Η ευγενής μας περικύκλωση
Είναι απορίας άξιον πως με μια συνήθη «τριμερή» παριστάνουμε ότι ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική! Από τη μια ο «Φιλελεύθερος» (2/4) μάς ενημέρωσε πως «οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ Κωνσταντίνος Κόμπος και Έλι Κοέν «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προωθήσουμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη»
Από την άλλη η «Χαλκίν Σεσί» (27/3) σε δημοσίευμά της κάτω από τον τίτλο «Ισραηλινοί αποκτούν τα χώματά μας», μάς ενημερώνει πως «2,672 άδειες αγοράς ακίνητης περιουσίας δόθηκαν εντός του 2022». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεγάλη πλειοψηφία δόθηκε σε Ισραηλινούς! Το ερώτημα: Κάθε τόσο και μία τριμερής, Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, παλαιότερα ταξίδια Νετανιάχου στη νήσο, εσχάτως ο Κοέν αλλά «Ισραηλινοί ίδρυσαν περίπου 200 εταιρείες…και ότι αγοράζουν γη κυρίως στην Καρπασία». Μπορεί κάποιος να εξηγήσει στην κοινή γνώμη πώς συμβαδίζουν όλα τα πιο πάνω; Δηλώσεις για εξαίρετες συνεργασίες, αλλά πίσω από τα φώτα η πραγματικότητα: 2,672 άδειες! Αλλά τι σημαίνει η φράση «προώθηση ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Α. Μεσογείου προς την Ευρώπη;». Ποια είναι η διαδρομή του διαδρόμου και ποιος είναι ο κατασκευαστής του; Πιο απλά: τους διαδρόμους δεν τους φτιάχνουν οι ΥΠΕΞ αλλά οι γνωστές εταιρείες. Αν τις φτιάχνουν οι δεύτερες, ως είθισται, υπάρχει κάποια εταιρεία για να επενδύσει αρκετά δις σε αυτή τη δουλειά και ποία;
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου πρότεινε στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Έλι Κόεν να εξαχθεί ισραηλινό φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας, όπως μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως «έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και η Τουρκία είναι σε θέση να βοηθήσει το Ισραήλ να εξαγάγει το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη» (14/2). Κατά συνέπεια όταν γράφονται ανακοινώσεις στη Λευκωσία, γράφουν και άλλοι άλλες. Μόνο που οι άλλοι έχουν και τα μέσα (όπως Τζεϊχάν) να τις υλοποιήσουν, ενώ η Κύπρος εδώ και χρόνια κάνει τριμερείς, γράφει ανακοινώσεις και όλα μένουν ακίνητα, πλην των 200 εταιρειών στην κατεχόμενη Κύπρο και της γης στην Καρπασία που αλλάζει χέρια.
Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος μίλησε για «ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών. Αυτή η λύση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Ευγενικός ο στόχος και η βάση καλή. Αλλά πρώτα χρειάζεται να πετύχεις την «επανέναρξη διαπραγματεύσεων» για το Κυπριακό και μετά έρχεται και η εξαγωγή τεχνογνωσίας για το Μεσανατολικό! Έτσι όλα προχωρούν με βάση την εικονική πραγματικότητα: τριμερής κατανάλωση, πρόταση Τσαβούσογλου για αγωγό που παρακάμπτει τη νήσο, μαζικές αγορές γης στην Καρπασία, εντυπώσεις στη Λευκωσία που διαρκούν μια ημέρα!
Δηλώσεις και συνεντεύξεις δημιουργούν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι συντελείται ..κοσμογονία εξελίξεων και ότι σε δυο-τρεις μέρες επίκειται κάποια… νίκη! Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος σε συνέντευξή στον «Φιλελεύθέρο» (3/4) «αναφέρεται στις κινήσεις της Λευκωσίας υποδεικνύοντας πως αυτή τη στιγμή η Ε/Κ πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένει την Τ/Κ πλευρά να καθίσει δίπλα της». Μάλιστα, εμείς στρώσαμε το τραπέζι, καθήσαμε και ας…έρθουν! Αν δεν έρθουν, κακό του κεφαλιού τους! Αλλά αυτό δεν το λες εσύ για τον εαυτό σου-αυτό, όπως συμφωνήσαμε εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, το καθορίζει ο ΟΗΕ, διαλέγεται με τα μέρη, με σκοπό να στηθεί…το τραπέζι!
Κάτω από τον ίδιο τίτλο «τραπέζι έτοιμο», εντάσσεται και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 30/3 «αναφορικά με την έναρξη προπονήσεων στο χώρο της τάφρου («γήπεδο Τσεντίκαγια»)-τα εισαγωγικά από το ΥΠΕΞ:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως φιλοξενούσα χώρα για την UNFICYP, αλλά και ως ιδιοκτήτης του τεμαχίου στο οποίο γίνονται οι παράνομες εργασίες («γήπεδο»), δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση για οποιεσδήποτε εργασίες ή χρήση του υπό αναφορά χώρου. Το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι η «νεκρή ζώνη» τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να ασκεί κανονικά την αστική της δικαιοδοσία εντός της «νεκρής ζώνης».
Για πρώτη φορά, συναντάμε τόσες μαζεμένες αστειότητες σε μια ανακοίνωση: Πώς «η «νεκρή ζώνη» τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αλλά και η αποθέωση του νομικού παραλογισμού: « Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να ασκεί κανονικά την αστική της δικαιοδοσία εντός της «νεκρής ζώνης»! Πέρα από τις νομικές αστειότητες, η σοβαρή διάσταση των πραγμάτων. Ο Κόλιν Στιούαρτ, ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στη νήσο: λέει πως «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η Ε/Κ ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρεται, καταδικάζει, κατηγορεί» (25/1).
Η γραφειοκρατία στο υπεξ, εφευρίσκει του κόσμου τους νομικισμούς, πρακτικά βάζει τρικλοποδιές σε κάθε πρόταση για πρόοδο (σε ΟΗΕ και ΕΕ), περικυκλώνοντας το κυπριακό στον φαύλο κύκλο της ακινησίας. Αλλά η νομική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολιτικό εργαλείο που, είτε το αξιοποιείς για να επιτύχεις τον μείζονα στόχο, είτε το κρατάς τόσο σφικτά με μόνο στόχο το να συντηρείς το μισό της «εγώ».
Λάρκος Λάρκου