Άλλο τύμβος, άλλο τυμβωρυχία!
Στα μέσα Αυγούστου 2015, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο» και «με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε στρατιωτικές ανασκαφές, αρχίζει η δεύτερη φάση των εργασιών για το «Νοράτλας», στον Τύμβο Μακεδονίτισσας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε πολύ ενωρίτερα από ότι αναμενόταν και έχουν εντοπιστεί τρία σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία εκτιμάται από τους ειδικούς ότι αποτελούν θετική εξέλιξη στην όλη επιχείρηση». Οι ειδικοί από το εξωτερικό «θα μας βοηθήσουν, μαζί με τη δική μας ομάδα των ειδικών και των επιστημόνων, να μπούμε στη δεύτερη δύσκολη και καθοριστική φάση» δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φ. Φωτίου. Και συνέχισε: «Τα ευρήματα είναι θετικά από την άποψη ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος είναι εδώ. Στόχος ασφαλώς δεν είναι μόνο να βρούμε την άτρακτο, στόχος είναι να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων. Θέλω να στείλω μήνυμα στους συγγενείς των πεσόντων και να τους πω ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, όποια διαδικασία και να χρειαστεί για να εντοπίσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει, για όλο το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς».
Η υπόθεση με το «Νοράτλας» έχει τη δική της ιστορία. Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, ενώ επιχειρούσαν προσγείωση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας κτυπήθηκαν από ε/κ εθνοφρουρούς. Ένα κατερρίφθη και άλλα δεν προσγειώθηκαν. Έκτοτε πλήρης σιωπή για όσους χάθηκαν μέσα στο αεροπλάνο. Στο σημείο που έπεσε το αεροπλάνο κτίστηκε ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας όπου αποδίδονται τιμές στους πεσόντες στη διάρκεια της εισβολής.
Σήμερα αίφνης όλα αλλάζουν. Γονείς αγνοουμένων του Νοράτλας από την Ελλάδα κίνησαν το νομική διαδικασία στο ΕΔΑΔ και μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεώθηκαν να λάβουν την απόφαση και να ενεργήσουν όπως περιγράφει ο Φ. Φωτίου.
Απλά ερωτήματα: Πόσοι γνώριζαν τι υπήρχε κάτω από τον Τύμβο; Κάποιοι έλαβαν και εκτέλεσαν την απόφαση για προσθήκη τόνων από χώμα για την απόκρυψή του Νοράτλας! Γιατί δεν μίλησαν; Πώς αντέδρασαν ότι ο χώρος εξελισσόταν σε Τύμβο της Μακεδονίτισσας; Πήγαν να υπερασπιστούν τις τότε αποφάσεις τους στη νομική διαδικασία στο ΕΔΑΔ ή σιώπησαν; Σήμερα έχουν να πουν κάτι στους γονείς όσων χάθηκαν στο αεροπλάνο και πέτυχαν μια σημαντική νομική απόφαση;
Απλά ερωτήματα που, από κεκτημένη ταχύτητα, μάλλον δεν θα απαντήσει κανείς. Συγκαλύπτουμε από συνήθεια, σκεπάζουμε αλήθειες, συσκοτίζουμε γεγονότα για να φτιάξουμε μια παραποιημένη πραγματικότητα. Αυτή η εικόνα δεν αντέχει πλέον άλλη υποκρισία. Το ΕΔΑΔ δεν καταλαβαίνει από μικροπολιτικές. Η απόφασή του εκθέτει όσους γνώριζαν και σιωπούσαν, εκθέτει όλους αυτούς που έπαιξαν μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα των αγνοουμένων, εκθέτει όσους θεωρούσαν ότι η συγκάλυψη της πραγματικότητας βολεύει σκόπιμους μύθους καθώς υπακούει στο κλασσικό κυπριακό ρητό «ούσσου να περάσουμεν». Κάθε ανθρωπιστής, οφείλει να πει έναν ευχαριστώ στο ΕΔΑΔ. Κάθε κύπριος οφείλει να προβληματιστεί για την ποιότητα ορισμένων από τις αποφάσεις μας για κρίσιμης σημασίας ζητήματα. Άλλο Τύμβος, άλλο τυμβωρυχία!
Λάρκος Λάρκου