επένδυση στο ζήτημα της διαφθοράς, πιθανό να του έδωσε μερικούς πόντους ώστε να καλύψει τις απώλειες από την δημιουργία της ΔΗΠΑ, αποτελούμενης από ΔΗΚΟικά στελέχη δυσαρεστημένα από την προεδρία Ν Παπαδόπουλου. Οι Οικολόγοι, αρχικά, επιχείρησαν ορισμένα σημαντικά πολιτικά ανοίγματα, αλλά επειδή έδειξαν πως δεν ήταν σε θέση να τα στηρίξουν με κάποιο πολιτικό ή επικοινωνιακό σχέδιο, πάνε στην κάλπη με λιγότερο φιλόδοξες πτήσεις από τις αρχικές.

Αναμφίβολα η διαφθορά είναι ο πρωταγωνιστής στην εκλογική διαπάλη, αλλά ο άμεσα υπεύθυνος γι’ αυτήν  δεν θα κριθεί στην κάλπη. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ζήτημα της διαφθοράς αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της φιλοκυβερνητικής παράταξης. Η διαρκής μάχη της προεδρικής φρουράς να αλλάξει την ατζέντα με διάφορες άλλες διαρροές στον τύπο για αντιπερισπασμό, δεν είναι σε θέση να αλλάξει την πίστη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ότι το φεστιβάλ αδιαφάνειας γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είχε στο επίκεντρό του τον ίδιο τον Ν. Αναστασιάδη. Πολιτικά ο νυν πρόεδρος έχει κλείσει τον κύκλο του, παρά τις προσπάθειές του να δείξει ότι έχει αγωνία για τις εξελίξεις στο κυπριακό, ή στην προσποιητή άγνοια επαφής με το περιβάλλον δηλώνοντας ότι «θέλω να με θυμάται ο κόσμος ως «Νίκαρο» (2 Ιουλίου 2020).

Η δημοσκόπηση της Symmetron Market Research για λογαριασμό της «Καθημερινής» δείχνει ότι «το 91% δηλώνουν λίγο/καθόλου ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής/διαφθοράς και μόλις 7% πολύ/αρκετά ικανοποιημένο. 77% δηλώνει λίγο/καθόλου ικανοποιημένο στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κυπριακό και 19% ικανοποιημένο. Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στους χειρισμούς της οικονομίας καθώς 72% δηλώνει λίγο/καθόλου ικανοποιημένο και μόλις 27% ικανοποιημένο. Αρνητικό είναι πρόσημο και για την διαχείριση της πανδημίας πλέον καθώς το 53 δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο και το 46% ικανοποιημένο». (12 Απριλίου 2021).

Επιπρόθετα, η Ερευνητική Επιτροπή με τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσής της (27/4)  παραθέτει τους αριθμούς των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για κάθε προεδρία. Ως εξής: Τ. Παπαδόπουλος 5, Δ. Χριστόφιας 228, Ν. Αναστασιάδης 6.546. Η έκθεση είναι καταπέλτης σε ότι αφορά την έκταση και το βάθος της διαφθοράς σημειώνοντας πως «από το σύνολο των 6.779 φυσικών προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί, ποσοστό 51.81% (μέλη οικογένειας του επενδυτή) ήταν εκτός νομικού πλαισίου και, επομένως, είχαν πολιτογραφηθεί παράνομα».

Το σαρωτικό 91% (λίγο/καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής/διαφθοράς) δείχνει ότι η μάχη για την αναζήτηση νέας λύσης για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023 θα αρχίσει αμέσως τις βουλευτικές εκλογές του Μάη.

Το καλοκαίρι του 2021 πιθανόν να δώσει χρόνο σε πρώτες ζυμώσεις ή προκαταρκτικές επαφές. Τότε θα μάθουμε πόσα από τα πρόσωπα που ακούγονται, αφορούν πραγματικές ζυμώσεις, ποιες δυνάμεις θα συμμαχήσουν με ποιους και αν οι συνεργασίες θα αφορούν τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των προεδρικών. Δύσκολα ο ΔΗΣΥ μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον θα βρει χώρους για σημαντικές συνεργασίες, καθώς το ζήτημα της διαφθοράς  δυσκολεύει ιδιαίτερα τις πιθανότητές του να γυρίσει το ρολόι των συσχετισμών. Τα πρόσωπα παίζουν καταλυτικό ρόλο στις αλλαγες που επιλέγει μια κοινωνία και πάνω σε αυτό το σημείο θα δούμε ποιος έχει το ταλέντο να δώσει στο αίτημα για ανανέωση, διαφάνεια και εντιμότητα την ώθηση που οι πολίτες αναζητούν.

 

Λάρκος Λάρκου